Utleier visste om koronasykdom – holdt likevel visning

Tre av fire jenter i et kollektiv testet positivt for korona, men måtte fortsatt ha visning.

Publisert Sist oppdatert

Saken er oppdatert 20:48 med uttalelse fra Ragnar Brevik angående tidligere avlyste visninger som følge av syke leietakere.

15. februar sa studenten Thea Karin Fladby og de tre andre jentene hun bor med opp leiekontrakten sin med Brevik boligutleie AS for et kollektiv på Øvre Møllenberg. I samme e-post informerte de om at tre av dem hadde testet positivt på korona. Utleier satte likevel opp visning mens de var i isolasjon.

I en e-post til jentene begrunnet utleier dette med at isolasjon ikke lenger var påbudt, og at det var mye smitte som gikk rundt, slik at det ikke kunne tas hensyn til det. Han fortalte dem at de enten kunne gå ut en tur eller holde avstand mens det var visning.

Jentene synes det er rart at utleier ville ha visning på tross av koronasmitten.

SYKE PÅ VISNING: Fladby hevder at hun og andre hun bor med var sengeliggende med koronasykdom da utleier holdt visning i leiligheten.

– Selv om isolasjon ikke lenger er påbudt, syntes vi det var ganske ille å få friske folk på visning. Vi var skikkelig syke og sa ifra om at det ikke var innafor, men han tok ikke hensyn til det. Vi orket ikke å presse ham på det, fordi han var så klar på at det ikke var ulovlig, sier Fladby.

Hun opplevde det som uklart hva utleier informerte dem som skulle komme på visning om.

– Vi ble overrasket og reagerte på at folk skulle komme mens vi var syke, og sa til utleier at vi kom til å si tydelig ifra om smitten til dem som kom på visning. Han svarte at han selvfølgelig kom til å informere om det. Vi var usikre på akkurat hva de fikk beskjed om før de kom, forteller Fladby.

LES OGSÅ: En karriereløs dag på Dragvoll

Videre sier hun at utleier ringte jentene for å spørre om de var alvorlig syke. Hun forteller at de ikke forstod hva han mente, og at de svarte at de var sengeliggende, men ikke innlagt. Utleier fortalte dem at de kunne holde seg på rommet sitt mens de som kom på visning tok en kjapp titt, og så la han på, ifølge Fladby.

– Han spurte aldri om det var greit for oss, hevder hun.

Ifølge henne hadde gruppen som kom på visning hatt korona tidligere. Utleier var også til stede. Hun forteller at de tydeligvis var informert på forhånd om at kollektivet var koronasmittet.

– Leiligheten var ikke desinfisert, og det var ingen bruk av verken hånddesinfeksjon eller munnbind, hevder Fladby.

På visningen var jentene til stede for å svare på spørsmål fra de nye potensielle leietakerne.

– Jeg tror vi skremte dem fra å bo der, sier Fladby.

Fladby forteller at jentene ikke orket å ta saken opp med utleier på visningen og at de ikke har hatt kontakt med ham siden da.

– Vi har hatt mange problemer med utleier. Det har vært mange ting vi har informert om som aldri har blitt fikset, blant annet mugg og lekkasje fra vindu og piper, hevder hun.

Ragnar Brevik er eier og daglig leder av Brevik boligutleie AS. Han forteller at han informerte gruppen som kom på visning om at det var korona i leiligheten, slik at de selv kunne velge om de ville på visning eller ikke.

– Det er ingen restriksjoner på isolasjon lenger nå, derfor tenkte jeg at det gikk fint. I tillegg er det så mye koronasmitte som går rundt at det er vanskelig å ta hensyn til. Det er en stor leilighet, så det var ikke noe problem å holde avstand, sier Brevik

Ifølge Brevik fikk han heller ikke vite om at de var sengeliggende over telefon, slik Fladby forteller.

– Det stemmer ikke at de informerte om at de var sengeliggende. De fleste har milde symptomer og vi kunne ikke anta noe annet, hevder han.

Han forteller også at han har avlyst visninger når det har blitt gitt informasjon om at leietaker er sengeliggende, og har sendt Under Dusken dokumentasjon på minst ett slikt tilfelle.

LES OGSÅ: Professor bekymret for nye studenter

Kritikken om at han har vært dårlig til å ta hensyn hele leieperioden, kjenner Brevik seg ikke igjen i.

– Jeg leier ut 130 leiligheter, som er cirka 300–400 studenter, og 99 prosent av tilbakemeldingene jeg har fått, er positive. Mange leier hos oss i flere år, og mange vil leie hos oss fordi de har blitt anbefalt oss som utleier, forteller han.

Brevik mener kritikken fra jentene er uriktig.

– Det er ikke bestandig studentene har rett. I de leilighetene jeg leier ut, blir som regel ting fikset med én gang det blir gitt beskjed om, hevder han.

Powered by Labrador CMS