OPP PÅ TÆRNE: Float like a butterfly, sting like a bee.

Verdens ærligste idrett?

Hvis du slår sammen olympiske kampsporter som judo og boksing der alle reglene innenfor de forskjellige kampsportene er lov, får du idretten som kalles MMA.

Publisert Sist oppdatert

En onsdags ettermiddag tok vi turen til Evolve Academy for å få et innblikk i sporten MMA, ved Nyhavna i Trondheim. Her ble vi godt mottatt av lederen av klubben, Thomas Formo, en ekspert innenfor sporten som med stort engasjement var klar for å gi oss et lite innblikk i MMA verden.

Thomas Formo startet opp klubben i 2010 sammen med MMA utøver Emil Meek. Den gang ble klubben kalt MMA Trondheim. På denne tiden var sporten uglesett og svartmalt, og fightere som var harde og røffe i kantene var godt beskrivende. Dette ønsket Thomas å gjøre noe med og valgte å endre navnet til Evolve Academy i håp om å gjøre det tilgjengelig for så mange mennesker som mulig. Endringene handlet også mye om Thomas egen utvikling.

— Jeg var veldig egosentrisk og konsentrert rundt sporten, noe man må være som toppidrettsutøver der det kun handler om deg selv og den sporten du gjør, forteller Thomas.

Han kom til et punkt der ting gikk imot han, og med ble blant annet avrevet korsbånd gikk Thomas gjennom en fase der han ikke visste hva han skulle gjøre lengre.

RUTINERT RINGREV: Thomas Formo har lært mye om seg selv takket være idretten.

De viktige verdiene inn i sporten

Det var akkurat i denne perioden Thomas skjønte noe veldig viktig. Han forsto at livet handlet om noe mer enn bare å sloss.

— Jeg forsto hva familie og kjærlighet betydde, fordi dette var noe jeg hadde stengt ute i så mange år med et egosentrisk fokus på idrett.

Han forteller at det å være egosentrisk og maskulin i væremåten fort tar opp plass fra andre viktige ting.

— Jeg ønsket derfor å få inn de gode verdiene av tradisjonell kampsport ved å ta inn vennskap og kjærlighet i sporten. For det er det som knytter oss sammen, ikke bare at man skal banke folk, forteller han åpenhjertig.

LES OGSÅ: Fra alminnelig student til hovedrolle

At MMA handler om mer enn bare tøffe, sterke mennesker som ønsker å sloss forstår man fort når man går inn dørene her. Senteret er fylt av hyggelige, sterke og treningsglade mennesker i ulike aldre, både gutter og jenter. Det er ingen tvil om at denne sporten krever mye, men man skjønner også at den gir mye tilbake og at det handler om mye mer enn bare sporten i seg selv. Thomas Formo har en sterk tale når det kommer til hvorfor han anbefaler andre å begynne med MMA.

— Det er noen som har det greit med å trene fotball eller håndball, så har du andre som er ute etter noe mer virkelig, noe som er mer ærlig, og MMA er det ærligste du kommer i form av sporter i hele verden, sier Thomas.

SLAGKRAFTIG: Her blir det fort to tette og ei badehette.

Han forteller videre at sporten dekker et behov som vi som mennesker i dag har glemt litt eller som vi tror ikke finnes.

— Det finnes i oss alle, vi alle har en indre fighter, konstaterer Thomas.

Spesielt egnet for studenter

Er dette en idrett du vil anbefale for studenter?

— Jeg tror kanskje studenter er vår viktigste målgruppe, fordi de er på et tidlig punkt i livet. Mange spørsmål som omhandler status, muskler og penger, det er noe jeg tror du kan finne svar på ved å komme deg inn i sporten, svarer Thomas.

Thomas forteller at i sporten finner du folk som har gått veien før deg, som har kunnskaper om noe større enn det materialistiske. Som ung student er fokuset ofte på utdanningen som gir deg den fremtiden du ønsker. Han tror at sporten kan lære deg selv å kjenne på et dypere nivå og kan lære deg hvordan du håndterer ulike situasjoner i livet, uten at du må stille med livet som innsats.

LES OGSÅ: Rekordmange vil spille med Aleksander

En student som har skjønt at dette er idretten å drive med er 22 år gamle Mathias Liseth Torres, som studerer tredje året på markedsføring BI. Selv har han vært meldt inn i klubben i litt under ett år. Den største grunnen til at Mathias valgte å starte med MMA var den alternative måten å trene kondisjon på.

— Jeg er ikke så glad i kondisjonstrening som joggeturer og løping på mølla. Etter at jeg sluttet med fotball ble det lite kondisjonstrening. Vektløfting på treningssenter blir også fort ensformig, derfor er dette en fin aktivitet å holde på med i tillegg, forteller 22-åringen.

PÅSLÅTT: Guarden er oppe og sparringen er i gang.

For Mathias er MMA bare en hobby og en fin måte og trene på. Han mener at selvforsvar er noe alle kan dra litt nytte av, selv om man ikke skal sloss eller konkurrere, er det en grei kunnskap å ha. På spørsmål om hans egne ambisjoner svarer han følgende:

— Jeg tror ikke jeg skal konkurrere, ikke sånn det ser ut nå hvert fall. Nå har jeg bare holdt på en liten stund, så det er vanskelig å si. Jeg driver med det mest for treningen, jeg liker sporten og syns det er kult.

Vil du anbefale andre å begynne med MMA?

— Absolutt! Jeg syns det er kjempebra. Opplegget deres er veldig bredt og et godt tilbud hvis det er kampsport du har lyst til drive med. Her har du alt samlet på ett sted. Så jeg vil absolutt anbefale det, de er råflinke de som holder på og det er veldig lav terskel for å komme hit og her finner du folk i alle aldre, avslutter Mathias.

Girl Power

Man skulle kanskje tro at dette er en hard idrett dominert av tøffe gutter. Selv om det kanskje er guttene som er litt i overtall, er det ikke de som er mest på trening kan Thomas fortelle.

— Jentene vi har her er noen av de mest aktive som trener, så de overgår guttene så det holder når det kommer til treningstimer, forteller Thomas.

Bookingstatistikken viser nemlig at av de ti som trener mest er syv av dem jenter.

— Det er mange gutter som trener her, men de er ikke like villig til å legge inn like mye arbeid. De vil bare komme å være kule, løfte og slå, også må de ha mye hvile mellom øktene, avslutter lederen med et lurt smil.

LES OGSÅ: NTNU-student skal ha blitt overfalt på åpen gate

En av de som er med på å holde oppe denne statistikken er knalltøffe Maria (24). Hun startet i Evolve Academy som student i 2015 og har holdt det gående siden.

— Jeg holder på med MMA fordi jeg synes det er veldig gøy, det er bra trening og et godt miljø, også er det mest for å bli god da, forteller Maria.

24-åringen har tidligere gått noen amatørkamper og merkekamper, og når hverdagen blir mer normal og koronafri er ambisjonene å gå kamper og gjøre det så bra hun bare kan.

GIRL POWER: Det lades opp til en skikkelig uppercut.

På spørsmål om dette er en idrett hun vil anbefale andre og kanskje spesielt studenter er svaret hennes klinkende klart:

— Jeg vil anbefale det spesielt for studenter egentlig. For hvis du er ny i en by så er dette en veldig fin måte å bli kjent med folk på, du treffer masse nye mennesker samtidig som du trener.

Hun forteller videre at det ikke har noen betydning hvilken form man er i, eller om man er stor eller liten, for det finnes fordeler og ulemper med begge deler.

— Du velger slagplan ut ifra hva som passer for deg. I tillegg er det vektklasser så man går jo helst med noen som er på samme størrelse som deg selv, avslutter Maria.

Bredt tilbud

Evolve Academy er et kampsporttilbud for voksne der man kan komme for å være voksen eller for å bli voksen. Her får du alt samlet på en plass med mange forskjellige måter. Alt ligger til rette for at dette er en fin arena for studenter.

LES OGSÅ: Her kan du aldri mer gå naken til badet

Thomas forteller at det finnes to hovedtilbud for deg som har lyst til å starte. Det ene tilbudet er kampsport og gym, og ønsker du ikke å trene kampsport kan du fortsatt trene på gymmen, men da har du kun gymtilbud pluss yoga og andre gruppetimer som ikke er kampsport.

— Som sagt er dette en arena som er godt egnet for studenter, derfor har vi også kunstige avtaler for alle studenter som ønsker å være med, sier Thomas.

Det er ingen krav om forhåndskunnskap knyttet til kampsport, og læringskurven er bratt.

— Du begynner med å kunne ingenting, du spiller 3 år med World of Warcraft, også kommer du hit så tar vi veiene videre til Level 60 i MMA, avslutter han.

Powered by Labrador CMS