FRA AVFALL TIL RESSURS: Suzanne Øverlie mener Norge har langt å gå.

Sirkulærøkonomisk satsing i Trondheim

I fjor lanserte Trondheim kommune et mål om å satse på sirkulærøkonomi, og i juni kom analysen om hvordan de skal gjennomføre dette. Nå er de i gang med flere av tiltakene.

Publisert Sist oppdatert

 

Nærings-, miljø- og samferdselsdirektør Kristian Dahlberg Hauge, har et ansvarsområde som går inn på feltet med sirkulærøkonomi. Han har et positivt syn på saken.

– Det er et stort potensial for sirkulær økonomisk omstilling, hvis vi gjør ting riktig i Trondheim, påpeker direktøren.

Satsinga skal være allsidig, og inngår i ei rekke næringer. Dette mener Hauge er viktig.

– Det vi legger opp til er å tenke at næringsutvikling, og sirkularitet og miljø som to sider av samme sak. Vi er nødt til å tenke helhetlig, forteller Hauge. 

Fra plan til handling

Satsingsområdet heter Fra avfall til ressurs, og er ledet av Suzanne Øverlie. Hun mener Norge har et stykke å gå, når det kommer til arbeid innafor feltet.

– I Norge går 2,4 prosent av avfallet tilbake i kretsløpet, mens i Nederland for eksempel, ligger det på rundt 24 prosent. Vi har en stor jobb foran oss, forteller Øverlie. 

De er godt i gang med arbeidet, og har allerede begynt å se nærmere på flere tiltak. Ett av disse gjelder det store forbruket av engangsemballasje. Gjenfyllbar emballasje er stikkordet. 

– Engangsemballasje er et stort problem. En og hver av oss bruker kanskje tohundre slike artikler i året, bare i Trondheim blir det 40 millioner. Alt dette går rett i søpla. Derfor har vi sett nærmere på mulighetene til å for eksempel kunne pante kaffekoppen du kjøper, forteller Øverlie.

Sirkulær økonomi – også for studentene?

Øverlie understreker at satsinga vil være viktig for hele kommunen, men har også ei viktig rolle for nybygget til Studentersamfundet. Det er stor etterspørsel fra studentene etter gjenbruk når de skal møblere nybygget, og nå har satsinga blitt en del av denne løsninga.

– Gjennom våre midler har det blitt oppretta et gjenbruksråd, som vil være viktig for det miljøvennlige og sirkulærøkonomiske fokuset i nybygget til Studentersamfundet, sier Øverlie. 

LES OGSÅ:  Nyheter på Tiktok – manipulert eller opplyst?

Powered by Labrador CMS