Det nyvalgte Samfundetstyret 17. mai 2016. Fra venstre: Gabriel Qvigstad, Mathias Rødland, Miriam Finanger Nesbø, Maren Kronlund, Christian Dahl-Nielsen, Amanda Gangsås Berstad, Magnus Bjerke og Vilde Marie Larsen

Dediker Elgeseter til studenter, ikke eksos.

– Å glemme frivilligheten i utviklingen av campus vil svekke universitetet og sjansen på tronen som Nordens beste studieby, mener Styret i Studentersamfundet

Publisert Sist oppdatert

NTNU er et universitet som skal sitte i førersete når det kommer til utviklingen av fremtidens hoder. Det er ikke kun i forelesningssalen eller på laben dette oppnås, men også gjennom engasjement ved siden av studiene. Det er dette engasjementet som setter Trondheim på kartet som en av de beste studiebyene i Norden, og den beste i Norge. I undersøkelsen gjort i forbindelse med Nordens beste studieby kommer det frem at frivilligheten i Trondheim er et ekstremt positivt tilskudd, men at den trenger bedre arealtilrettelegging. Frivillighetskulturen er en arena for enestående kompetanse, erfaring og utviklingsmuligheter. NTNU har tidligere lagt til rette for at frivilligheten skal kunne utvikle seg, og Samfundet håper dette vil bli lagt stor vekt på i utformingen av det fremtidige campuset som foregår i disse dager.

Universitetet har et ansvar for å være med på en positiv utvikling av nærmiljøet. Gjennom miljøgateprosjektet i Hesthagen-Øya har vi sett et universitet som bryr seg og gir konstruktive innspill. Vi håper at universitetet fortsetter å oppfylle sitt samfunnsoppdrag og gir området rundt Elgesetergate den oppmerksomheten den fortjener i et sentralt bycampus.

Studentersamfundet mener at NTNU ikke skal skape et nytt Dragvoll i sør langt fra sentrum, men et levende campus som integrerer og skaper liv i Elgesetergate som en fortsettelse av sentrum. Dette for å integrere studentene i byen Trondheim, ikke bare studiebyen Trondheim. Avstandene bør være korte av praktiske, miljømessige og sosiale årsaker samt for å sikre samarbeid på tvers av fagretninger. For å få plass til arealene som skal utvikles er det derfor mulig man må bygge høyere heller enn utflytende. Dette vil også føre til en mer spennende, kreativ og pulserende by. Det må bli flere grøntarealer, og de som allerede eksisterer må tas vare på og utnyttes bedre.

Elgesetergate fremstår i dag som et åpent sår som hindrer liv vest for Gløshaugen. Her må NTNU ta ansvar. Mange studenter bor i umiddelbar nærhet til en svært foruenset, grå og livløs trafikkmaskin. Et vellykket campusprosjekt er avhengig av en bedre løsning på Elgesetergate enn den vi ser i dag. Lavere fartsgrense, flere grøntarealer og smalere vei er tre nødvendige tiltak som kommunen og NTNU sammen må se på. Her kommer også Studentersamfundet gjerne med innspill.

Det er viktig at studentfrivillighet blir tilrettelagt for fra starten av i utviklingen av nytt campus. Både studentdemokratiet, linjeforeningene, ideelle studentorganisasjoner, NTNUI og Studentersamfundet trenger mer plass. Her må man tørre å se mange tiår fremover. Elgeseter gate 10 ser ut til å bli hjem for et nytt treningssenter, men vi må allerede planlegge fler.

Samfundet ser store fordeler i samligen av fagmiljøene for kunst, arkitektur og musikk, det såkalte KAM-prosjektet, i Høyskolebakken. Dette vil samle kunst og kultur i området hvor studentkultur allerede står sterkt. Det vil kunne gi store muligheter til spennende møter med den etablerte frivilligheten på Samfundet.

Prinsippene NTNU har lagt til grunn for fusjonen og det nye samlede campuset er: samlende, urban, knutepunkt og møteplasser, nettverk, effektiv, bærekraftig og levende laboratorium. Det er skremmende å se at studentfrivillighet ikke har en åpenbar tilhørighet her. Å glemme frivilligheten i utviklingen av campus vil svekke universitetet og sjansen på tronen som Nordens beste studieby.

Sammen har vi muligheten til å lage Nordens beste studieby, men det avhenger av at NTNU tenker på fremtidens frivillighet og fremtidens studenter når premissene for et nytt campus blir lagt i disse dager.

Powered by Labrador CMS