
Blir første portugiser i Birken
André Santos har kun gått på ski noen få ganger i sitt liv. Gjennom et treningsprogram utarbeidet ved NTNU skal han nå gå det prestisjetunge skirennet fra Rena til Lillehammer.
Birkebeinerrennet er en av de mest populære styrkeprøvene for utøvere og skihobbyister i Norge, men rennet er også populært blant utenlandske skigåere. I 2013 deltok det godt over tusen utenlandske deltakere, og i år har blant annet Pippa Middleton meldt seg på.
En av de andre som skal gå rennet i mars er 25 år gamle André Santos fra Porto, som trener jevnlig på rulleski hjemme i Portugal.
— Det er lite kjennskap til langrenn i hjemlandet mitt. Det fins noen alpinanlegg rundt omkring, men det er det vi har av skisport. Det skyldes nok mangelen på snø, forteller Santos over telefon.
Håper på økt popularitet i Portugal
For fem år siden, i en alder av 20, så André et langrennsløp, som gjorde ham interessert i den norske nasjonalsporten. — Jeg har gått på ski kanskje fire-fem ganger totalt, så jeg er litt spent kan du si, forteller han. Han håpte på å få deltatt i vinter-OL, men da det viste seg vanskelig vendte han blikket mot Norge og Birken.
— I oktober tok jeg kontakt med den norske ambassaden i Portugal og spurte om de var interesserte i å sponse turen min til Norge. Det var de, og nå er vi her, sier Santos og ler. Han håper at hans deltakelse i rennet kan gi sporten aktualitet i Portugal, og hans deltakelse vil bli vist på flere millioner portugisiske tv-skjermer.
— Et team av journalister fra Portugal skal være med og dokumentere løpet for min del. Jeg håper å promotere sporten her hjemme.
Får drahjelp av NTNU-forskning
For å være så klar som mulig har André hatt jevnlig kontakt med Professor Jan Helgerud ved Insitutt for sirkulasjon og bildediagnostikk.
— Jan har vært til kjempestor hjelp for meg. Han har fått meg til å fokusere på intervalltrening og det har virkelig forbedret kondisjonen min. Jeg klarer nå å stake i oppoverbakke med 90 prosent av makspulsen, forteller Santos.
Helgerud selv stilte seg gladelig til disposisjon for å hjelpe André med prosjektet sitt.
— André har fått en del tips og råd over telefon og epost, forteller Helgerud.
Sammen med Jan Hoff har Helgerud forsket på viktigheten av maksimalt oksygenopptak (vo2max) for økt kondisjon, og for å minimere sjansen for hjerte- og karsykdommer.
— Jeg har tipset ham om å trene på rulleski i 20-30 minutter av gangen, med intervaller på 4x5 eller 6x5 minutter. I tillegg har jeg rådet ham til å trene styrke to ganger i uken.
Hvordan tror du André kommer til å gjøre det i Birken?
— Det er umulig for meg å si siden jeg aldri har sett ham gå på ski. Det kommer veldig an på hvordan han klarer seg teknisk sett. Jeg kommer til å ha et mer fullstendig bilde når han har gått Birken. Men jeg er overbevist om at han kommer til å fullføre løpet, sier Helgerud.
Samarbeider med Team Santander
I tillegg til å få hjelp av den norske ambassaden og Helgerud, har André fått oppfølging av Team Santander og Aukland-brødrene.
— Jeg skal få gå for Team Santander under løpet, som er helt fantastisk. Aukland-brødrene har vært til stor hjelp for meg, sier André.
Teamleder hos Team Santander, Nils Marius Otterstad, sier de er opptatt av å hjelpe André med alt han trenger til rennet.
— Foreløpig har vi kun hjulpet ham med målet hans, å ha et team i ryggen som støtter ham under Birken. Under Birkebeineruka skal vi gå noen turer i Oslo og terpe teknikk sammen med ham før selve rennet. Vi skal også legge opp en fi n løpsplan, og sørge for at han får i seg riktig ernæring. Vi skal ta godt vare på ham, sier han.
Otterstad tror André vil få en fin opplevelse i Birkebeinerrennet.
— Han kan vente seg en fantastisk opplevelse over fjellene. Det er en unik stemning i løypa med andre løpere og publikum, for å ikke snakke om mestringsfølelsen som vil vokse for hver meter fra Sjusjøen og ned. Det vil gi et enormt kick og energi. Vi får håpe på skikkelig påskevær, sier han.
fokusert og nervøs
André har så langt vært et uvanlig skue i gatene hjemme.
— Det har allerede vært mange som har stoppet meg på gata hjemme når jeg er ute og går på rulleski for å spørre hva jeg driver med. Jeg gleder meg veldig. Men jeg er også litt nervøs, sier Santos.
Otterstad er full av lovord om den 25-årige portugiseren og prosjektet hans.
— André har vært veldig entusiastisk og fokusert på hva han begitt seg ut på. Vi er stolte av å kunne hjelpe løpere som André, som ønsker å mestre Norges største skiløp, sier han. I tillegg til god innstilling og humør ønsker Otterstad og Team Santander kun én ting fra Santos.
— Vi håper jo at han tar med en god portvin til kvelden, sier Otterstad.
André ler når han får høre henvendelsen.
— Det skal vi nok få ordnet, sier han.