Dette er konflikten i Vest-Sahara

I over 40 år har Vest-Sahara vært okkupert av Marokko. Både FNs sikkerhetsråd-og generalforsamling har fordømt okkupasjonen.

Tekst: Rikke Mohn, Anette Sivertstøl

Fram til midten 1970-tallet hadde Vest-Sahara vært en spansk koloni. Da Spania i 1975 trakk seg ut gjorde nabolandene Marokko og Mauritania krav på landet. Begge landene brukte militære styrker og okkuperte landet, samtidig som Den internasjonale domstolen i Haag (ICJ) avviste kravene. Mauritania gikk etter hvert bort fra kravet, men Marokko fortsatte okkupasjonen. FN og ICJ forlangte at det skulle holdes en folkeavstemning om saken, men marokkanske myndigheter lot det ikke skje.

Rike naturressurser

Lokalbefolkningen, saharawierne, flyktet under marokkanske bombeangrep. De som overlevde flukten gjennom Saharas harde klima, slo seg ned i leirer i Algerie. Samtidig som Marokko invaderte Vest-Sahara, erklærte frigjøringsbevegelsen Polisario Vest-Sahara for selvstendig.

I Polisario møtte Marokko sterk motstand, og det har vært flere sammenstøt. Etter hvert valgte Marokko å bygge mur og legge ut landminer rundt den viktigste delen av Vest-Sahara. Landet er rik på naturressurser som fisk, fosfat og antatt olje-og gassreserver, noe Marokko vil ha. Området Marokko muret inne har verdifulle fosfor- og fiskeforekomster, men muren og piggtråden har forflyttet seg og gjort det inngjerdede området større. Til store protester fra befolkningen.

Bryter menneskerettigheter

I 1991 ble det inngått en våpenhvileavtale, og det ble bestemt at det skulle avholdes en folkeavstemning om uavhengigheten til Vest-Sahara. FN sendte en fredsstyrke, MINURSO, som skulle overvåke våpenhvilen, samt gjennomføre folkeavstemningen. Denne folkeavstemningen har enda ikke skjedd. Fordi mange marokkanere har flyttet til Vest-Sahara, er det uenigheter om hvem som kan stemme. Samtidig krever Marokko kontroll over området.

Selv om det ikke har vært sammenstøt mellom Polisario og den Marokkanske hæren, er det blitt registrert flere brudd på menneskerettighetene. Blant annet tortur, drap og vold. Likevel har ikke MINURSO autoritet til å rapportere om bruddene. I 2015 ble det registrert 256 menneskehetsrettighetsbrudd. Polisario og flere organisasjoner har gjennom årene arrangert fredelige demonstrasjoner, men marokkanske myndigheter slår hardt ned på protester og annen motstand av okkupasjonen.

Vest-Sahara er det siste gjenværende territoriet på det afrikanske kontinentet som blir behandlet som et uløst kolonispørsmål. FN har siden 1957 krevd at saharawierne må respekteres. Likevel er Marokkos okkupasjon fremdeles sterk.

Powered by Labrador CMS