
Private studentbyer i Trondheim kan fungere som et alternativ til SiTs studentbyer
Som student i Trondheim kan man søke på hybel hos SiT, men likevel havne på venteliste. Er private studentbyer et alternativ?
Ventelistene hos SiTs studentbyer kan være lange. Det private leiemarkedet med tvilsomme utleiere og mangel på utleiekontrakter kan skremme nye studenter. Det eksisterer private studentbyer i Trondheim, med flere hundre hybler på hver studentby. Kan dette fungere som et alternativ til SiT?
- Et godt supplement
Voll Studentby er den største av de private studentbyene i Trondheim. Daglig leder Rigmor Frost ved Frost Eiendom mener de fungerer som et godt supplement til SiT.
– SiT kan ikke huse alle studentene i Trondheim. Vi ser på oss selv som likestilt med samskipnaden, og mener vi fungerer like bra på utleiemarkedet som de. Siden SiT dekker cirka 15% av boligbehovet til studentene er det viktig å fokusere på hvilket utleiemarked man ønsker for de øvrige 85%, sier Frost.
Konsernstyreleder Lars Erik Alstad Aas ved SiT mener at det finnes en viktig fordel ved å leie hos SiT.
– Hovedfordelen er at vi som studentsamskipnad er styrt av studenter. Vi ønsker ikke et overskudd, men heller velferd. Overskuddet vårt går tilbake til studentene, sier Aas.
- Velferd og ikke business
Aas ser nytteverdien til private studentbyer, men mener at pengene bør gå til studentsamskipnadene.
– Tilskuddet fra Kunnskapsdepartementet bør gå til studentsamskipnadene siden vi har en annen rolle enn private studentbyer. Vårt oppdrag er å drive velferd og ikke business. Det er viktig å skille mellom samskipnaden som en velferdsaktør, og de private, kommersielle aktørene.. Det er likevel ett pluss at private studentbyer hjelper til med utbyggingen av studenthybler, sier han.
- Det som går på helse
Aas mener at tilfeller med mangel på vedlikehold og ulovlige kontrakter illustrerer forskjellen mellom studentsamskipnader og private, kommersielle aktører.
– Det er synd at slikt skjer. Vi i SiT har et stort fokus på jevnlig vedlikehold av studentboligene, noe som reduserer faren for at slike episoder skal skje hos oss, sier han.
Daglig leder Emil Eide Eriksen ved Rosenborg Studentby mener man har et ansvar som utleier, og godtar ikke snarveier.
– Som utleier har man et ansvar. Det verste er det som går på helse, men slurv med kontrakter er heller ikke bra. Vi i Rosenborg Studentby er en felles gjeng, og vi godtar ingen snarveier som går ut over beboerne våre, sier Eriksen.
Strenge krav hos SiT
Utleiekontraktene ved SiTs studentbyer er ikke så forskjellig, men beholder oppsigelsestid.
– Vi opererer med ettårskontrakter med en måned oppsigelsestid. For å fornye utleiekontrakten må man dokumentere studieprogresjonen, sier Markeds- og eiendomssjef Wenche Nyeng ved Sit Marked og Eiendom.
Man blir fort hjemløs hvis man stryker på eksamen.
– Man må vise dokumentasjon på at man er kommet inn på studiet før man får utdelt nøkler. I februar må man dokumentere studieprogresjonen sin. Hvis man velger å slutte som student kan man bo ut den ettårige kontraktstiden, men man kan ikke fornye kontrakten, sier hun.
- Herregud, vi er bare mennesker
Voll Studentby er forbeholdt studenter, men de gjør likevel unntak.
– I utgangspunktet er det kun studenter som kan bo ved studentbyen. Siden vi opererer med ettårskontrakter hender det at vi tillater studenter som ikke fullfører studiene å bo ut kontraktstiden. Det kommer litt an på hvor lenge de har igjen av kontraktsperioden. Man kan ikke tegne ny kontrakt hvis man ikke lenger er student, sier Frost.
Rosenborg Studentby mener de har mindre strenge krav på å si opp kontrakten.
– Herregud, vi er bare mennesker. I utgangspunktet kan man ikke si opp kontrakten, men hvis noen vil flytte ut er det bare å si ifra, så gjør vi vårt beste for å komme fram til en løsning, sier Eriksen.
Mens Voll Studentby bruker ettårskontrakter, har Rosenborg Studentby et mer studentvennlig tilbud.
– Rosenborg Studentby opererer med tidsbestemte kontrakter på ti måneder. Studenter kan ta velge å bare bo her i løpet av studietiden og reservere hybelen til høsten igjen, slik at de ikke må betale om sommeren. Om sommeren bruker vi studentbyen som vandrerhjem, sier Eriksen.