
Slik profileres studielandet Norge
Ifølge Tandberg, internasjonalt ansvarlig i StL, profileres Norge som studieland med brunost, fjell, fjorder og skibakker. Merkelig kritikk, ifølge Senter for internasjonalisering av høgre utdanning.
På vegne av Studentenes Landsforbund (StL) har Tandberg skrevet en kronikk der hun kritiserer arbeidet med å profilere Norge som studiested, og det hun mener er et ønske om internasjonale studenter som vil være mer turister enn studenter. Hun oppfordrer til at det må fokuseres mer på fag i profileringen.
– Høyere utdanning handler om faglig kvalitet framfor noe annet, og det bør være essensen i profileringen av Norge som studieland. Faglig relevans, innhold, kvalitet og utbytte skal være grunnen til at man velger å studere i Norge, skriver hun i sin kronikk.
Antall foran utbytte
Kronikken til Tandberg er skrevet i sammenheng med at Regjeringen for ikke lenge siden la fram stortingsmeldingen "Internasjonalisering av utdanning", som har mål om videre satsning på profilering av Norge som studieland og et økt antall studenter fra utlandet. Det er i dag omkring 12 000 internasjonale studenter i Norge.
Tandberg er positiv til at det satses på utveksling innenfor norsk utdanning, men reagerer på det hun ser som et fokus på antall foran utbytte. Hun poengterer at StL mener at det må formidles at profilering og faglig kvalitet er to sider av samme sak, og at profilering av norske studier ikke har verdi uten det faglige innholdet.
– Vi er enig med Regjeringens stortingsmelding i at internasjonale studenter skal være et viktig bidrag i høyere utdanning i Norge. Det legger også føringer for hvordan man kan profilere Norge som noe mer enn landet med brunost, fjell, fjorder og skibakker. Det mener vi at norsk høyere utdanning fortjener, skriver hun.
Vellykket profilering
Arbeidet med å profilere Norge som studieland gjøres av Senter for internasjonalisering av høgre utdanning (SIU), i samarbeid med universitetene og høyskolene.
Informasjonsleder ved SIU, Hanne Alver Krum, synes det er merkelig at Ina Tandberg opplever profileringen av Norge slik hun skriver i sin kronikk.
Ifølge henne har profileringskonseptet Study in Norway , som ble utformet i 2006 i samarbeid med blant andre StL, fått svært gode tilbakemeldinger både nasjonalt og internasjonalt.
– Mange land i Europa tar i bruk lignende konsepter og alle bruker, som Norge, kvalitet som et av sine viktigste salgsargumenter. Vi må derfor også trekke fram andre unike salgspunkter. Profilen vår spiller på akademiske erfaringer vs. norske opplevelser, i bilder, ordpar og innhold, og grunntema er "nærhet og samhandling", som også er i tråd med UDs merkevarestrategi for Norge.
Norge stadig mer populært
Krum opplyser om at både besøk på nettportalen og antall studenter og forskere som faktisk kommer til Norge har økt kraftig de siste årene.
Hun henviser også til en stor undersøkelse som viser at profileringen er utført i tråd med målgruppen, og hun viser til ledende eksperter i Europa som trekker fram den norske profilen som en vellykket satsning.
– Norge er stadig mer populært som studie- og forskningsland og, ikke minst, norsk utdanning og forskning har et godt renommé i utlandet, forteller hun.