SATSER PÅ KLASSIKERE: Nora Solvang begynte på studiet for å skape økt leseglede

#booktok – et springbrett til leseglede

I motsetning til surdeigsbrød og treningsøkter er #booktok og leseglede en trend som har kommet for å bli.

Publisert Sist oppdatert

Boktips, bokanmeldelser og leseglede herjer på Tiktok, og det digitale fellesskapet har fått navnet Booktok. Fenomenet oppsto under pandemien, men det har fortsatt å vokse selv om tiden for karantene og isolasjon er over. Fellesskapet tiltrekker seg stadig flere unge voksne, og til sammen har videoene under emneknaggen #booktok sanket inn over 180 milliarder visninger. 

TOK STEGET VIDERE: Hedda Korsvik tok steget videre fra #booktok, men syns det er et fint middel for å skape økt leseglede

Samtidig var søkertallene til årsstudium i allmenn litteraturvitenskap ved flere universiteter rekordhøye i høst. Aller størst endring er det på NTNU, som for første gang ikke har hatt plass til alle på studiet. Mens Universitetet i Oslo har vært nødt til å sette studenter på venteliste siden 2020, kunne både NTNU og Universitetet i Tromsø ta imot alle søkere inntil i år. Nye tall fra Samordna opptak viser et minstekrav på hele 44,5 poeng for å komme inn på årsstudium i allmenn litteraturvitenskap på NTNU. Jeg har snakket med to studenter fra studiet, som begge svarer det samme når de får spørsmål om hvorfor de velger å bruke et helt år på å studere litteratur:

– Vi liker å lese. 

Det tyder på at lesing er i vinden for tiden, uansett om det er på Tiktok eller på universitetet.

Avbrekk fra den digitale verden 

En undersøkelse fra SOM-instituttet ved Gøteborgs universitet viser at over 50 prosent av Sveriges unge voksne leste minst én papirbok hver måned i 2022. Dette er en økning på seks prosentpoeng sammenlignet med året før. Et annet artig aspekt ved denne undersøkelsen er at den viser at unge i økende grad trekkes mot papirutgaver, selv i den digitaliserte verdenen vi lever i nå. Vi går rett og slett tilbake til røttene og det mange vil kalle det sjarmerende ved lesing.

 Les også:  Det åttende liv byr på en opplevelse uten like

Som en billig Netflix-film 

Hedda Korsvik er godt kjent med fellesskapet på Booktok, men sier selv at hun har gått litt vekk fra de bøkene som trender under emneknaggen. Mye enkelt språk og kjærlighet på dårlige premisser er det hun kan trekke frem som eksempler på hvorfor hun selv ikke er så interessert i alle bøkene som trender. Litt som når du setter på en klisjéfylt film på Netflix, med dårlig skuespill og klissete kjærlighet. Likevel har hun forståelse for at bøkene som trender, kan fenge andre. 

– Du trenger ikke tenke når du leser det, men altså: gjør din greie. Det viktigste er at folk har leseglede, sier hun. 

Selv valgte Korsvik å gå et årsstudium på allmenn litteraturvitenskap nettopp fordi hun ville ta lesingen til neste steg – forbi Booktok og Colleen Hoover. Hun ønsket å lese det hun beskriver som gode bøker med mange lag og å lære seg å gå i dybden på det hun leser.

Kjent hos bokhandlere 

Konseptet Booktok har også blitt adoptert av flere bokhandlere. Det er ikke uvanlig å se hele hyller og bord satt av til denne kategorien. På bokhandlene som har vegger dedikert til deres ti mest solgte bøker for tiden, er det som regel kun et par bøker som ikke trender på Tiktok. Dette tyder på at deres bestselgere for tiden er nettopp de bøkene som florerer på Booktok. Trolig appellerer dette til de unge lesehestene, men ikke minst også til dem som ikke har åpnet en bok siden den obligatoriske lesingen i norsktimene på ungdomsskolen.

 Les også:  Tre og en halv time med filmatisk perfeksjon

Valgte allmenn litteraturvitenskap for å lese klassikere 

Nora Solvang ønsket et lite spark i rumpa slik at hun kunne lese flere klassikere og tenkte at et år på allmenn litteraturvitenskap hadde vært midt i blinken. 

– Det har det også vært. Vi sitter ofte og diskuterer og reflekterer i klassen over det vi leser. 

Solvang forteller at #booktok faktisk har kommet seg helt opp til hjemkommunen hennes, Skjervøy i Indre Troms. Der ble det opprettet en liten bokklubb i videregåendeklassen hennes for å diskutere bøkene som trendet og for å skape leseglede.

En trend som har kommet for å bli 

Solvang og Korsvik er klare i sin sak: Lesebølgen som skyller over unge voksne i dag, er fantastisk, og lesing er både veldig gøy og sosialt. Booktok skaper leseglede og en plattform for alle, hvor man kan dele tips og egne refleksjoner. Enten du benytter deg av springbrettet til å lese Colleen Hoover eller velger å bytte det ut med en trampoline og ta steget videre til Hamsun, finnes det en arena for deg.

 Les også:  Trondheim kommune legger frem budsjettforslag for 2024: – Måtte si nei til masse gode tiltak

Powered by Labrador CMS