Filmsommeren 2023

I store deler av landet har ikke årets sommervær innfridd forventningene. Heldigvis har filmindustrien servert oss noen ordentlige godbiter som da kan sees med god samvittighet.

Publisert

Det har vært en sommer med regissørene i fokus. Christopher Nolan og Wes Anderson, med sine til tider kult-lignende følgerskarer, har kommet ut med henholdsvis Oppenheimer og Asteroid City. Greta Gerwig, som tidligere har mottatt mye hyllest for Lady Bird (2017) og Little Women (2019), er aktuell med Barbie. I tillegg til dette har Harrison Ford børstet støvet av den gamle cowboyhatten i en ny Indiana Jones-film, og man kan se Tom Cruise i enda en actionfylt Mission Impossible.

Oppenheimer

Som en film basert på livet til fysiker J. Robert Oppenheimer stiller denne biografiske filmen andre krav enn det kanskje Christopher Nolan er vant til. Vanligvis kan man forvente seg at en Nolan-film utfordrer publikums oppfatning av tid og virkelighet. Dermed var det knyttet spenning til hvordan han ville løse Oppenheimers historie.

Typisk for Nolan bruker han til tider ikke-lineær historiefortelling, stor dybde i karakterens følelsesliv og intrikate dialoger som man alltid føler har en større betydning. Cillian Murphy stråler som J.R. Oppenheimer og Emily Blunt gjør en utmerket jobb som Kitty Oppenheimer og fungerer ofte som den moralske stemmen gjennom filmen. Gøy er det også med gjesteopptredener fra Albert Einstein og Niels Bohr. Det er i tillegg funnet plass til norske Trond Fausa Aurvåg, mer kjent fra Nissene på låven, i rollen som George Kistiakowsky. Dette er en film man må se.

Barbie

Når man skal se en film ved navn Barbie, kan det være vanskelig å vite hva man skal forvente. Når rulleteksten inneholder Gerwig, Margot Robbie og Ryan Gosling, ble jeg i hvert fall forsikret om at det ikke var en ren barnefilm og at her måtte det være et overhengende, større tema. Det viste seg å stemme, men selv om det ikke var en ren barnefilm tror jeg de fleste barn hadde hatt godt av å se den.

Den tar opp viktige temaer om myndiggjøring og selvaksept, og følger «stereotypiske Barbie» gjennom en eksistensiell krise. Gledelig er det også å se at Gerwig opplever suksess i en ellers mannsdominert industri. Hun virker virkelig å være en del av det nye skiftet i Hollywood. Få på deg det mest rosa du har og kom deg til kinoen.

LES OGSÅ: Høyre ønsker billigere nattbusser.

Asteroid City

Wes Anderson har blitt svært anerkjent de siste årene for sin unike stil. Nøye komponerte bilder med mye farger og eksentriske karakterer som danser på linjen mellom det komiske og melankolske. I Asteroid City er disse kjennetegnene også å finne, i tillegg til at han gjenbruker, som vanlig, de samme skuespillerne fra sine tidligere filmer.

Hovedrolleinnehaver Jason Schwartzman har spilt i en haug av Andersons filmer før, og har nå fått rollen som Augie Steenbeck, nylig enkemann som blir strandet i Asteroid City med sine fire barn. På veien møter man også skuespillere som Scarlett Johansson, Tom Hanks og Steve Carell. Filmen kan dog oppleves noe pretensiøs og Andersons unike stil står i fare for å bli en parodi på seg selv. Klarer man å se forbi dette, er Asteroid City virkelig å anbefale.

Dial of Destiny

Indiana Jones er tilbake og nok en gang skal noen gamle nazister få kjørt seg. Dette er nok den siste også, da Harrison Ford er blitt hele 81 år gammel, men man blir vel ikke sjokkert om det kommer en reboot om et tiår eller to. Sammen med sin guddatter Helena Shaw skal han finne en siste skatt. Det er også alltid gøy å se den notoriske skurken, Mads Mikkelsen, spille antagonisten Jürgen Voller. Indiana og Shaw skal finne skatten, det samme skal skurken Voller, du kjenner til oppskriften. Er du tilhenger av serien bør du ikke ha for høye forventninger, men den er fortsatt absolutt verdt å se.

Mission Impossible – Dead Reckoning

Part One Tom Cruise som sloss oppå et bevegende tog mellom norske fjell, ja takk! Den syvende Mission Impossible-filmen er et faktum og det kommer flere. For dette var kun del én, og del to kommer i 2024. Man kan godt skjønne hvorfor det blir laget så mange av disse. Vi snakker tross alt om underholdning, og er det én ting Tom Cruise klarer så er det å underholde. Noe som er nytt, er kunstig intelligens som et element. Her blir det brukt med onde hensikter og filmen klarer nok å øke paranoiaen rundt en allerede ganske ukjent framtid med KI. Det kan uansett ikke gå galt med Mission Impossible – perfekt for en kveld man ikke klarer å bestemme seg for hva man skal se.

Kinoens renessanse

En ting som har vært gledelig å se i sommer er kinosalene. Med Oppenheimer og Barbie som hadde lik utgivelsesdato, oppsto et fenomen populært kalt «Barbenheimer». Det går ut på at man først ser Barbie for så å se Oppenheimer like etterpå, hvor fenomenet spiller på kontrastene mellom de to blockbusterne. Forventningene til de to var dermed betraktelig økt og det synes i billettluken. I skrivende stund har Oppenheimer brakt inn litt over 500 millioner dollar, mens Barbie har over en milliard dollar. For første gang på lenge opplever man fulle kinosaler, og den naturlige ordenen virker å være på vei tilbake.

LES OGSÅ: Møt ordførerkandidatene før lokalvalget.

Powered by Labrador CMS