ALLE GODE TING ER TRE: NTNU forsøker å oppgradere Innsida for tredje gang. Tidligere har det skortet på økonomiske midler.

Innsiderne

Lite brukt intranett selges til studenten med den beste ideen. Oppussingsobjekt.

Publisert Sist oppdatert

Mobilen piper, femte slumring. Studenten snur seg og trykker på slumreknappen, men etter en kort opptelling innser han hva som er i ferd med å skje. Han rykker til, som for å få blodomløpet igang, og reiser seg sakte opp i senga, føttene ned på det kalde gulvet. Han er sent ute.

Bort til laptopen, sjekke fort. Hvilken forelesning, hvilket auditorium, og ikke minst: Hvilken foreleser? Er det virkelig verdt blodslitet, å sløyfe frokosten, pese etter bussen? Svaret må finnes.

Men hvor er informasjonen? Han åpner nettleseren, «www.ntnu.no», trykker «intranett» og logger inn med brukernavn og passord. Og han banner. Høyt. Så går studenten og legger seg igjen.

TANKEVEKKER. Rådgiver Dagfinn Refseth ved Studieavdelingen mener det er problematisk at Innsida ikke blir brukt slik den skal.

– Det er jo en tankevekker at de fleste studenter ikke leser det som står på Innsida, og i så fall et problem at den ikke blir brukt. I utgangspunktet skal jo Innsida være den offisielle informasjonskanalen for studenter, sier Refseth.

Han er den som legger ut meldinger til studentene i nettspalten på Innsida, og dermed forfatteren av mye av det enkelte av oss skulle ha lest den siste tiden. Refseth forteller at det ryr inn med meldinger som folk vil få ut til studentene.

– Jeg forsøker så godt jeg kan å sile ut den informasjonen som er irrelevant for studentene eller studiesituasjonen, forteller Refseth, som sier de fleste meldingene kommer fra Studentersamfundet, studentorganisasjonene eller internasjonal seksjon.

Men på tross av sileprosessen forteller Refseth at han stadig får tilbakemeldinger fra mange studenter som synes det er for mange meldinger på Innsida.

– Studentene ser jo ikke bare mine, men også fakultetenes og instituttenes meldinger, reflekterer han.

FOOD FOR THOUGHT. Opp Høgskoleparken, inn hoveddøra til Hovedbygget, til venstre, ned gangen og inn i rom H2, helt på hjørnet, står Per Hovde. Han er prosjektleder for et forprosjekt som skal planlegge det nye intranettet til NTNU: Innsida 2.0. Ti år etter at Innsida ble utviklet, har NTNU nå funnet tiden moden for en oppdatering. Bak Hovde finnes et bredt utvalg av tapas-buffet, kaffe, brus og dessuten en diger NTNU-logo projisert på et lerrett. Prosjektnavnet, Food for Thought, er også representert på lerretet. Hovde takker for at så mange kunne komme, og forklarer at de fremmøtte nå skal utveksle tanker og ideer rundt hva NTNUs nye Innsida bør tilby.

Foto: Marius Nyheim Kristoffersen, Under DuskenPOPULÆRT: Thomas Adamcik har utviklet et timeplansystem som benyttes av 4000 NTNU-studenter.– Vi vil at Innsida skal brukes av studentene slik Innsida er ment til å brukes, maner han.

TAR HENSYN TIL SOSIALE MEDIER. Hovdes prosjektgruppe startet arbeidet i mai, og skal holde på ut året. Dette er dog ikke første gang NTNU forsøker å oppdatere Innsida. Hovde forteller at hans gruppe representerer det tredje forsøket. Forrige gang skulle det oppdateres i forbindelse med eksternsidene, og da ble de nedprioritert.

– Det var rett og slett for lite ressurser, og det ble lagt på is, sier han.

Ifølge prosjektlederen er det to ting som kan føre til at det skjer igjen. En policy-forandring av NTNU som sier at Innsida ikke lenger skal brukes, eller at prosjektet trekker såpass langt ut i tid, og utfallet blir så vanskelig å forutse, at ressursene ikke lenger kan brukes. Hovde tror imidlertid ikke det vil skje.

– Oppgaven vår er å planlegge dette så grundig at de som sitter på pengene mener det er liv laga. Men jeg mener at om det er penger i prosjektet så er det ressurser. Det er en vinn vinn-situasjon både for NTNUs ansatte og studentene at vi bruker ressurser til dette, sier Hovde.

VIKTIG Å INKLUDERE STUDENTER. Han kan likevel si lite om hvor mye penger som brukes på Innsida-prosjektet. Fordi de er inne i en såpass tidlig fase av prosjekteringen, er videre budsjettering avhengig av hva som kommer ut av det Hovde kaller fase én. Bevilgningene er langsiktige, og 5. oktober skal gruppa kunne si hva som skal gjøres neste år.

– Da kan vi si hva rammen er. Men prosjektet er mandatert av rektor, så jeg kan ikke se for meg at det er pengene det står på, sier han.

Foto: Marius Nyheim Kristoffersen, Under DuskenBLIR ALDRI «FETEST»: Svein Halvor Halvorsen mener NTNU må innse at de aldri vil klare å lage den «feteste» nettsiden.Prosjektgruppas fem medlemmer har allerede involvert studenter på flere måter. De har initiert både prosjektoppgaver, masteroppgaver og en egen oppgave til faget Kundestyrt prosjekt. Dessuten har de opprettet en egen blogg for prosjektet, der de som føler de skulle ha sagt noe kan bidra. Inkludering av studentene har ikke alltid vært dagsorden.

Ida Aalen fra Altund brukertestet nettet til NTNU i fjor vår, og er nå positivt overrasket over at utviklingen av den nye Innsida inkluderer studenter i så stor grad.

– Da NTNU utviklet sine eksterne nettsider hadde de ikke en eneste student i referansegruppa. Det eneste de tenkte på var potensielle studenter, det var målgruppa deres, forteller Aalen.

Brukertestingen gikk ut på å la potensielle studenter forsøke å finne informasjon om forelesninger og klasserom på nettsidene. Aalen forteller at de som var litt mindre flinke på databruk raskt gav opp, mens andre igjen kunne bruke ti minutter på å finne enkel informasjon.

– Det er jo vanvittig mange lenker, forteller Aalen, som nå er veldig fornøyd med at Innsida 2.0 er underveis, og spesielt med at studenter er inkludert i prosessen.

DUGNADSÅND. – Som dere ser har vi valgt å kalle oppdateringen Innsida 2.0, og det navnet er gitt for å gi et signal om at vi nå må ta hensyn til web 2.0 og de sosiale medier, sier Hovde til workshopens deltakere.

Dette er visstnok veien å gå. Hovde forklarer at formålet med å invitere studenter til denne dugnaden først og fremst er å få større innsikt i hvordan dagens unge utnytter nettet for å effektivisere studiehverdagen sin.

Prosjektets egen blogg sier det kanskje best: «Ut i fra tilbakemeldingene vi får kan det virke som om dagens “Innsida” er mer til irritasjon enn til nytte for mange. Vi ønsker absolutt at Innsida 2.0 skal bli noe som alle ser nytten i å bruke, såvel studenter som ansatte ved NTNU. Mange studenter ser også ut til å ha et sterkt engasjement rundt dette og det ønsker vi i prosjektet selvsagt å dra nytte av.»

ET INFOKAOS. Vår venn studenten våkner rolig nå. Klokken nærmer seg formiddag, og han tusler tilbake mot laptopen. Når skulle semesteroppgaven leveres, spør han seg, og logger på. «www.ntnu.no», knappen Intranett, og raskt inn på It's learning. Slik de fleste bruker Innsida. Et hinder man må forbi for å komme til læringsverktøyet. Uansett er det ført opp en drøss meldinger i forbindelse med et program vår venn ikke har fulgt på to år. Masse informasjon han ikke har bruk for. Han har sluttet å erge seg over det. Innsida er en ikke-side nå.

ØDELEGGER DATAUTSTYR I FRUSTRASJON. – For tre år siden tok jeg faget teknologiledelse, og skulle levere gruppeoppgave på It's learning, begynner Svein Halvor Halvorsen.

Han er matte-student nå, og har sterke følelser om NTNUs intranett. Han er en av et fåtall personer prosjektgruppa for Innsida 2.0 har valgt å intervjue i forbindelse med utviklingen.

– Altså, først må du finne fram i en masse menyer på siden der, og i underfaner og atter undermenyer så finner du til slutt innleveringssiden, og der er det en liten boks med en navneliste. En usortert navneliste over 1300 studenter på teknologiledelse. Og greit nok, mitt navn står allerede der, men så skal jeg finne de andre på gruppa, fordi jeg må registrere at alle har levert. Og boksen viser fire navn om gangen, så der sitter jeg og scroller og prøver å finne de andre, og da blir jeg sånn, sier Halvorsen og illustrerer med en ekstrem grimase mens han slår på en sofapute.

– Jeg slår til skjermen, og så klikker jeg på tastaturet og ødelegger den der ctrl-knappen, sant, fordi fjæra spretter ut, sier han.

– Det er kjernen av It's learning.

NTNU ALDRI «FETEST». Innsida blir ikke Halvorsen like forbannet på, sier han, den er bare kjedelig og gammeldags. Men han stiller spørsmål ved hvorfor man må logge seg inn.

– Hvorfor det? Er det noen hemmeligheter der? Jeg kan ikke velge hvilke nyheter jeg vil abonnere på, jeg kan ikke flytte meg fra det forrige fakultetet selv om jeg er satt opp feil. Hva med en RSS-strøm, foreslår han engasjert, og viser til ordningen som henter inn nyheter og annet nettmateriale automatisk ved hjelp av en nettleser.

Halvorsen foreslår også å lage Innsida 2.0 slik at den enkelt kan integreres i for eksempel google eller netvibes. Slik kan studentene selv kan velge hvordan de får tilgang til informasjonen NTNU forsøker å distribuere.

– Når det gjelder timeplaner eller tidsfrister – hvorfor kommer det som en melding på Innsida? Legg det heller ut i et åpent kalenderformat, så jeg kan legge det inn på Iphone, og andre kan legge det inn på sine telefoner, uavhengig av hvilken modell de måtte ha. Hvorfor må det være sånn at studentene selv må hacke i stand ett eller annet?

Halvorsen mener NTNU må innse at de aldri vil klare å lage den «feteste» nettsiden. Det beste universitetet kan gjøre er å ha all informasjonen åpent tilgjengelig i maskinleselig format, slike at alle kan bruke det på sin måte.

– Som student er man alltid noen steg foran de trøtte typene oppe på NTNU, spøker han i halvt alvor.

Halvorsens mantra, sier han, er at NTNU har innhold og informasjon, og deres oppgave må være å tilgjengeliggjøre den informasjonen slik at studentene selv kan velge måten de samler den på.

ÅPEN KLAGEMUR. I hovedbygget på Gløshaugen har workshopens deltagere nå satt seg i to grupper, og utspiller det prosjektleder Hovde omtalte som open space-diskusjoner. På forhånd har deltagerne fått muligheten til å formulere en problemstilling som de presenterte for resten, og nå har alle satt seg på det bordet med den problemstillinga som interesserte den enkelte mest. Dessuten har Hovde laget en «klagemur» på tavla, der de frammøtte kan få ut sin frustrasjon for dagens løsning. Å få en engelsk versjon, en link på Innsida fra ntnu.no og tilbake, og et felles grensesnitt mellom Innsida og It's learning skrives opp.

Rundt gruppebordene høres utspill som «hvordan kan jeg være sikker på at jeg får info som er viktig for meg?».

– Den eneste måten Innsida 2.0 kan overleve på er at den tilpasses det som måtte komme, og kan endres etter behov, sier Per Hovde.

PÅ EGNE PREMISSER. I august i fjor begynte Thomas Adamcik utviklingen av et system som forenklet folks tilgang til timeplaner betraktlig, og viste det til et par kompiser. Nettsiden ntnu.1024.no brukes i skrivende øyeblikk av over fire tusen studenter, og Fakultet for informasjonteknologi, matematikk og elektronikk har betalt ham for en kopi av siden.

– Det som er feil med Innsida nå er at det er vanskelig å få ut informasjon. Det er veldig gammeldags at man må gå inn på denne ene sida for å få ut info, i stedet for å kunne velge hvordan man skal få informasjonen, sier Adamcik, som mener den framtidige Innsida må foregå på studentenes permisser.

Han mener det er blitt brukt for lite lokal kompetanse på NTNU fram til nå.

– Noe av det som gjør det enklere for meg og andre å lage løsninger, er at vi ser det fra studentenes synspunkt. I stedet for å lage ett eller annet som man tror studentene vil like, eller enda verre å kjøpe noe fordi det ser bra ut for de som skal betale for det, kunne studentene ved NTNU ha utviklet det som måtte til på egne vilkår.

Adamcik mener det er et problem at studenene ikke involveres nok, og viser til at de som kjøper løsningene ikke er de samme som skal bruke dem.

SKREDDERSY DET. Rådgiver i Studieavdelingenen Dagfinn Refseth har tiltro til Innsida 2.0-prosjektet. Han mener det kom fram en del gode ideer på workshopen, blant annet det å lage grupper for å sortere meldinger.

– Den nye Innsida skal jo ha mange flere funksjoner. Tanken er å lage en innside som hver enkelt student i stor grad kan skreddersy etter egne behov, med kalenderfunksjon, timeplaner og så videre.

Refseth innser at det helt klart er rom for forbedringer, ikke minst teknisk. Han mener også at det ikke har vært innhentet synspunkter fra de faktiske brukerne i stor nok grad.

– Lokal kompetanse på det tekniske har vi brukt, men det var det der med å få brukerne til å delta, sier han.

NÆRMERE SOSIALE MEDIA. Ida Aalen i Altund forteller at konklusjonen fra brukertestingen hun gjennomførte i fjor var at nettsidene til NTNU ikke fungerte. Studentene fant ikke fram, Innsida hadde ingen av dem noe forhold til.

– Folk kunne si «Jaha, hva er egentlig på Innsida?», det er bare noe de bruker for å komme til It's learning. Alt dette ligger på en veldig gammeldags tanke om at man putter alle lenkene på samme side, så får folk finne fram selv.

En ny student på NTNU burde få den viktige informasjonen, og automatisk få filtrert bort det hun ikke trenger, mener Aalen.

– September: Frist for semesteravgift, meld deg opp til fag; oktober: Semesteroppgaver, og så videre. Nå blandes slik viktig informasjon sammen med fagseminar, gjesteforelesninger og doktorgradsforedrag. Det er veldig dumt å blande slike ting sammen, sier Aalen, som avslutter med å si at Facebook ofte blir metaforen for et ideelt intranett.

Hun ser for seg en nyhetsstrøm, der den mindre viktige informasjonen oppdateres og rullererer nedover siden, mens viktige saker kommer opp på samme måte som den klassiske requesten vi kjenner fra verdens mest kjente sosiale media.

– NTNUs sider skal ikke bli til Facebook, men de bør bygge på det folk kjenner fra før. Om du tilgjengeliggjør ting med en RSS-feed, slipper dataene litt mer fri, så kan man nok se mange morsomme ting bli bygd på de tjenestene NTNU har.

INNSIDA I HORISONTEN. Uansett hva som måtte komme, er det en fordel om Innsida 2.0 lever opp til sitt etternavn. Det viktige er ikke å bli til en utgave av de sosiale medier vi kjenner i dag, og i alle fall ikke gjøre seg avhengig av dagens løsninger. Det er morgendagens twitter og facebook NTNU må forberede seg på. En løsning som åpner for at studentene, som alltid vil være de første ute til å prøve det nye, har muligheten til å tilegne seg informasjon på sin egen måte, vil for alle være den beste veien å gå.

– Nå jobber vi med videre planlegging av hva Innsida 2.0 spesifikt skal ha av funksjoner. Vi må tenke helt annerledes, ta ett steg om gangen og definere hvert steg på veien. Det viktigste er at vi får klar en plattform som er tilpasset brukerne, slik at Innsida blir en naturlig portal når folk logger seg på, sier projektleder Per Hovde.

– Om vi ikke klarer det, har vi tapt.

FRAMTIDSVISJONEN. På buss 5 mot campus sitter en sliten student. Han har vært på Green Day-konsert kvelden i forveien, og kebaben han plukket med seg på vei hjem, har blitt med som frokost. Mer rakk han ikke. Et subtilt pling lyder fra lomma hans. Det er Innsida-applikasjonen på mobilen som melder fra om at kollokvieøvingen han er på vei til, er utsatt. To timer ekstra til å hente seg inn, tenker han og trykker på stopp-knappen. Mens han går mot døra trykker han på «øvrig info»-knappen i applikasjonen. Finansminister Marit Arnstad besøker en forelesning i statsvitenskap i morgen. Slett. Han hopper av bussen på Moholt, hiver kebabrestene i en søppeldunk ved busskuret og tusler mot Dolly Dimple's. Skulle det være noe, kommer Innsida 2.0 til å si fra.

Powered by Labrador CMS