SOSIALE MEDIER: NTNU utlyser stillinger til studenter som skal drive Tiktok-kontoer.
SOSIALE MEDIER: NTNU utlyser stillinger til studenter som skal drive Tiktok-kontoer.

Vil bruke Tiktok for å nå ut til unge søkere

Flere fakulteter ved NTNU ser nå etter studenter som kan drive deres Tiktok-kontoer. Dette kommer tross tidligere anbefalinger om å avinstallere appen fra enheter som er knyttet opp mot NTNU sine egne systemer.

Publisert Sist oppdatert

I mars ble ansatte på NTNU bedt om å avinstallere Tiktok fra enheter som var betalt av arbeidsgiver. I tillegg ble de frarådet å ha appen på deres private enheter, hvis disse var tilknyttet NTNUs digitale tjenester. Dette gjaldt ikke for studenter, med mindre de var ansatt ved NTNU. Hvordan blir det da, når NTNU selv utlyser studenter til å drive deres Tiktok-konto?

Stillingsutlysningen kommer fra Fakultet for elektronikk og informasjonsteknologi (IE), Fakultet for ingeniørvitenskap (IV) og Fakultet for naturvitenskap (NV). De etterlyser tre studenter som kan drive deres nye konto på «årets vekstvinner på sosiale medier», Tiktok. Kontoen skal brukes for å opplyse unge, særlig videregående elever, om deres studieprogram. 

 LES MER:  Mer fleksibel studiestøtte for korte studier

Ansatte anbefales å slette Tiktok

Tidligere i år ga Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) ut råd om at appen ikke bør installeres på offentlig ansattes tjenesteenheter som er knyttet til virksomhetens digitale infrastruktur. Det er viktig å understreke at dette ikke er et forbud, men heller en anbefaling som NTNU valgte å følge.

Retningslinjene til NTNU sier at dersom behovet for bruken av Tiktok er tjenstlig, for eksempel i kommunikasjonsarbeid, må det brukes utstyr som er adskilt fra NTNUs interne systemer.

I mars var frarådingen kun for ansatte, fordi ansatte og studenter har ulike tilganger på databasen til NTNU. Risikoen for at studentene hadde appen på deres private enheter ikke ble ansett som stor. 

Ber ikke studenter laste ned appen

Margrethe Meyer Bratt understreker at NTNU tar gode sikkerhetstiltak for å unngå risiko.
Margrethe Meyer Bratt understreker at NTNU tar gode sikkerhetstiltak for å unngå risiko.

Margrethe Meyer Bratt er seksjonssjef for kommunikasjon og studentrekruttering ved NTNU. Hun mener det er viktig å understreke at en forutsetning for stillingen er at studentene allerede er på Tiktok. UNG-undersøkelsen fra 2023 viser at 91 prosent av unge er tilstede på Tiktok daglig.

— Vi ber ingen studenter om å laste ned appen. 

Studentene skal heller ikke ha noen ansatt-tilganger på telefonene som blir brukt.

— Det blir tatt i bruk en separat enhet som ikke blandes med NTNU sine tjenester, sier hun. 

Bratt anerkjenner at å operere med Tiktok-kontoer, alltid vil involvere en viss risiko. Hun sammenligner det med å kjøre bil. Det finnes alltid en risiko for å krasje, men man unngår likevel ikke å kjøre bil. Hun understreker at NTNU fortsetter å jobbe med å ta riktige sikkerhetstiltak, slik at risikoen knyttet til bruken av Tiktok ikke blir for stor. 

 LES MER:   UKA-23 har satt inn tiltak: – Var nok litt kaotisk tidligere

Powered by Labrador CMS