Vaksineforsinkelser får konsekvenser for studentene

Kommuneoverlege Tove Røsstad sier at det skal mye til for å stenge campus, men ber studentene registrere seg med Check-in.

Publisert Sist oppdatert

Fredag 16. april avholdt Trondheim kommune en pressekonferanse om gjenåpningen i Trondheim. På grunn av at vaksinene fra AstraZeneca og Johnson & Johnson er satt på vent, er det store vaksineforsinkelser. Trondheim kommune får under 30.000 vaksinedoser hver måned fram til sommeren. Det, i kombinasjon med at det er innført en skjevfordeling i vaksinene for å lette på smittetrykket på Østlandet, gjør at studentene i Trondheim ikke kan forvente å få vaksinen før etter sommeren. Den opprinnelige planen var at studentene skulle vaksineres i løpet av juni og juli. Kommunedirektør Morten Wolden garanterte likevel at vaksinene Trondheim får skal settes samme uke som de kommer.

Trondheims gjenåpningsplan

Når det kommer til gjenåpningen i Trondheim er de lokale reglene som før påsken, men de nasjonale reglene mykes opp. Skjenkestoppen oppheves, og uteplassene kan åpne for alkohol med matservering fram til klokken 22. På private arrangementer utenom hjemmet kan det være opp til ti personer, og utendørs kan man være opp til 20. Voksne kan drive med fritidsaktiviteter med opp til ti personer så lenge man holder én meters avstand.

– Det er viktig at de strenge nasjonale retningslinjene og de lokale retningslinjene videreføres, påpekte Wolden.

Det er også et økt behov for hjelp av psykisk helsevern under pandemien. Dette er noe helsesektoren er oppmerksomme på, sier Helse- og velferdsdirektør Wenche Dehli. De ser på hvordan de kan jobbe videre med dette når samfunnet åpner igjen.

LES OGSÅ: Hvorfor skal vi fjerne noe som funker?

Forventer mer smitte

Wolden roste innbyggerne for de lave smittetallene som har vært den siste måneden. Det gjør at gjenåpningen skjer med en skrekkblandet fryd. Kommuneoverlege Tove Røsstad sa at kommunen forventer at smitten vil øke de neste månedene. Det er mye smitte i mange kommuner i Trøndelag, og det er lite som skal til før det kommer et nytt utbrudd i Trondheim.

– Det er meldt fint vær i helgen. Så vi anmoder sterkt folk om å være like ansvarsfulle også denne helgen slik at vi kan holde smittetallene nede, avsluttet Wolden.

Viktig at studentene bruker Check-in på campus

Kommuneoverlege Tove Røsstad sier at det skal mye til før de stenger campusene i Trondheim igjen. For å få kontroll over en eventuell smittesituasjon er det viktig at alle samarbeider med smittesporerne. Mange studenter skal nå inn i en krevende eksamensperiode, og det viktigste studentene kan gjøre for at man skal kunne slå ned på eventuell smitte er å registrere seg med Check-in når de oppholder seg på campus.

– Jeg kan ikke understreke nok hvor viktig det er at studentene benytter seg av Check-in på campus, sier kommuneoverlege Tove Røsstad.

I tillegg til å legge ut pressemelding på NTNU sine sider, kan man ved hjelp av Check-in raskt nå de studentene som har vært på områdene der det har vært smitte, og effektivt slå ned på denne. På den måten kan campus fortsette å holde åpent. Røsstad sier også at studentene må være forsiktige dersom de har besøk fra andre kommuner, og ber om at man har lav terskel for å teste seg.

Powered by Labrador CMS