Vi loser deg gjennom fadderukesmellen

Føler du deg syk, sliten og blakk etter to lange og harde fadderuker? Det er ikke så rart. Her har vi samlet noen tips til ting du kan, og bør, fikse for å føle deg bedre.

Publisert Sist oppdatert

Få deg fastlege i Trondheim

Lange netter på byen kan bidra til at du føler deg langt fra topp når du skal i gang med første semester av studiene. Hvis du er syk nytter det ikke alltid å bare vente på at det skal gå over, og ingen har lyst til å vente på legevakta i fem timer for å få utdelt litt antibiotika. For å unngå den typen situasjoner bør du passe på å få deg en fastlege i Trondheim. Du skal tross alt bo her en stund, og det er alltid greit å ha muligheten til å gå til legen i byen der du bor. Særlig hvis det skjer noe alvorlig.

Et tips for å sikre en god fastlege er å gå inn på legelista og se hvilke rangeringer og tilbakemeldinger fastlegene har fått fra tidligere pasienter. Her gjelder det å være tidlig ute som ny student, for som i mange andre situasjoner blir de beste tatt først. Vurderingen av legene er subjektive, så det er lurt å bruke litt skjønn og tid på kommentarene. Vil du for eksempel ha en grundig, pratsom lege, eller vil du ha en kjapp og effektiv lege som gir deg fornyelse på resepter uten å oppholde deg for lenge? Du kan velge fritt blant alle leger som er med i fastlegeordningen, også i kommunen du ikke er folkeregisrert i. Å folkeregistrere seg i byen du bor i er likevel å anbefale. Her følger det med andre muligheter og rettigheter, for eksempel har du stemmerett ved kommune- og fylkestingsvalg i kommunen du er folkeregistrert i. Du bytter fastlege ved å ringe Helfo, eller ved på logge inn på Helfos fastlegeside med minID.

Test deg!

Har noen av nettene i fadderuka blitt litt lengre og mer innholdsrike enn forutsett? Du kan teste deg for klamydia og andre seksuelt overførbare sykdommer hos den nye fastlegen din, eller hos en av Trondheims flere helsestasjoner for ungdom. Du finner tjenesten blant annet på Gløshaugen, og ved Torvet. Visste du at det er mulig å få seksuelt overførbar skabb? Test deg heller en gang for mye.

«Spar» på bøker

Hvem sier at du må bruke alle pengene dine på pensum hvis du skal være en flittig student? 20 000 virket kanskje som en stor sum da du kom opp til Trondheim, men etter IKEA-turer, byturer og nattbussturer begynner potten raskt å spises opp. Ikke pung ut i dyre dommer for pensum hvis bøkene du trenger kan kjøpes brukt. Har faget du tar samme pensum som tidligere år er du heldig. Eksempelvis henger mange opp lapper med bøker som selges på tavler rundt omkring på campus. Har du blitt godt kjent med fadderene dine og andre som har tatt fagene dine før, kan du forsøke deg på å smiske deg til å låne bøker av dem eller kjøpe dem til en billigere pris. iBok er stedet for bruktbøker på nett. Her kan du finne brukte bøker som studenter vil selge, samt selge dine egne når den tiden kommer. Akademika er dessuten billigere på nett enn i butikken, og det finnes mange andre nettbutikker du kan tråle på utkikk etter billig pensum, for eksempel Amazon.

Få det praktiske på stell

Har du ikke begynt å tenke på transport og adgangskort allerede, begynner det å bli på tide. Skaff deg adgangskort til campuset du studerer på og aktiver det. Kjøp deg periodebillett på bussen, fyll t:kortet med saldo, eller få tak i en sykkel. Det er ikke noe kult å stå utenfor studiestedet uten adgangskort hvis du har glemt noe. Det er heller ikke kult å få en telefonregning på tusenvis av kroner fordi du har kjøpt alt for mange bussbilletter med mobilen. Til slutt: Kom deg i gang med studeringen. Nå er tiden for å lese deg opp, så du får tid til å kose deg og ha fri også senere i semesteret. Mange spennende ting skjer i Trondheim denne høsten, blant annet på UKA fra 1. til 25. oktober. Hold deg oppdatert med vår kulturkalender.

Under dusken gjør oppmerksom på at iBok driftes av Studentmediene i Trondheim AS.

Powered by Labrador CMS