VEGETAR PÅ ØYA: Rødbethummusen er en slager selv om wrapen bærer preg av middelmådighet

Her finner du den beste kantinematen

Under Dusken har testet noen av kantinetilbudene for trondheimsstudentene.

Publisert

Uten mat og drikke, duger helten ikke. I en travel studenthverdag er det viktig å sette av tid til pauser og inntak av næringsrikt drivstoff som kan hjelpe deg gjennom lange dager og endeløst pensum. Sit tilbyr et bredt matutvalg for studentene og det skal imøtekomme ulike behov som månedlig sjokoladesug, desperat koffeintrang, rumlende mager og ikke minst en god dose motivasjon i en travel hverdag. Bli med på å teste mattilbudet på de ulike campusene i Trondheim.

Sit kafé Øya

Et stenkast fra Samfundet ligger Sit kafé på NTNUs campus Øya. Her holder blant annet fremtidens sykepleiere og leger til. Det er lett å finne frem til kantinen. Lokalet er lyst og luftig og atmosfæren er svært behagelig med lav summing, blide folk og konsentrerte studenter. For dem som liker omgivelser som byr på ro, men samtidig liv, er dette en ypperlig plass å oppholde seg.

Sammen med en sliten tredjeårsstudent som har et behov for spiselig motivasjon, er vi klare for å begi oss ut på denne flotte kantinen. Her skal det testes både vegetartilbud og dagens måltid, og til min lunsjmakkers store glede er det også her duket for taco.

Lunsjen består av taco i lefse med storfekjøttdeig (58 kroner) og en wrap med hummus og falafel til undertegnede (54 kroner). Varmmaten og utvalget i salatbaren faller i smak og kjøtteteren gir et stort pluss for at lefse, kjøtt og nachos holder perfekt temperatur. Begeistringen er dessverre ikke like stor over wrappen, da den bærer sterkt preg av å ikke være fersk. Den er i grunnen litt stusselig.

God markering av allergener og flere kjøttfrie alternativer teller her veldig positivt. Blant både fersk og ferdigpakket mat, hjemmebakt kake og smoothie er det ikke vanskelig å finne noe som faller i smak. Til tross for en litt skuffende wrap, treffer rødbethummus innertier hos undertegnede, og er i seg selv en god grunn til å mikse salat i akkurat denne salatbaren.

LES OGSÅ: I år bugner det av sopp og gift

Kjøkkenhagen, Dronning Maud Minne høgskole for barnehagelærerutdanning (DMMH)

SMØRBRØD PÅ DRONNING MAUD: Med en rolig atmosfære i lokalet, får man mulighet til å lese pensum ved lunsjen.

Klokken 12:30 en regnfull onsdag går turen til DMMH. For dem som er vant til en travel campus, høyt støynivå og kamp om sitteplasser, blir det å gå inn hovedinngangen her som å tre inn i et kirkerom: høyt under taket, stillhet og ro. Ned en liten trapp ligger et lunt og koselig lokale med sittegrupper og matutsalg. Med unntak av en gjeng studenter som sitter rundt et bord med lunsj og løs latter, er lokalet tomt, men atmosfæren god. Her ligger Kjøkkenhagen, kaféen som drives av Sit.

Sulten etter forelesninger finner jeg et bord, legger fra meg sekk og ytterjakke og går ivrig bort til serveringsdisken, klar for å finne dagens lunsj. Besøket på DMMH gjennomføres av undertegnede alene. Til tross for et prisskilt som viser til både varmmat og salatbar, er det ingen fersk mat på disken. Litt undrende med tanke på at dette normalt er tiden for lunsj, og forventninger om at disken burde være full, blir jeg opplyst om at det er lite mat i dag og derfor dessverre tomt for en del varer. Betjeningen er dog veldig hyggelig og lett å tilgi, og jeg blir henvist til smørbrøddisken som fremstår svært appetittlig.

Det er et godt utvalg av ulike varianter smørbrød for folk flest, men når det gjelder vegetarmat er det kun ett alternativ: mozzarella og tomat (48 kroner). Selv om alternativene er få, er jo smeltet ost og brød sjelden feil (med mindre man er veganer, cøliaker eller laktoseintolerant), og det varme smørbrødet kommer absolutt til sin rett.

Det antas selvfølgelig at det normalt er mer å velge i, og at det kan sies å være et uheldig tidspunkt for besøket. Kjøledisken er også relativt tom og av yoghurter og lignende er det ikke mulig å finne ett eneste sukkerfritt alternativ, for den som bryr seg om den slags.

Atmosfære, lokale og hyggelig betjening gjør det likevel til en fin plass for rekreasjon, sosialisering eller å kaste seg over pensum.

Sit kafé Dragvoll

TACO PÅ DRAGVOLL: Vi tester ut tre varianter av den norske tacoen .

Vi ankommer Sit kafé Dragvoll midt i lunsjrushet og lokalet er fullt av sultne studenter. Vi må gå noen runder før vi finner et ledig bord, og i selve spiseområdet er det mye støy og rot. Omsider slår vi oss ned ved noen hyggelige engelsktalende studenter som har fylt tallerkenene med laks, ris og salat, tilsynelatende et alternativ til dagens annonserte varmrett: taco.

Til tross for et høyt antall besøkende på kort tid holdes serveringsdiskene i kantinen rene og maten ser svært appetittelig ut. Vi er sultne og det er vanskelig å tenke porsjonsstørrelse når det bugner av digg mat. Dagens lunsjgjeng består av én vegetarianer, én med gluten- og eggeallergi og én helt uten allergier og sære preferanser. Her vil ikke problemet bli å finne noe man liker, men å finne ut hva man skal velge – salat, varmretter i flertall, ferdig smurt og pakket brødmat, dagens suppe og fersk kake på disken.

Den utvalgte lunsjen består av vegetarisk tacosalat (80 kroner), tacobolle med ris (81 kroner) og taco i form av lefse med kyllingkjøttdeig (68 kroner). Når vi ser på porsjonsstørelse opp mot pris, konkluderer vi med at det er som forventet, verken dyrere eller billigere. Maten er det lite å utsette på og utvalget til Sit kafé Dragvoll gjør skam på de fleste salatbarer. I serveringsdiskene er det alternativer til de fleste matpreferanser og spesialkostbehov, og maten er godt markert med allergener. Dessverre er maten fra varmdisken lunken til kald, noe som tar maten ned fra toppskår.

LES OGSÅ: Ønsker å bekjempe ensomhet blant menn

Sit kafé hangaren

GODT UTVALG: Det endeløse utvalget av matretter på Hangaren gjør det vanskelig å velge.

Sammen med en sulten og overarbeidet masterstudent er jeg klar for å innta fredagslunsjen på Sit kafé hangaren på campus Gløshaugen. Å komme inn i dette kantinelokalet for første gang er litt som å ankomme treningssenteret uten en plan: Man prøver å se selvsikker ut når man i bunn og grunn er svært forvirret og usikker. Selv om det er mange mennesker til stede, er det ikke et problem å finne et ledig bord. Vi slår oss ned og tar et øyeblikk for å få oversikt over hvordan systemet fungerer.

Masterstudenten blir begeistret over utvalget i varmmatdisken og salatbaren og tester flere av alternativene. Selv om hun omtaler serveringen som å være tilbake i forsvaret-messa, faller maten i smak, dog med varierende kvalitet. Spesielt utmerker den utradisjonelle nachosen med grillsaus seg. Dagens suppe denne fredagen var med gulrot og ingefær, og for undertegnede er det ingen tvil om at den må testes. Den treffer spikeren på hodet. Den smaksrike suppen blir akkompagnert av en tørr bit focaccia som dessverre ikke holder samme standard.

Utvalget i Hangaren er endeløst og kantineområde har ikke bare én, ikke to, men tre utsalgssteder, alle drevet av Sit. Kaffebaren Sito, som ligger i motsatt ende fra selve kantineutsalget, kan by på et stort utvalg av bakst og drikkevarer, og her plukker vi med en smoothie (42 kroner) på deling. Smoothien faller i smak, men prisen er mer typisk for Nordre gate og ikke tilpasset et studentbudsjett. Siste utsalgssted er en kuleisbar. Til stor fortvilelse ser vi ikke denne før vi er på vei ut, men det gir stor motivasjon til å komme tilbake.

LES OGSÅ: Den som tier samtykker?

RESULTATENE:

Vi har valgt å vurdere alle de ulike kantinene etter lokale, miljø, kvalitet, utvalg og kostnad og gitt skår deretter.

  • Sit kafé Øya: 5/6
  • DMMH: 3/6
  • Sit kafé Dragvoll: 5/6
  • Sit kafé Hangaren: 4/6
Powered by Labrador CMS