Tilbyr studiepoeng uten pugging

En rekke fag ved NTNU regnes som latterlig enkle. – Det eneste som kreves for å få bestått er at man møter opp, hevder studenttillitsvalgt.

Publisert Sist oppdatert

«Problemer med Lånekassen? Meld deg opp til lette fag med Flervalgseksamen». Dette er overskrifta på en lapp som henger på Studentrådet ved Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi (IVT) sin tavle på Stripa på Gløshaugen. På lappen er det listet opp en rekke fag som skal være så enkle å få bestått karakter i, at man ikke trenger lese til eksamen.

Koster kun bussbilletten

De studenttillitsvalgte ved IVT-fakultetet står bak lista. Studenttillitsvalgt Nils Smeland kaller fagene på lista 44-fag, ettersom det eneste som kreves for å bestå eksamen er å betale 22 kroner for bussbillett til og fra eksamenslokalet.

– Vi vet det er mange som er engasjert på Samfundet og med linjeforeninger som havner et semester eller to på etterskudd. Ettersom de trenger litt ekstra studiepoeng, har vi hengt opp denne lista, sier han.

– Holdninga vår er at det er litt snodig at det finnes fag som gir 7,5 studiepoeng etter bare 1,5 times innsats. Vi vet det kreves mye for å få toppkarakter i disse fagene, men det er irrelevant. Man får fremdeles godkjent studiepoengene fra Lånekassen selv om karakteren ikke er god, forklarer den tillitsvalgte.

– Pengene følger studentene

Norske universitet får statlig økonomisk støtte basert på hvor mange studiepoeng studentene ved universitetet produserer. Dessuten har Kvalitetsreformen åpnet for at institusjonene ikke trenger å benytte seg av eksterne sensorer ved sensur av eksamen i samme grad som tidligere.

– Er man alene om sensur, og pengene følger studenten, kan man bli tilbøyelig til å legge lista lavt for hva som gir bestått karakter, sier førsteamanuensis Knut Boye ved Institutt for foretaksøkonomi ved Norges Handelshøyskole.

Dette er Boye skeptisk til, ettersom eksamen skal være et bevis på hva man kan.

– Jeg synes dette er et problem, for eksamen er en slags sertifisering. Man må vise en framtidig arbeidsgiver hva man står for, og arbeidsgiveren er nødvendigvis ikke innforstått med at noen fag kan ha en veldig lav terskel for å få bestått, sier han.

Statssekretær Jens Revold i Kunnskapsdepartementet forklarer at det er Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) sin oppgave å sikre at det ikke er for enkelt å bestå eksamen.

– Man skal være forsiktig med å forenkle fag så mye at man bare trenger å fylle ut et avkrysningskjema for å få bestått på eksamen. NOKUT har tidligere lagt ned fag de mener ikke har vært utfordrende nok, sier statssekretæren.

Student «testet» vanskelighetsgrad

«Kjenner du til noen fag som ikke er et universitet verdig? Send oss en mail» står det på lappen de studenttillitsvalgte har hengt opp.

– Kriteriene våre for å sette opp et fag på lista er at det skal være mulig å stå i faget uten å gjøre en innsats. Vi har blitt tipset om flere fag, så lista som henger der nå er ikke helt oppdatert. Vi har fått mye tilbakemeldinger fra studenter som lurer på hva disse fagene er, og hvordan man kan melde seg opp, forteller Smeland.

Han har selv prøvd ut to av psykologifagene på lista, for å se om det virkelig var mulig å bestå eksamen uten å forberede seg på noen som helst måte.

– Alt jeg gjorde var å melde meg opp til eksamen og så møte opp på eksamensdagen. Alt jeg visste var navnet på faget, og hvor eksamen fant sted. Ved hjelp av logisk tenkning og litt tipping besto jeg begge eksamenene. Men jeg burde jo strøket med glans, innrømmer han.

Smeland mener flervalgseksamen ikke er en like god måte å teste studentene på som andre typer eksamen, og forteller at han har protestert mot forslag om å ta i bruk denne eksamensformen ved IVT-fakultetet.

– Ettersom framgangsmåten er viktig i tekniske fag, vil en flervalgseksamen ikke ta høyde for at en student kan ha gjort en tastefeil i løpet av utregningsprosessen. Dette vil sensor kunne oppdage i en annen type eksamen, forklarer han.

Har tro på flervalgseksamen

Leif Edward Ottesen Kennair var emneansvarlig og foreleser i faget personlighetspsykologi under vårsemesteret i år. Dette er et av fagene som står oppført på lista som henger på studentrådets tavle. Han stiller seg skeptisk til at det skal være så enkelt å bestå eksamen.

– Man må ha 40 prosent korrekte svar for å få godkjent, og det er fire svaralternativ til hvert spørsmål. Derfor tror jeg ikke det er så lett å få bestått på eksamen i personlighetspsykologi. Det var omtrent 500 som var meldt opp til flervalgseksamen, og jeg har inntrykk av at det var like mange som fulgte forelesningene, sier Ottesen Kennair.

Jon Walstad i staben for utdanning og læringskvalitet ved NTNU tviler også på at det skal være så lett å bestå flervalgseksamen.

– Jeg tror flervalgseksamen kan teste kunnskap på en like god måte som andre eksamensformer, sier han.

Han tror heller ikke at det er for enkelt å få bestått på eksamen ved NTNU.

– Det har vært mye snakk om risikoen for å legge lista for lavt, men jeg tror ikke dette er et problem ved NTNU. Jeg tror heller det kan være et problem ved høyskoler, sier han, og legger til:

– Universitetsloven gjør det ikke fritt fram for interne ordninger, man må ha en viss ekstern kontroll.

Godkjent av NOKUT

Hvordan denne eksterne kontrollen skal utføres er opp til hvert enkelt fakultet. I studiehåndboka til SVT-fakultetet står det at ekstern sensor skal benyttes i ti prosent av alle eksamener på bachelornivå. Om det er et betydelig avvik mellom karakterfordelingen til intern og ekstern sensor, skal dette diskuteres mellom instituttleder og sensorene. Dersom det er uenighet, skal ekstern sensor fastsette sensuren.

Jurist Anne Marie Snekvik ved NTNU forteller at det overordna kvalitetssystemet for universitetet, som hvert enkelt fakultets bruk av eksterne sensorer baserer seg på, ble godkjent av NOKUT for ett år siden.

Powered by Labrador CMS