Satan så sterk

Publisert Sist oppdatert

KOMPANI ORHEIM - REGI: ARILD ANDERSEN - MOTLYS AS

Ettersom romanen Kompani Orheim var en stor og inderlig leseropplevelse var mine forventninger til filmen med samme navn skyhøy. Vel vitende om risikoen ved å adaptere bok til film var jeg forberedt på en skuffelse. Den uteble heldigvis, filmhistorien om familien Orheim er vel så vond og vakker som boka. Filmen er, som Jarle selv ville ha sagt det, «satan så sterk».

Kompani Orheim handler om familien Orheims utfordringer. Hovedpersonen Jarle vokser opp med en alkoholisert far og en passiv mor, og kan ikke forstå hvorfor ingen gjør noe med alt som er galt i verden.

Handlingen foregår i Stavanger på 80-tallet. Jarle står midt oppe i alt som rører seg av Live Aid og demonstrasjoner. Kledd i palestinaskjerf og alpelue forsøker Jarle å orientere seg i det politiske landskapet, sjekke jenter og få seg et ligg. Vi ser hvordan Jarle gradvis søker vekk fra familien for å finne trygghet andre steder, og farens tidvise forsøk på å samle familien til et lag: Kompani Orheim.

Kompani Orheim er en del av Tore Renbergs serie om Jarle. Her møter vi en yngre Jarle, før han har blitt skilsmissebarn og skiftet etternavn til fra Orheim til Klepp. I Mannen som elsket Yngve og Jeg reiser alene ble karakteren spilt av Rolf Kristian Larsen, og Vebjørn Enger har hatt store sko å fylle. Heldigvis har han gjort det til gangs. Enger spiller den femten år gamle Jarle med stor overbevisning. Han kombinerer mot med sårbarhet på en måte som gjør at vi kommer nært inn på Jarle Klepp, så nært at vi forstår hvorfor han gjør som han gjør.

Skuespillerene i Kompani Orheim holder høyt nivå, og gir karakterene troverdighet. Man blir glad i Jarle. Man ser at faren ønsker å være en bra mann, og man forstår hvorfor moren har så vanskelig for å gå. Kristoffer Joner lykkes med å nyansere den alkoholiserte faren til å bli mer enn bare en alkoholisert far. Han får frem farens forsøk på å skape samhold i familien, og også hvordan han mislykkes. Man er ikke blir i tvil om at Terje Orheim er glad i sin familie, og hans mislykkede forsøk blir dermed enda mer tragiske, og familiens undergang mer troverdig.

Selv om filmen er en del av en trilogi står den utmerket alene. En trenger ikke ha verken lest eller sett noe av Jarle tidligere, denne filmen snakker for seg selv. Det er en film om å vokse opp på 80-tallet, om sterke familiebånd og alkoholisme, men mest er det en film om det å være inderlig glad i det samme mennesket som ødelegger deg mest.

Kompani Orheim er en sterk og nær film om en dysfunksjonell familie.

Les vårt intervju med regissør og hovedrolleinnhavere her. **

**

Powered by Labrador CMS