Hån mot norske prinsipper
Norske universiteter støtter israelske universitet på bekostning av palestinske, hvem er den akademiske friheten ment for?
Tekst: Erling Hess Johansen Utvekslingstudent fra NTNU ti, Linn Blumenthal
Siden 2003 har nærmere 500 studenter ved NTNUs samarbeidsuniversitet i Palestina, Birzeit University (BZU), blitt arrestert og fengslet av israelske militærstyrker. I 2007 ble lederen for studentrådet ved Birzeit arrestert, tiltalt av Israel for å tilhøre en «ulovlig organisasjon». Mange førsteårsstudenter blir arrestert som en advarsel mot å delta i politisk arbeid. Studenter som nærmer seg avgangseksamen blir arrestert slik at de ikke får fullført graden sin, og må gjenoppta store deler av studiene. De okkuperte områdene er underlagt israelsk militærlov, med den israelske hæren som lovgiver, påtalemakt og dommer.
Økonomisk krise
Den økonomiske blokaden av Hamasregjeringen etter valget i 2006 har drastisk redusert universitetenes økonomiske støtte fra de palestinske selvstyremyndighetene. Dette har ført til at ansatte i perioder har vært nødt til å halvere lønningene sine og at studenter rutinemessig må gå til streik fordi de ikke er i stand til å betale undervisningsavgiftene. Den knesatte økonomien til palestinske universitet begrenser muligheten til forskning og akademisk produksjon – alle universitetets ressurser går med til å drive undervisning.
Da Israel for noen år siden strammet inn visumpolitikken, mistet Birzeit halvparten av de ansatte med utenlandske pass. Det internasjonale utvekslingsprogrammet for palestinske og arabiske studier har måttet forkorte semesteret til under tre måneder etter at 13 av studentene ved programmet ble nektet innreisevisum eller visumfornyelse av Israel i studieåret 2006/2007. I dag må utenlandske studenter og akademikere i beste fall klare seg med et tre måneders turistvisum.
Daglig opplever studenter og akademikere å bli anholdt, avhørt og trakassert. Dette er bare noen få eksempler på hvordan Israels okkupasjon knebler palestinernes akademiske frihet.
Støtter okkupasjonen
Israelsk akademia har valgt å støtte okkupasjonen, og akademikere i Israel som tar avstand fra okkupasjonspolitikken blir frarøvet sin akademiske frihet. Den anerkjente israelske historikeren Ilan Pappé, som holdt forelesning ved NTNU høsten 2009, har lenge vært positiv til en akademisk boikott av israelske institusjoner.
Han påpeker at israelsk akademia har valgt å rette seg etter statlig propaganda, og legitimerer okkupasjonen framfor å rette et kritisk søkelys mot okkupasjonspolitikken. Pappé har selv blitt boikottet da han arbeidet ved Haifa-universitetet i Israel, hvor han mottok trusler og forsøkt jaget vekk fra jobben på grunn av sitt akademiske arbeid med å dokumentere den etniske rensingen av Palestina i 1948.
Israelsk akademia er aktivt involvert i å legitimere okkupasjonen ved å fabrikkere historiske fakta og forsyne den med våpenutvikling.
Hån mot norske prinsipper
Det sies at boikott ikke fungerer og at dialog er den eneste løsningen, men det blir ingen fred i Midtøsten før de grunnleggende maktstrukturene endres.
Ved å utelukke boikott som virkemiddel aksepterer vi maktstrukturene innenfor okkupasjonens rammeverk. På denne måten lar vi israelsk akademia domineres av de som mener det er viktigere for universitetene å forsyne og legitimere okkupasjonen, enn å gjøre slutt på den.
En akademisk boikott av Israel handler ikke om å redusere akademisk frihet. Tvert imot, så handler det om å sørge for at israelske akademiske institusjoner ikke blir redusert til instrumenter for statlig propaganda.
La oss ikke bruke akademisk frihet som en unnskyldning for å ikke gjøre noe, det er et hån mot prinsippet våre egne institusjoner er bygd på. Om akademisk frihet skal være det viktigste prinsipp for akademiske institusjoner, hvorfor ikke bistå palestinsk akademia i å kreve deres akademiske frihet?
Erling Hess Johnsen
Utvekslingsstudent fra NTNU til Birzeit University,
De okkuperte palestinske områdene