LITE GUNSTIG: Med teaterstykke i gangen er det vanskeligere å jobbe med masteren for Kristin Marthinsen.

Støy utenfor lesesal: – Vi har ikke én masterstudent å miste

Støy og få brukbare lokaler preger hverdagen for enkelte av Dragvolls studenter. Noen reagerer på at Drama- og teaterlinjen har forestilling i gangene utenfor lesesalene.

Publisert Sist oppdatert

Masterstudent Kristin Marthinsen i allmenn litteraturvitenskap har slitt med støy de siste to semestrene på Dragvoll. Fra før har masterstudentene ved Instituttet for språk og litteratur (ISL) hatt en trøblete lesesal-historikk.

Problemene startet for litt over ett år siden, da felleslokalet lille Fagland skulle bli bygget der instituttet pleide å ha sine to lesesaler for masterstudenter. Lesesalene måtte derfor bli flyttet, og resultatet ble å sende masterstudentene inn på to språk-laber i kjelleren på Dragvoll.

– Da vi kom inn på rommene for første gang, var de ubrukelige for lesesal-praksis. Det var ikke noe uttak i bordene og det eneste lyset i selve lesesalen kom fra taklyset, forteller Marthinsen.

LES OGSÅ: Samfundet erklærer klimakrise. Samtidig mottar UKA penger fra Equinor

Krisesituasjon

Administrativ leder John Kamsvåg ved Det humanistiske fakultetet forklarer at de prøvde å gjøre flyttingen best mulig for studentene, men elektrikerarbeidet som trengtes i lesesalen ble utsatt.

– Dette skapte en uheldig flytting for masterstudentene på instituttet, sier han.

Marthinsen var på dette tidspunktet tillitsvalgt for instituttet sitt. De forteller at de til slutt fikk inn nye bord og lys slik at rommet kunne fungere som en lesesal.

– Før var det litt krisesituasjon, og flere utsatte masteren sin på grunn av forholdene.

MYE STØY: Marthinsens støydempende hodetelefoner hjelper ikke mot støyet som kommer fra Drama- og teaterstudentene.

Kamsvåg meddeler at verken instituttet eller fakultetet har hørt noe om de utsatte masterne.

– Hvis det skulle ha skjedd på grunn av forholdet på lesesalen, så er det svært beklagelig. Sånn skal det ikke være, forsikrer han.

LES OGSÅ: Høyskoleparken - klimakrisens uventede våpen

Holder teaterstykker utenfor lesesal

Ifølge Marthinsen er forholdene på lesesalene fortsatt ikke gode, men nå er problemet heller i gangen utenfor lesesalen. De to siste semestrene har masterstudentene fått Drama og teater-linjen som nye naboer i gangen, som skaper ny støyproblematikk.

– Vi er klar over at de må få gjort sine stykker og eksamener og all undervisning som de trenger, men det virker litt lite gunstig for oss som skal prøve å fullføre masteren at de har teaterstykker ute i gangen, forteller Marthinsen.

VANSKELIG: Sigbjørn Dille synes det er kinkig at Drama- og teaterelevene må bruke lokalet utenfor lesesalene.

Leder Sigbjørn Dille ved Drama- og teaterstudentenes linjeforening Teaterlosjen forteller at han synes hele situasjonen er ganske kinkig.

– Vi har såpass få lokaler og er altfor mange studenter til at det blir nok plass i de to teatersalene våre, forklarer han.

Drama- og teaterlinja må derfor også benytte lagerområdet deres til å drive med skuespill, som tilfeldigvis er i samme gang som lesesalene til masterstudentene på ISL. Dette semesteret ble gangen brukt til å sette opp et teaterstykke, noe som førte til mye støy for masterstudentene.

– Sist gang hørte vi masse skriking. Det hørtes faktisk ut som en alvorlig slåsskamp og veldig skarp krangling, forteller Marthinsen.

Skaper stressmoment

Studenten lurer på hvorfor Drama og teater skal ha stykkene sine i en gang, og om det virkelig er såpass plassmangel at man ikke kan ha eksamen på et ordentlig rom.

Wigdahl Dille svarer kort og enkelt:

– Ja, det er plassmangel. Med kun to teatersaler og lagerområdet som er utenfor lesesalene blir rommene fort opptatt av andre grupper under samme studielinje, forklarer han.

Dille forteller at gruppen som hadde sin eksamensvisning i gangen egentlig hadde fått tildelt et lite rom til å ha visningen i. Dette rommet ble for lite til at studentene kunne bruke plassen de trengte til å lage en forestilling, Derfor brukte de gangen i tillegg.

Dette medførte mye støy inne på lesesalene, ettersom rommene ikke har noe bra lyddemping.

– Om noen står ute i gangen og prater, så er det som om de er inne på lesesalen. Jeg sitter med støydempende hodetelefoner og hører dem fremdeles, forklarer Marthinsen.

VEGG I VEGG: Det er kun en vegg som skiller teaterstykket og de jobbende masterstudentene

Frakting av utstyr inn og ut av lageret skaper også mye bråk. Kamsvåg forteller at frustrasjonen rundt dette er noe fakultetet forstår. Derfor vurderer de om det er noen tiltak de kan gjøre.

– Jeg mener vi må vurdere støydempende tiltak. Det vil jo da bli en del bygge- og riggearbeid rundt rommene. Ellers blir det å prøve å finne et bedre areal til masterstudentene, forteller han.

IKKE RØR: Masterstudentene får klar beskjed fra Drama og teater-studentene via lapp.

Generelt begynner alt styret med lesesalene å påvirke humøret til Marthinsen, forteller de.

– Jeg skriver master nå, som skal leveres i mai, og dette blir bare enda et stressmoment.

De synes det er frustrerende at alle som sitter på lesesal må oppleve bråk, i tillegg til at Drama og teater er nødt til å ha sin eksamen i en gang:

– Det er provoserende at det skal være så vanskelig å få gjort noe som helst med saken.

LES OGSÅ: Ukultur på filosofistudiet: – Det var «guttastemning» og Jordan Peterson-vibber

Ikke én masterstudent å miste

Kamsvåg mener at hele situasjonen er vanskelig å løse: Det er både mangel på plass for Drama og teater-studentene og for lesesaler. Han håper at den nye campussammenslåingen kan fikse problemet, da det kan bli vanskelig å få til reelle løsninger på Dragvoll med tanke på hvordan det er bygd.

BEKLAGER: Administrasjonsleder John Kamsvåg ved Det humanistiske fakultet på NTNU mener at forholdet på lesesalen ikke skal være grunnen til utsettelse av master.

– Det er ikke så enkelt, og det blir aldri som man ideelt skulle hatt det. Men det kan bli bedre, sier han.

Kamsvåg ber også om at studentene ved de ulike studielinjene fortsetter å benytte seg av de tillitsvalgte på sine fakulteter og institutter. Med bruk av dem får administrasjonen vite hva som skjer tidligere, slik at de faktisk kan gjøre noe med problemet.

– Vi har ikke én masterstudent å miste på grunn av denne typen problematikk, sier han.

Powered by Labrador CMS