LIVSFARLIG LEILIGHET: – Det er ilagt forbud mot bruk av leiligheten. Om det skulle begynne å brenne, kan dette være direkte livsfarlig for de som måtte bo der, sier juridisk rådgiver Geir Jacobsen i Trondheim kommune om leiligheten i St. Olavs gate 15.

Bolighaier har fritt leide i Trondheim

Torstein Tran og andre bolighaier utnytter systemet. Studentbolighjelpa og SiT-styreleder er enige om at sterkere lut må til.

Tekst: Thomas Solberg, Christian Eriksen

Den akutte boligkrisen er over. Men i år, som tidligere år, bor studenter i leiligheter som ikke oppfyller standardene, og kommunen sliter med å få gjort noe med saken.

I St. Olavs gate 15 leier Torstein Tran ut en leilighet som kommunen har nedlagt bruksforbud mot, grunnet manglende brannsikkerhet.

– Det er ilagt forbud mot bruk av leiligheten. Om det skulle begynne å brenne kan dette være direkte livsfarlig for de som måtte bo der, men det er påpekt at dette er Trans ansvar, sier juridisk rådgiver Geir Jacobsen ved Byggesakskontoret.

Vet at leiligheten er i bruk

Likevel er leiligheten fortsatt bebodd, noe kommunen er klar over. Kommunaldirektør for bolig i Trondheim kommune, Håkon Grimstad, mener at kommunen ikke mangler virkemidler i kampen mot bolighaiene, men vedgår at de kanskje ikke holder mål.

– Spørsmålet er om de er gode nok når det kommer til stykket, sier Grimstad.

Foreløpig begrenses virkemidlene deres til økonomiske sanksjoner. De har krevd tvangsmulkt av Tran på 1000 kroner per dag siden 2. juli 2008. Dette vil fortsette helt til alle ulovligheter på eiendommen er rettet opp.

LES OM STUDENTER SOM HAR LEID AV TORSTEIN TRAN HER!

Styreleder Torun Hegre i Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT) synes det er beklagelig at man ikke har sterkere virkemidler til å hindre slike utleiere.

– Spesielt når man ser at det er enkelte utleiernavn som går igjen år etter år. Jeg synes det er sterkt beklagelig at studenter må bo i ulovlige og helsefarlige hybler, sier hun.

Hun ser for seg at SiT på lengre sikt kan påvirke boligmarkedet i positiv retning.

– Om vi får en betydelig markedsandel, som vi har definert som 20 prosent, kan dette virke både prisregulerende i forhold til resten av markedet og samtidig toneangivende for hva som er akseptabelt å leie ut, tror Hegre.

Hun tror det er å gå for langt å lage en svarteliste over useriøse utleiere, men oppfordrer studentene til å ta saken i egne hender, for eksempel gjennom Facebook.

– Kan bli like ille neste år

Leder Sverre Bugge Midthjell ved Studentbolighjelpa mener grep må gjøres for å lette jobben for kommunen.

– Vi risikerer at det blir like ille til neste år også. Det avhenger av to ting: økningen i antall studentboliger i forhold til antall nye studenter, og i hvor stor grad vi greier å yte god hjelp til studenter som skal ut på det private boligmarkedet, sier Midthjell.

Han skulle ønske kommunen hadde sterkere virkemidler enn det de har per i dag.

– Dette gjelder spesielt de tilfeller der utleiere systematisk bryter loven og i tilfeller der det leies ut boenheter som er uforsvarlige, sier Midthjell.

Kommunaldirektør Grimstad forklarer at ved brudd på byggeforskriftene vil man først be huseier om en redegjørelse, og så gjennomføre tilsyn om nødvendig. Deretter kan man gi pålegg med tidsfrist for utbedring, eventuelt tvangsmulkt for å legge ytterligere press på huseier.

Torstein Tran ønsker selv ikke å kommentere saken.

Anmeldelsene henlegges

Politijurist Eli Aasland poengterer at kommunen har et stort ansvar i slike saker.

– Politiet involverer seg vanligvis ikke i byggesaker før det kommer en anmeldelse fra kommunen. Det er også mulig for leietaker å anmelde forhold, men uten kommunen på banen vil ikke saken prioriteres, forklarer Aasland.

Hun innrømmer likevel at flere boligrelaterte saker har blitt henlagt.

For halvannet år siden leverte kommunen en rekke anmeldelser for brudd på plan- og bygningsloven, som gjaldt blant annet sju eiendommer eid av Torstein Tran. Etter det Under Dusken kjenner til ble én av anmeldelsene henlagt på grunn av bevisets stilling. Resten har blitt henlagt på grunn av kapasitetsmangel.

Politimester Nils Kristian Moe ved Sør-Trøndelag politidistrikt uttalte til Adresseavisen i oktober i fjor at politiet hadde en rekke saker som ikke var ferdig etterforsket, og at det var nødvendig å foreta en beinhard prioritering.

Powered by Labrador CMS