NYVALGT: Storsalen har valgt Samfundets nye leder.

Nyvalgt samfundetleder: –Vi trenger ikke mangemillionærer

Etter én benking og to runder med votering gikk Jonas Strøm Scheie av med seieren i ledervalget.

Publisert Sist oppdatert

Med 52.8 prosent av stemmene fikk Jonas Strøm Scheie nødvendig flertall og vant valget i Storsalen i kveld etter andre voteringsrunde. Nybygg, politikk og medlemstilhørighet var avgjørende tema i årets valg.

Nest flest stemmer fikk Una Onsrud. På henholdsvis tredje- og fjerdeplass havnet Jon Paulsen Skjerdingstad og Cecilie Bjørnsdotter Raustein. Sistnevnte ble benket underveis i utspørringen. Hun akseperterte og deltok deretter i andre spørsmålsrunde.

To runder med utspørring

Kandidatene fikk blant annet spørsmål om Samfundets politiske profil, nybygg og hvordan Samfundet skal kunne nå ut til flest mulig av de 16 000 medlemmene.

Scheie trakk blant annet frem flere lavterskelarrangementer som et konkret tiltak, og ønsket seg et mer «hverdagslig Samfund».

– Vi må tørre å ha arrangementer som favner bredt, selv om de kanskje ikke er så inntjenende.

Scheie var første opp på talerstolen. Der snakket han om hvordan terskelen for å delta på hverdagslige arrangement på Samfundet har blitt for høy, og hvordan Samfundet som organisasjon er nødt til å ta del i samfunnsdebatten som en aktiv politisk stemme.

– Som Samfundetleder vil jeg jobbe med de politiske saker som angår studenthverdagen. For eksempel leieprisene, kollektivprisene og Lånekassen, sa han.

Med bakgrunn i Diversegjengen, UKA, Sikringskomitéen og Studentmediene pratet han blant annet om hvordan det har vært å være mellomleder på Samfundet i «tunge og bakfulle dager».

Kandidatene ble spurt om kontroversielle meninger

Etter første votering sto ingen av de fire kandidatene med rent flertall. Scheie fikk 35,2% (107) av stemmene imens Onsrud fikk 33.9% (103). Skjerdingstad fikk 18.6% (57) og Raustein fikk 11.2% (34). Tre stemte blankt. Dermed gikk Scheie og Onsrud videre til tredje og siste spørsmålsrunde, etterfulgt av avstemning.

Valgresultater

Etter første votering:

  • Jonas Strøm Scheie - 107 stemmer (35,2 prosent)
  • Una Onsrund - 103 stemmer (33,9 prosent)
  • Jon Paulsen Skjerdingstad - 57 stemmer (18,8 prosent)
  • Cecilie Bjørnsdatter Raustein - 34 stemmer (11,2 prosent)

Etter andre votering:

  • Jonas Strøm Scheie - 150 (52,6 prosent)
  • Una Onsrud - 127 (44,7 prosent)

Kandidatene var forholdsvis enige i at nybygg gir muligheter for utvidelse og utvidet drift. Hvordan denne driften skal skje i praksis var det imidlertid større uenighet om. Onsrud så for seg flere hengelokaler, mens Scheie ønsket seg et gjenbruksverksted.

På spørsmål om hva som er kandidatenes mest kontroversielle politiske mening, svarte Onsrud at folk flest har for mye tillit til myndighetene, imens Scheie mente at vi ikke har behov for mangemillionærer i Norge. Paulsen mente derimot at det var galt å få barn i Norge idag.

Nok et tema kandidatene var inne på var resolusjoner og hvordan disse skal benyttes. Jonas Strøm Scheie mente at en organisasjon av studenter skal stå fritt for å danne sin politiske profil, og foreslo blant annet digital votering for å øke engasjementet og valgdeltakelsen.

Motkandidat Onsrud mente derimot at Samfundet skal være varsomme med resolusjoner, fordi det sier at Samfundets 16 000 medlemmer står inne med den meningen.

Una Onsrud, Jonas Strøm Scheie og Cecilie Raustein er alle tidligere og nåværende medlemmer av Studentmediene i Trondheim, som Under Dusken er en del av.

Powered by Labrador CMS