NYTT TILBYGG: Eggen arkitekter er arkitektkontoret som har fått oppdraget å tegne nybygget. Tegningen er en skisse til inspirasjon, og er ikke en plan for det endelige bygget.

Vedtak i Velferdstinget tirsdag kveld:

35 millioner til nybygg

Samfundet fikk tilført 35 millioner til nybygget under møte i Velferdstinget i Gjøvik, Ålesund og Trondheim tirsdag kveld.

Publisert Sist oppdatert

Under kveldens møte stemte Velferdstinget ja til å gi 35 millioner til Samfundets nybyggs-prosjekt. Pengene vil bli gitt over 15 år.

GOD STEMNING: Det ble god stemning i kommentarfeltet under streamen til Velferdstinget da bevilgningene ble vedtatt.

Avstemningen gikk over to runder, først med votering om endringsforslag og så om støtte til nybygg. Med 13 stemmer for, ble saken vedtatt. Senere i møtet ble det vedtatt å gi ytterlige 5 millioner til nybygget. Disse pengene kommer fra semesteravgiftens reguleringsfond, hvor ubrukte midler som har blitt til overs etter tidligere års semesteravgiftsfordeling ligger.

Simen Oftedahl fra Arbeidsutvalget (AU) fortalte at AU så det som hensiktsmessig at Velferdstinget ble med på å støtte Samfundet finansielt.

– Det gir rom for engasjement, kulturbygging og økt studentvelferd. Det kan bidra til at Samfundet kan fortsette å være en aktør for studentene.

Før avstemningen manglet Samfundet 100 millioner for å kunne ferdigstille nybygget.

Politisk signal

Leder ved Studentersamfundet, Karen Mjør, holdt under det digitale møtet appell, hvor hun snakket om hvordan nybygg kan hjelpe studentene.

– Vi ønsker at Samfundet skal kunne være en samlingsplass for alle byens studenter. Uten korona er én av tre studenter ensomme og én av fire som sliter med store psykiske problemer. Det å ha gode møteplasser, hvor man kan få et felleskap utenfor studiet har ekstremt mye å si. Vi kan ikke se for oss bedre tiltak mot ensomhet enn nybygg, fortalte Mjør under møtet.

Hun fortalte at med finansiering, håper de å kunne begynne allerede i november neste år. Dette legger tidslinjen til at studenter i 2023 kan få oppleve utvidelsen av Samfundet.

Mjør fortalte også at millionene ikke bare hjelper å finansiere nybygget, men kan også føre til støtte fra nye aktører, gjennom å vise at studentene er seriøse.

LES OGSÅ: Samfundetradisjoner på godt og vondt

– Det sender et veldig tydelig politisk signal, som også kan hjelpe oss med å få mer penger fra de vi allerede har fått penger til fra nå.

Til Under Dusken forteller Mjør at de setter stor pris på bidraget.

– Dette er helt supert, et så stort beløp har mye å si om framdriften. Vi har et mål om å starte i november 2021, og dette beløpet har en utrolig stor påvirkning.

Mjør forteller at de har tett dialog med ulike aktører og jobber opp mot alle kanaler for å sikre de manglende midlene.

VELDIG FORNØYD: Leder ved Studentersamfundet Karen Mjør håper bevilgningene fra Velferdstinget sender et tydelig signal.

Mangler 65 millioner

Etter planen vil det bli brukt 165 millioner i byggkostnader. Mjør forteller under møtet at de prøver å holde kostnader nede, for å skape et påbygg som skal være bruksvennlig og passe sammen med Samfundet slik det står i dag, uten at det blir ekstravagant.

Før møtet stod 65 millioner avklart, med flere avtaler under konstruksjon. Med de ekstra 15 millionene fra Velferdstinget enn planlagt for, er nå summen Samfundet trenger 65 millioner for å realisere de over 50 år gamle planene om et nybygg.

Så langt er disse de avtalte bevilgningene:

  • Velferdstinget: 35 millioner
  • NTNU: 30 millioner
  • Trondheim kommune: 15 millioner
  • Sit 20 millioner

De resterende millionene planlegger Samfundet å hente inn gjennom tilskudd fra Kunnskapsdepartementet, salg av deler av fengselstomta bak Samfundet til NTNU og gjennom sponsoravtaler.

Mjør forteller under møtet at hun håper denne avstemningen viser både nye og gamle aktører at studentene er seriøse om nybygget, og håper det kan inspirere mer støtte.

Powered by Labrador CMS