Studenter bygger filmbyen Trondheim

Med studenter i staben har regissør Yngvild Sve Flikke laget Trondheims første spillefilm. Nå håper hun at flere vil følge etter.

Publisert Sist oppdatert

Filmatiseringen av boka Vente, Blinke av Gunnhild Øyehaug ble i sommer spilt inn i Trondheim, og byen får dermed sin første spillefilm.

Med seg hadde regissør Yngvild Sve Flikke studenter og andre fra det lokale filmmiljøet, til tross for at et slikt spillefilmprosjekt aldri tidligere har blitt gjennomført i Trondheim.

– Vi ønsket å bruke folk som kunne ta med seg erfaring videre, slik at vi kunne være med på å bygge opp filmmiljøet i byen, sier Flikke.

Åpnet mange dører

Student Ingvil Sæther Berger ved film- og videoproduksjon ved NTNU var location manager for prosjektet. Hun mener produsentene har vært modige som tok inn så mange ferske folk i staben, og benyttet seg av byens filmmiljø.

– For meg har det åpnet utrolig mange dører, og det har vært en unik mulighet til å lære, og til å få erfaring. Det er gull verdt for oss som har jobbet med det, sier hun.

Hun sier at hun også har fått et nytt syn på trondheim som filmby.

– Jeg har plutselig et enormt profesjonelt nettverk i byen som jeg ikke ante fantes. Det er helt fantastisk, sier Berger.

Hun er usikker på hva det vil bety for Trondheim som filmby at den første spillefilmen nå kommer.

– Jeg har alltid tenkt at når jeg ble ferdig med studiene skulle jeg dra til Oslo for å lage film, men nå er jeg ikke sikker lenger, sier Berger.

Jeg har lært utrolig mye av Vente, Blinke, blant annet om selvdisiplin. Det vil jeg trekke inn i siste studieår. – Ingvil Sæther Berger, Filmstudent

Et filmmiljø i utvikling

Regissør Yngvild Sve Flikke flyttet fra Trondheim i 1997, og forteller at mye har forandret seg i filmmiljøet siden den gang.

– Da jeg flyttet fra byen var det egentlig ikke noe filmmiljø å snakke om, mens det nå har dukket opp mange små produksjonsselskaper som livnærer seg av oppdragsfilm, TV-produksjon og reklame, sier hun.

Selv om handlingen i romanen filmen er basert på utspiller seg i Bergen, ønsket hun å legge handlingen til byen hun vokste opp i.

– Jeg har lenge tenkt at jeg hadde lyst til å lage film i Trondheim, og det er på tide det blir laget en spillefilm fra Trondheim sentrum, sier Flikke.

En fot innenfor

Da filmprosjektet startet, fikk produsentene inn en rekke søknader, både fra studenter og andre fra det lokale filmmiljøet.

– Vi endte vel opp med studenter i de fleste fagavdelingene, sier hun.

Hun sier at det ikke var mange i Trondheim som hadde direkte erfaring med spillefilm, og at det derfor var naturlig å engasjere studenter i produksjonen.

– Det kan være et sjokk for mange at arbeidsmengden er så stor, men alle studentene vi hadde med var kjempeflinke. Én gang må jo være den første, sier hun.

Flikke håper at de har gjort det enklere for nestemann å tørre å legge en filmproduksjon til Trondheim, og at flere dyktige folk nå har fått en fot innenfor bransjen.

Studier på vent for filmerfaring

Studenten Ingvil Sæther Berger hevder at hun ikke ante hva hun gikk til.

– Jeg ble med litt flaks en del av det veldig uformelle pilotprosjektet for filmen, og fungerte som en slags altmuligperson. i ettertid holdt jeg kontakt med Yngvild sve Flikke, og var frampå for å vise at jeg ønsket å være en del av prosjektet videre, sier hun.

Berger skulle egentlig være produksjonsassistent, noe hun sier at også var en veldig bra stilling å få som student.

– Da det ble en ledig stilling som location manager fikk jeg tilbudet, og takket blindt ja. Deretter foretok jeg et kjapt google-søk for å finne ut hva som egentlig lå i den stillingen, sier Berger.

Hun sier at mye annet har stått på vent det siste halvåret, deriblant studier.

– Når jeg tenker tilbake på våren føles det som en altoppslukende virvelvind der alt annet forsvinner, sier hun.

Berger blir nødt til å ta opp noen eksamener, men ser ikke mørkt på det. Målet er å ta 60 studiepoeng det neste semesteret, og fullføre bachelorstudiet på normert tid.

– Innstillinga mi til det er at jeg har lært så utrolig mye av å få være med på Vente, Blinke, blant annet selvdisiplin for at ting blir gjort. Det håper jeg at jeg greier å trekke inn i siste studieår, selv om et slikt prosjekt selvsagt ikke kan sammenliknes med skolebenken.

Smitteeffekten er viktig

Flikke håper folk i filmmiljøet i Trondheim er flinke til å bruke hverandre, og kompetansen som finnes i byen.

– Det virker som de i filmmiljøet i byen kjenner hverandre godt, og vil hverandre vel. det tror jeg er et veldig bra utgangspunkt, sier hun.

Flikke mener også det er viktig å være raus innad i filmmiljøet, og å unne hverandre å lykkes.

– Det er jo slik at man kniver om de samme midlene, og det krever litt å forstå at alt har en smitteeffekt. Når noen lykkes, baller det gjerne på seg, sier Flikke.

Powered by Labrador CMS