Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe besøkte NTNU mandag.

Dette er «studentministerens» planer for trondheimsstudentene

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe nevner blant annet flere studentboliger som en viktig kampsak for den nye regjeringen.

Publisert Sist oppdatert

Mandag besøkte nyvalgte forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe Trondheim. I regi av Spark og innovasjonsmiljøet ved NTNU snakket de blant annet om NTNUs bidrag til omstilling, studentinnovasjon og hvordan universitetet kan fortsette å hevde seg framover.

Under Dusken spurte statsråden om regjeringens planer for studentene og universitetet i Trondheim i tiden som kommer.

Ønsker flere studentboliger

Borten Moe forteller at regjeringen blant annet har diskutert å heve studiestøtten.

– Det er noe vi vil prioritere i første omgang. For eksempel studiestøtte i tolvte måned for heltidsstudenter med barn, som nå gjelder hele 26 000 personer.

Borten Moe trekker også fram flere studentboliger, gratis tannhelse for alle opp til 21 år og å halvere tannlegeutgiftene for dem mellom 21 og 25 år som viktige tiltak for regjeringen.

– Universitetssektoren er en sektor i stadig utvikling. Vi kommer til å være tydelig på prioriteringene våre framover, ved at vi skal løfte de nasjonale spissene inn i et høyt internasjonalt nivå. Da er det viktig å være til stede i hele landet, sier han.

LES OGSÅ: Studentene med eget strømselskap: – Opplevd en vanvittig kundevekst

Trekker fram etterutdanning

Han trekker fram den voksende gruppen med mennesker som først tar fagutdanning og etablerer seg før de blir universitetsstudenter som en viktig gruppe:

– En ting er de tradisjonelle studentene som starter etter videregående skole, men du har også store grupper som tar en fagutdanning og er etablerte før de tar etterutdanning. Vi ser at dette er en gruppe som hevder seg, da snittalderen ved de fleste universitetene går opp.

– Kan dette ha en implikasjon for yrkesaktive med fagbrev, med tanke på antallet som er engasjerte i sektoren?

– Vi trenger å systematisere og gi alle et bedre tilløp til etterutdanning, slik at veien videre er åpen. Jeg tror ikke det vil ha noe å si for antallet yrkesaktive med fagbrev.

LES OGSÅ: Amerikanske Kirsten føler seg tryggere i Trondheim: – Det å leve med frykten blir en slags bakgrunnsstøy

– Studentene skal tas imot av et godt og rikt arbeidsmarked

Statsråden forteller at regjeringens økonomiske ambisjoner for studentene er at det skal være gratis å ta utdanning, og at det er et godt og rikt arbeidsmarked som tar studentene imot, som gir god lønn og sørger for at man kan etablere seg.

Spesifikt for Trondheim mener han at NTNU står sterkest i de tradisjonelle teknologiske fagdisiplinene i norsk kontekst, og skal fortsette å være sterkest i Norge fremover.

– Det blir min jobb som statsråd å framheve dette. Akademisk frihet og ytringsfrihet er noe av det viktigste med universitetssektoren. Vi trenger folk som tør å teste nye ideer og problematisere de gamle.

Powered by Labrador CMS