Netcom spammer ulovlig

Netcom ville tjene penger på å sende MMS-hilsen til kundene på valentinsdagen. – Ulovlig, mener jussekspert Tore Lunde.

Publisert Sist oppdatert

På årets valentinsdag fikk 100 000 tilfeldig utvalgte Netcom-abonnenter en animert MMS-melding fra teleoperatøren. Meldingen, som inneholdt et pulserende hjerte og en utskiftbar undertekst, var lett å personalisere og videresende.

Foto: Christian Nørstebø, Under DuskenULOVLIG: Teleoperatøren har ikke anledning til å sende deg MMS-meldinger uten ditt forhåndssamtykke.

Mål: tjene penger

– Vi ønsket å bekjentgjøre mulighetene MMS byr på overfor våre kunder, forteller kommunikasjonsansvarlig Guri Wormdahl i Netcom.

Alle som videresendte meldingen bidro til økt MMS-trafikk på nettverket.

– Som en markedsorientert bedrift er vi selvsagt motivert av å tjene penger, innrømmer Wormdahl.

Hun har ingen etiske eller lovmessige betenkeligheter med framstøtet, og mener at man i et løpende kundeforhold har anledning til å kommunisere med sine kunder på denne måten.

– Dette prosjektet var blant annet tenkt å oppdra kundene til å motta nyttig informasjon utenom de tradisjonelle kanalene, sier Wormdahl.

Lovstridig

– Dette er utvilsomt et markedsføringsframstøt, og i så måte ulovlig, mener dr. juris Tore Lunde ved Universitetet i Bergen (UiB).

I følge markedsføringsloven er det forbudt å rette markedsføringshenvendelser til forbrukere ved hjelp av telekommunikasjonsmetoder uten forhåndssamtykke.

Lunde setter spørsmålstegn ved at ikke MMS-meldingen var utformet og presentert på en slik måte at det tydelig framgikk at det var markedsføring.

– Dersom man sender ut en MMS-melding som mottakerne ikke vet hvordan de skal forholde seg til, er det under enhver kritikk.

Konkurrenten Telenor sier de aldri kunne tenke seg å benytte lignende framstøt.

– Vi er ikke en innholdsleverandør, og det er heller ikke Netcom, fastslår Business Manager Nils Petter Johnsen i Telenor.

Stor betydning

– Dersom henvendelsen direkte eller på sikt har som formål å selge mer av et produkt, vil den defineres som et markedsføringstiltak, sier Frode Elton Haug i Forbrukerombudet.

Da Under Dusken opplyste Forbrukerombudet om saken, ble de straks lutter øre. Likevel vil de bare uttale seg på generelt grunnlag.

Flere advokater Under Dusken har vært i kontakt med spår at dersom Forbrukerombudet konkluderer med at denne type markedsføring ikke bryter med lovverket, vil det ha store konsekvenser for framtidig markedsføring via mobiltelefoner.

– Dersom Netcoms markedsføringstiltak vurderes som lovlig, må man sørge for at ordlyden i markedsføringsloven får en heldigere utforming, fastslår Tore Lunde ved UiB.

Powered by Labrador CMS