
Med beina på nakken
Flere ferdigutdannede søker jobb i utlandet allerede før fullført studie. For enkelte gir ikke jobb i Norge nok muligheter og utfordringer.
Tekst: Halvor Haugan og Ane Fürst Juul
Utlandet har en spesiell tiltrekningskraft på de mange studentene som ønsker å dra på utveksling hvert år, men også mange ferdigutdannede kjenner på denne følelsen. Erik Bonsaksen flyttet til Tyskland etter endt mastergrad i industriell økologi ved NTNU for å bli en del av et blomstrende oppstartsmiljø i sentrum av Europa. Bonsaksen mener at han i Tyskland er del av et miljø som på mange måter er mer attraktivt enn i Norge.
Ansvar og muligheter
— Har du evnen til å ta imot ansvar og utfordringer så får du det. Du kan klatre raskt på rangstigen i en oppstartsbedrift hvis du er villig til å ta i et tak, sier Bonsaksen.
Han jobber i dag som Key account manager i Cuponation, et internettselskap basert i München. Bonsaksen sier det alltid lå i kortene at han ville til utlandet, særlig siden han gikk et svært internasjonalt studieprogram på NTNU.
— Jeg og en studiekompis lekte med en idé om å starte opp et selskap, men da den ideen ble lagt på is tenkte jeg etter hvert mer mot utlandet. Hver gang du hørte om oppstartsbedrifter var det utenlandske selskaper det var snakk om, og spesielt Tyskland er et stort sentrum for slike selskaper, sier Bonsaksen.
Han mener at det er mange som tenker likt og ønsker seg en plass i sentrum av begivenhetene. Bonsaksen mener at det nok er vanskeligere å finne gode kandidater til oppstartsprosjekt i Norge, da det er mer attraktivt å jobbe for selskaper midt i Europa med stor kontaktflate til resten av kontinentet, i tillegg til at det sannsynligvis er vesentlig dyrere å operere fra Norge.
Bred interesse
Det kan virke som flere enn Erik Bonsaksen ønsker seg utenlands for å arbeide. Informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro sier selskapet merker at interessen for arbeid i utlandet i stor grad er tilstedeværende blant nyutdannede som søker jobb hos dem. Han vektlegger at Hydro er en internasjonal organisasjon som ønsker å gi sine ansatte muligheten til å jobbe andre steder i verden.
— Hydro har ansatte i Norge som jobber utenlands i kortere eller lengre perioder. Hydro-ansatte fra andre deler av verden jobber også i Norge i perioder. Internasjonale muligheter er en av flere faktorer som trekker jobbsøkende til Hydro, sier Molland.
Han kan ikke se at enkeltstående yrkesgrupper eller nyutdannede med spesiell fagbakgrunn er mer interessert i å jobbe utenlands enn andre. Selskapet er en industribedrift som ansetter mange med ingeniørbakgrunn, men Hydro har behov for et bredt nedslagsfelt av fagdisipliner, og ansetter deretter. For eksempel har de behov for ansatte med kompetanse innen økonomi og finans.
— Interessen for arbeid i utlandet er der, uavhengig av utdanning, hevder Molland.
Karrierestart og personlig utvikling
Motivasjon for å dra utenlands er også gjerne knyttet til et ønske om å komme seg inn på et annerledes arbeidsmarked enn det vi finner i Norge. Bonsaksen ser på jobber som hans som et springbrett for å komme seg videre inn på det europeiske markedet.
— Jeg har inntrykket av at folk som har dratt ut i Europa ofte har kommet for å bli, og for meg er det ikke et alternativ å dra tilbake til Norge med det første. Er du på jakt etter internasjonal erfaring er det lettere å dra til utlandet for å starte karrieren, sier Bonsaksen.
Andre legger ikke like stor vekt på arbeid i utlandet som et springbrett for å starte en internasjonal karriere. Best, eller Board of european students of technology, er en internasjonal, ideell organisasjon som fungerer som et ledd mellom teknologistudenter fra hele Europa. President Sigrid Dalheim i Best Trondheim sier at studentene som er i kontakt med organisasjonen begrunner sin interesse for arbeid i utlandet med muligheten for å utvikle seg selv.
— Vi erfarer at studentene som ønsker å trekke utenlands er interessert i andre kulturer. De ønsker å flytte til en større by, og å utvikle sine personlige egenskaper gjennom å jobbe i et annet land, mener Dalheim.
Slike egenskaper kan ifølge Dalheim være språkferdigheter, evnen til å kommunisere på tvers av kulturer og å jobbe i team. Hun hevder at evnen til å kommunisere og å jobbe i team raskt utvikles når personer med helt forskjellig kulturell bakgrunn arbeider sammen i et internasjonalt miljø.
— Kunnskap om kommunikasjon, team-arbeid og kultur er lærdommer de tar med seg tilbake til arbeidslivet i Norge, forklarer Dalheim.