Glutenfri kost eller glutenfri kast

Én cøliaker og én ikke-cøliaker: Sammen har vi testet glutenfrie alternativer på campus.

Publisert

Glutenfri mat er en utfordring. Det kan være vanskelig å få tak i, vanskelig å ha råd til og, til tider, vanskelig å svelge. To av våre journalister – hvorav en er cøliaker og en ikke-cøliaker, har testet ut glutenfrie lunsjalternativer på de ulike campusene.

Rapido

Glutenfri bagett med ost og skinke 

Pris: 70 kroner.

Her finnes det en variant med ostebrød og en med valmuefrø. Hvilken du får kommer an på hva Rapido har valgt å ta inn den dagen. Ostebrødet er, ifølge vår cøliaker, det mest saftige brødet av de to. 

Ellers skiller ikke bagetten seg noe særlig ut; pålegget er akkurat hva du forventer. Bagetten med ost og skinke har også en bror med egg som pålegg, men den er heller ikke noe å skrive hjem om.

Sammenlignet med en vanlig, glutenholdig bagett møter denne munnen din som en tørr svamp. Og med tanke på prisen – som er skyhøy, slik som annen glutenfri mat – er det rett og slett urettferdig overfor hva produktet leverer.

Terniningkast cøliaker: 5

Terningkast ikke-cøliaker: 2

Stilken søtpotetbowl

Pris: 50 kroner 

Av alle salatene Rapido selger er det skuffende at den fra Stilken er den eneste som er glutenfri. Den har et godt og mettende innhold med søtpotet, linser, hummus, tomat, syltet rødløk og litt salat. 

Hummusen bærer hele salaten på sine skuldre, men smakene blir dessverre kjedelige i lengden. Beklageligvis blir du også lei av salaten før skålen er tom. 

Det kan undres om denne er tiltenkt glutenfri eller om det er et heldig sammentreff at den veganske salaten også er fri for gluten. Prisen er likevel god for fordelingen av råvarene du får, og du kan stole på at du blir mett – ihvertfall i noen timer.

Terningkast cøliaker: 4

Terningkast ikke-cølikaker: 4

LES OGSÅ: Burgerstaden Trondheim

Chiapudding med mango

Pris: 39 kroner

En chiapudding fra Rapido kan være et godt mellommåltid på farten, men en full lunsj er det ikke. Puddingen er kokosbasert, og er godt kombinert med mangosyltetøyet på toppen. 

Når du til slutt når bunnen av grøten vil likevel ikke mangosmaken redde deg fra den kvalmende og overveldende kokosen. Puddingen er god de første gangene du kjøper den, men den blir fort kjedelig og kvalmende i lengden. Da er den ikke lenger verdt pengene. 

Det som savnes er krønsj på toppen for å dempe den etterhvert litt småkvalme smaken av kokos. Likevel skal man være forsiktig med hva man ber om, for brått blir den glutenfrie chiapuddingen toppet med krønsj full av gluten.

Terningkast cøliaker: 2

Terningkast ikke-cøliaker: 3

På Kjelhuset

Chiapudding

Pris: 25 kroner

Der Rapido sin chiapudding skuffer, kommer Kjelhuset sin versjon til unnsetning. Her får vi servert en lilla chiapudding toppet med solsikkekjerner og gresskarkjerner. Det er nettopp denne krønsjen man ønsker seg, og sammen med den fruktige smaken på puddingen slår denne godt an hos oss begge. 

Hvis du i tillegg savner Biolaen med rødbeter, eple og lime er dette chiapuddingen for deg. For her er både smaken og fargen identisk med nevnte Biola-produkt.

Terningkast cøliaker: 5

Terningkast ikke-cøliaker: 5

Sito Dragvoll

Kanelbolle med vaniljekrem

Glutenfri kanelbolle er et sikkert og godt valg en onsdag formiddag på Dragvoll. Den er saftig, luftig, seig, har mye kanelsmak og er ganske stor sammenlignet med annen glutenfri bakst. Vaniljekremen i bollen løfter den til et nytt nivå, og bollen kan faktisk kalles eksepsjonell. 

Kanelbollen er, ifølge vår ikke-cøliaker, overraskende god til å være uten gluten. Den er likevel halve størrelsen av en vanlig bolle samtidig som det dobbelte av prisen. Men god er den. 

Til vår store sorg var dagen vi spiste denne nydelige bollen den siste dagen Sito solgte dem. Innkjøpsprisen er for høy, og glutenfri kanelbolleonsdag er blitt historie. 

Ellers på Sito får du – hvis du er heldig – kjøpt glutenfri bakst fra tid til annen, men det er opp til tilfeldighetene av innkjøpet.

Terningkast cøliaker: 6

Terningkast ikke-cøliaker: 5

Campuskantinene

Kantinene rundt på campus har ofte retter uten gluten i bufféen. Likevel finnes det så mange retter med gluten at krysskontaminering kommer i veien. Har suppeøsen vært borti noens brød, er løpet kjørt for cøliakere. Derfor er ikke kantinen trygg, til tross for god allergimarkering

Hva kan vi konkludere med? 

Ikke-cøliaker: Alle oss glutenspisende skal ha meget god grunn for å klage på eget matutvalg. Vi er unektelig bortskjemte i forhold til våre cøliakervenner, både på smak, utvalg og pris. Gi dem en god klem – for tro meg, de trenger det. 

Cøliaker: For oss som må spise glutenfritt for å holde oss friske og ha en fungerende hverdag er utvalget utrolig trist. De glutenholdige varene er utallige, billige og velsmakende. Både innkjøpspris og smak kan jeg forstå er vanskelig å få til bra, men vær så snill å lage flere alternativer! Jeg har lyst å spise meg mett i lunsjen sammen med vennene mine uten å bli ruinert eller kvalm.

LES OGSÅTa deg en lammebolle

Powered by Labrador CMS