Vedtok å støtte boikott av Qatar-VM i 2022:

- Det er nødvendig å stå opp for at alle skal kunne utøve sitt yrke uten å sette livet i fare.

- Det som er vondest for mange av oss er at vi har et lag som endelig kan kvalifisere til VM, innrømmer tidligere Samfundetleder Eirik Sande.

Publisert Sist oppdatert

13. mars vedtok Studentersamfundet i Trondhjem en resolusjon om å støtte boikott av Fotball-VM i Qatar i 2022. Resolusjonen ble vedtatt med et overveldende flertall: 105 medlemmer stemte for, fem var avholdende og kun syv stemte mot. Det var tidligere leder på huset Eirik Sande som fremmet resolusjonen. Med seg på laget har han samfundsstyret som unisont har uttalt at de støtter forslaget.

Slavelignende kontrakter

De svært kritikkverdige levekårene til arbeiderne som bygger infrastrukturen til mesterskapet er hovedårsaken til at Sande fremmet resolusjonen. Ifølge Sande er det kafalasystemet som tilrettelegger for den kritiserte behandlingen av migrantarbeiderne. Kort fortalt er dette et system der arbeidstakeren gir fra seg alle sine rettigheter til arbeidsgiveren. Slik kan arbeidsgivere skvise sine ansatte, noe flere har hevdet at har vært et systematisk problem helt siden Qatar ble tildelt mesterskapet i 2010. Den siste tiden er det veldokumentert at gjestearbeiderne som bygger VM-anleggene er ansatt på slavelignende kontrakter, noe blant annet The Guardian har skrevet om.

– Arbeidstaker lever på arbeidsgivers nåde, sier Sande på telefon.

LES OGSÅ: Nå kan studenter ved fotofagskolen bli medlemmer i Samfundet

Homofili kan straffes med døden

Qatars holdninger til seksuelle minoriteter er nok en grunn til å boikotte mesterskapet, ifølge Sande. Fra talerstolen trakk han fram de problematiske aspektene ved at et land som har en grunnlov som åpner for dødsstraff skal arrangerer fotball-VM.

Stemte for boikott: Den tidligere Samfundetlederen fikk med seg medlemmene på sitt resolusjonsforslag.
Stemte for boikott: Den tidligere Samfundetlederen fikk med seg medlemmene på sitt resolusjonsforslag.

– Det er problematisk at de arrangerer et mesterskap som skal være for alle når grunnloven deres åpner for å straffe mennesker med døden for hvem de elsker. Vi har sett at både borgere av Qatar og turister har blitt fengslet for å “utøve homofili”, altså å være homofile, forklarer Sande.

Vil legge press på NFF

Hensikten med resolusjonen er å legge press på Norges fotballforbund (NFF) for å få dem til å boikotte norsk deltagelse i VM-2022. Samtidig ønsker Sande å vise Norge at studenter har en stemme de kan bruke til å fremme sine syn på saker.

– Selv om vi ikke er en idrettsorganisasjon mener jeg det er viktig at Samfundet bruker sin stemme til å stå opp mot det vi måtte mene er galt. Å markere avstand fra menneskerettighetsbrudd er i tråd med verdigrunnlaget til Studentersamfunnet, utdyper Sande.

LES OGSÅ ANMELDELSEN AV PELÉ: Fotballmagi med politisk bismak

Forstår det er kjipt å oppfordre landslaget til å ikke delta

I en sak i The Guardian ble det hevdet at minst 6 500 gjestearbeidere har dødd i landet siden tildelelsen av VM i 2010. Enkelte har kritisert metodikken bak tallene og hvordan disse er blitt brukt i andre medier. På dette svarer Sande at selv om tallet 6 500 kan være noe unøyaktig, er det ingen tvil om at altfor mange mennesker har mistet livet som følge av de horrible forholdene de har arbeidet og levd under.

Dersom NFF vedtar boikott vil ikke det norske landslaget kunne være med på mesterskapet dersom de skulle kvalifisere seg. Det å nekte noen å utføre sitt yrke blir trukket fram av flere som problematisk med boikott.

– Jeg skjønner at det er kjipt å oppfordre Ødegård & co til ikke å delta i mesterskapet dersom de skulle kvalifisere seg. Men jeg mener det er nødvendig å stå opp for at alle mennesker skal kunne utøve sitt yrke uten å sette livet i fare, enten det måtte være som følge av legning, seksualitet eller arbeidsforholdene deres. Å prioritere fotballspilleres jobbsituasjon fremfor marginaliserte mennesker som utnyttes mener jeg blir helt feil. Nå viser det seg at Samfundets medlemmer er enige med meg, sier Sande.

Han håper resolusjonen gjør folk mer bevisste på hvilket VM som skal avholdes i 2022.

– Det viktigste er at man selv finner ut av sitt forhold til dette mesterskapet. Slik tror jeg man kan få til reelle endringer, avslutter Sande.

LES OGSÅ: These are the candidates for ISFiT 2023

Powered by Labrador CMS