
Pretensiøs preken
KOSMORAMA: For å være like umodent direkte som filmen selv: Klikk her for å lese en underholdende slakt av uutholdelige Content.
KOSMORAMA
CONTENT – REGI: CHRISTOPHER PETIT – ARTE
Se for deg en litt selvhøytidelig elevrådsrepresentant på 14 år, som tror han vet alt om verden fordi han av og til ser på Dagsrevyen. Han føler at denne enestående kunnskapen er noe han må dele med verden, kjøper seg et filmkamera og begynner på en dokumentarfilm.
Dette kunne vært bakgrunnen for Contents tilblivelse, hadde det ikke vært for at regissøren er over 60 år. I en drøy time utsetter Christopher Petit oss for et sammensurium av sutrete og selvhøytidelige iaktagelser. Det nærmeste man kommer et samlingspunkt, er Petits oppfatning av det moderne samfunnet som «skikkelig kjipt». Petit er opptatt av at vår tilværelse ikke lenger har noe innhold, samtidig som informasjonsstrømmen i det moderne samfunnet er uendelig. Ironisk nok har han laget en dokumentarfilm som baserer seg på mye av det samme: Content er proppfull av informasjon, men filmen er likevel totalt blottet for friskt innhold. Bedre blir det ikke av at Petits belærende fortellerstemme name-dropper flere modernitetsteoretikere, uten egentlig å vise til noe av det de har gjort. Det verste er når han et sted i filmen presterer å si at «du ikke trenger være sosiolog for å se at noe er galt». Du lurer ikke meg, gamle mann – du har kanskje hørt om sosiologi, men stort mer vet du ikke om faget.
Innhold er jo ikke alltid essensielt når det kommer til film, man kan komme langt med en velutviklet form. Dessverre er Content skikkelig dårlig håndverk – ja, filmen er rett og slett stygg å se på. Konstruerte Youtube-klipp, filming av tilfeldige byggverk med håndholdt kamera, og pretensiøse sammensetninger av stemmer og grøtete videoklipp – det er et mysterium at en filmskaper kan lage noe så ubrukelig med mer enn 20 filmer bak seg.
Jada, det er mye fælt her i verden, men det er laget haugevis med filmer om industrialisme og modernitet som er bedre enn Content. I beste fall fungerer den som et varselsignal: Hvis du synes den er givende, bør du virkelig lese flere aviser og bøker, og ikke minst se mer film.