En prinsipiell legestreik

For kvinnelige leger handler det ikke bare om arbeidstid, men også om likestilling.

Tekst: Inga Skogvold Rygg, Lokal arbeidslivsansvarlig i Norsk medisinstudentforening.

Se for deg at du er lege, og at du denne kvelden jobber i akuttmottaket. Det er travelt. Du er inne i den 8. timen av en 9 timer lang vakt, og har ennå ikke rukket verken å spise eller å gå på do. Gangen er fylt av lyden av barnegråt og den trykkende og litt ampre stemningen man får når mennesker som har det vondt har ventet på hjelp for lenge.

Se så for deg at du i tillegg er gravid i 32. uke, med fire uker til termin. Du bærer 12 kilo ekstra på magen, hormonene herjer og du får smerter i korsryggen hvis du står for mye. På et fastlegekontor eller en poliklinikk er ikke det noe problem, du kan ta pause når du trenger det og hente deg inn mellom pasientene. På vakt er ikke det alltid mulig. Så når en overstadig beruset 16-åring ramler inn gjennom døra og ødelegger planene dine om å hive i deg en banan er det bare å ignorere smertene nederst i ryggen, ta seg sammen og gjøre jobben din. For hvis ikke du, hvem?

I årets tarifforhandlinger krever Legeforeningen å få tilbake vaktfritaket for gravide i tredje trimester. Spekter mener det er mulig å få de siste månedene tilrettelagt om man bare ber om det. Med leder Anne Kari Bratten i spissen har de gått hardt ut mot Legeforeningen. Bratten har uttalt at gravide som ikke møter forståelse hos ledelsen kan gi beskjed til henne personlig.

Så var det dette med teori og praksis, da. Det høres så fint ut i teorien, arbeidsgiver ordner opp og du fullfører nesten tre måneder gjennom tilrettelegging og tilpassing. Problemet er at det ikke er dette som skjer. For sykehusene kan det være vanskelig å lage gode alternativ til vaktfritak, og dyrt å holde de gravide legene i jobb. Da er det mye billigere å sende regningen til NAV, gjennom å sykmelde en kvinne som med tilrettelegging fint kunne klart seg i jobb i to måneder til. På hvilken måte tjener det samfunnet at sykehusene dytter regningen over på det offentlige?

De fleste leger blir gravide mens de går i spesialisering. Dersom du sykmelder deg taper du rett til lønn, får mindre svangerskapspenger og mister den tiden du kunne jobbet som tellende til spesialiseringen din. Da er det fort gjort å presse seg lenger enn man burde.

De samme legene går gjerne i midlertidige stillinger og vet at de er lette å bytte ut. Senest i februar i år fikk en lege i spesialisering beskjed om å gå vakt eller å sykmelde seg. Fordi stillingen var midlertidig ønsket hun minst mulig bråk rundt situasjonen. Ingen telefon til Bratten, med andre ord.

Kvinner blir sittende på sidelinjen og forbikjørt uten å ha en reell mulighet til å gjøre noe med det. Å være gravid blir en sykdom og et handikap for karrieren. Om ikke Spekter godtar Legeforeningens krav blir det i alle fall lett å finne parolene til neste års 8. mars-tog.

Forfatteren er også tidligere ansvarlig redaktør i Studentmediene i Trondheim.

Powered by Labrador CMS