Mads Heggen
VIL FLYTTE STASJONEN: Fylkesleder for Unge sentrum Mads Heggen mener det er et utstrakt problem at handicaptoaletter brukes til andre ting enn det de skal brukes til.

Reagerer på selvtesting på HC-toalett på Dragvoll: – Et utstrakt problem

Sit Trondheim annonserte forrige uke at det nå er mulig å teste seg for kjønnssykdommer på en av handicap-toalettene på Dragvoll. Dette er det flere som reagerer på.

Publisert

Selvtesting for både klamydia og gonoré finner man allerede på studentsenteret på Gløshaugen og DMMH. Nå er det kommet en selvtestingsstasjon på Dragvoll også. Der kan man ta en test om man mistenker at man kan ha blitt smittet. Dette tilbudet er helt gratis for studentene, og Sit håper på å doble kapasiteten fra 400 til 800 tester per måned. 

Skeptisk til plassering av teststasjonen.

Mads Heggen er fylkesleder for Unge sentrum og er på siste året Master i musikkvitenskap, han reagerer på at teststasjonen har blitt satt på handikaptoalettet på Dragvoll. 

– Når jeg så overskrifta på Instagram, tenkte jeg at det var et kjempebra tiltak, det er veldig positivt å ha slike tjenester lett tilgjengelig, men jeg ble mer skeptisk når jeg så plasseringen. forteller Heggen.

Mads Heggen
SKEPTISK: Fylkesleder for Unge sentrum Mads Heggen mener at plasseringen av selvteststasjonen på Dragvoll burde bli satt et annet sted.

Teststasjonen ligger overfor Sito-kafeen på et av handikapptoalettene. Rett ved siden av toalettet med teststasjonen er det enda et handikaptoalett, men her trenger man en kode for å kunne benytte seg av toalettet.

– At man bruker handikaptoalett til alt annet enn hva det er til, er et ganske utstrakt problem. Ofte blir toalettene brukt som oppbevaringsplass, rengjøringspersonale har tingene sine der, eller som her at det blir brukt som teststasjon. sier Heggen. 

Han forteller at rettigheter for personer med nedsatt funksjonsevne er en av kjernesakene til Unge sentrum, og at det er en sak han synes flere bør være opptatt av, særlig universiteter og plasser for høyere utdanning.

– Teststasjoner kan man ha hvor som helst ellers, vanlige toaletter, eller begge for dette er en tjeneste alle har utbytte av. Man kunne også hatt tester og leveringstjenester bak i gangen, slik at man kan ta de med seg og levere etter man har testet seg på do. Det er mange løsninger på det, i stedet for å bruke opp et handikaptoalett. Avslutter Heggen.

Det er mange i kommentarfeltet på Instagram som er enig i Heggen, de mener at det er et bra tiltak, men at plasseringen av teststasjonen blir feil. De understreker at det allerede er få HC-toaletter på Dragvoll, og synes det er synd at de skal brukes som et teststed for alle.

Viktig forebyggende helsetiltak.

Avdelingsleder for Sit, Marianne Ingeborg Karlsen forteller at en selvtestestasjon på Dragvoll er noe de har jobbet for lenge, og at det har vært etterspurt av mange studenter.

Marianne Ingeborg Karlsen
VIKTIG TILTAK: Marianne Ingeborg Karlsen som er avdelingsleder for Sit mener at det er viktig for studenter å ha et trygt sted å teste seg.

– God tilrettelegging av læringsmiljø og et godt og inkluderende studentmiljø er veldig viktig. Vi er opptatt av at teststasjonen skal være tilrettelagt for alle studenter, og vi vil også at det skal finnes et trygt sted for alle studenter å teste seg. Vi tar innspill og tilbakemeldinger på alvor, og ønsker god dialog i tiden framover for å hente inn erfaringer. forteller Karlsen.

Hun forteller videre at om det viser seg å ha teststasjonen plassert på handikaptoalettet fører til et stort problem, så vil de vurdere å flytte selvteststasjonen. Karlsen understreker også at det var godt gjennomtenkt å ha stasjonen på det toalettet, på grunn av plasseringen.

– Stasjonen er veldig nær vårt samtalekontor, noe som gjør det lett for oss å sjekke om alt er i orden, og for å hente testene, noe som må gjøres ganske ofte. Det er også nok plass for å sette opp utstyret der, samt å ha god informasjon om testen. sier Karlsen.

selvteststasjon Dragvoll
UTSTYRET: Dette er det man finner når man vil gjennomføre en selvtest på Dragvoll.

Karlsen forteller at de ønsker å ha tilrettelegging for alle studenter, og samtidig gi alle studenter ved NTNU et trygt sted hvor de kan teste seg for kjønnssykdommer.

– Det var også viktig for oss at teststasjonen er tilgjengelig for alle, også studenter med særskilte behov. Sit samarbeidet med NTNU om å etablere teststasjon her. Så er det betryggende å vite at det er et tilrettelagt toalett rett ved siden av som kun er tilgjengelig for studenter og ansatte som har fått tilgang av NTNU Tilrettelegging, avslutter Karlsen

Powered by Labrador CMS