Handikappet kastet ut fra Samfundet
Vaktene trodde at Jon Kristian Grønli var beruset. Sannheten er at han har cerebral parese og er nesten blind.
SAMFUNDET
Ved midnatt natt til søndag 15. april fikk Jon Kristian Grønlis besøk på Samfundet en brå slutt. En vakt i Strossa kastet ham ut fra huset med begrunnelsen at han var overstadig beruset. Grønli har kun 20 prosent restsyn og har lett cerebral parese (CP). Grønlis handikapp gjør at øynene hans er ufokuserte og at det er vanskelig å få blikkontakt. Dessuten har han dårlig balanse og beveger seg ustødig. Likevel ble Grønli fremdeles nektet inngang.
– Jeg prøvde å forklare situasjonen til vaktene, men de var ikke så interesserte i å høre på meg, forteller han til Under Dusken.
– Diskriminering
HiST-studenten, som til daglig er leder for Norges Blindeforbunds Ungdom i Midt-Norge, fikk senere på kvelden anledning til å snakke med andre ansatte ved Samfundet. Han fikk forklart situasjonen, og selv om han synes behandlingen han fikk første gang var lei, er han mer fornøyd etter at han ble hørt senere på kvelden.
– De sa at de skulle la meg være i fred resten av kvelden, forteller han.
Leder Karin Ranhoff i Norges Handikapforbund Ungdom har også hørt om lignende episoder. Hun synes det er veldig dårlig at vaktene ikke hører på Grønlis forklaring.
– Dette har vært et problem også tidligere, og rammer gjerne dem med cerebral parese. Dette er diskriminering av personer som allerede sliter med en sykdom de ikke kan noe for.
Dårlig kommunikasjon
Grønli forteller at lite kunnskap om handikapp er et generelt problem for dem det gjelder.
– Jeg har hørt om folk som har blitt lagt i bakken fordi andre tror at de er dopet. Jeg har selv blitt mistenkt for å bruke narkotika.
Han mener at det viktigste i en slik situasjon som oppsto på Samfundet, er at man har klar kommunikasjon.
– Vaktene kan jo stille spørsmål, og det burde være mulig å skille mellom folk som er fulle og folk med handikapp. Dessuten tror jeg ikke det finnes mange funksjonsfriske som bruker handikapp som unnskyldning når de er for fulle, sier han.
Ranhoff er enig. Hun peker på dårlig opplæring av dørvakter.
– Det burde være mulig å skille mellom folk som er fulle og folk som er handikappede. Det finnes per i dag ikke noe bevis man kan bære med seg for å vise at man er handikappet. Derfor må vakter være i stand til å vise skjønn.
Tar ikke selvkritikk
Jan Åge Feirud var dørvakt den aktuelle kvelden. Han tar ikke selvkritikk, men mener at han generelt vet nok om handikappede. Han har derimot ikke spesielt mye kunnskap om CP og hvordan alkohol påvirker handikappet.
– Jeg mener at vi handlet riktig. Jeg vet ikke hvorfor han ble kastet ut fra Strossa, men han virket full.
Dørvakten mener at man må kunne bevise det om man har et handikapp.
– Hvis man drar på byen med et handikapp som gjør at man virker full bør man kunne bevise det.
– Men Samfundet er for alle?
– Vi har ikke noe problem med handikappede her på huset.
Beklager saken
Daglig leder Bjørn Granum ved Samfundet beklager det inntrufne.
– Jeg har ikke hørt om episoden, men hvis oppførselen vår har fått handikappede til å føle seg uvelkomne på Samfundet er det beklagelig. Jeg beklager også overfor personen i denne saken. Av og til skjer det glipper, og det tydeligvis det som har skjedd i dette tilfellet.
– Norges Handikapforbund kaller saken for diskriminerende?
– Vi skal ikke diskriminere handikappede.
– Så Samfundet skal være tilgjengelig for alle?
– Det er klart at Samfundet skal være åpent for alle, uansett om de er synshemmede, har cerebral parese, sitter i rullestol eller har andre handikapp. Alle skal være velkomne.