UKA:
En gledelig strikkefest!
Strikkefesten er i gang, og engajerte strikkere i alle aldere sitter klare for å strikke til garnet ryker.
På tirsdag 10. oktober inviterte UKEgleden til strikkefest på Studentersamfundet. Arrangementet fant sted i de nyoppussede lokalene til Klubben, og strikkerne fant fort sin plass.
– Målet er å skape en sosial arena som inkluderer alle aldere men som ikke fokuserer på fyll, forteller eventbooker for UKEgleden Simon Myhrvold.
Myhrvold legger vekt på viktigheten av at studentene gir tilbake til byen, og bemerker at arrangementet er i samarbeid med “Den kulturelle spaserstokken”, som er en nasjonal kultursatsning for eldre.
– Under UKA ser vi at studentene tar over byen, og derfor må vi også gi tilbake til byen.
For studentene er dette også en koselig sosial arena. Flere av de deler at de lærte å strikke under pandemien, og at hobbyen har festet seg.
– Jeg følte jeg måtte begynne å strikke for tre år siden, spesielt fordi jeg jobbet i helsevesenet på den tiden. Det var jo det de fleste drev med på pauserommet, og man vil jo henge med, sier Kamilla Elene Samuelsen.
LES OGSÅ: Hva er det unge, lovende arbeidstakere ønsker seg?
Strikking har alltid vært en del av livet
For andre har strikking alltid vært en viktig del av tilværelsen.
– Jeg har nok strikket i over 100 år eller noe lignende! sier Ellen Sofie Ophdal Mo med et lurt smil.
Mo lærte å strikke på skolen, og det var viktig for lærerinnen at arbeidet ble gjort ordentlig. De lærte hvordan man skulle legge sammen strikketøyet på rett måte, noe hun fremdeles gjør den dag i dag.
Anne Ma Hagen deler at hun lærte å strikke i en alder av 5 år. Da skulle hun delta i en konkurranse for Alle Kvinners blad, der barn kunne få vist frem sine strikkeferdigheter.
– Jeg husker jo godt hva jeg strikket, nemlig en dukketruse og et dukkeskjerf, forteller Hagen.
Damene ler litt, og Torhild Midtgård stemmer i: hun deltok nemlig i samme konkurranse selv!
– Jeg strikket en liten grå dukkegenser til konkurransen. Den har jeg fremdeles et sted, sier Midtgård og ler.
En kunst å strikke
For nye strikkere er det ikke så lett å vite hvor man skal begynne. Midtgård, Hagen og Mo har derfor noen gode tips: alltid ha flere arbeider på gang!
Damene kom frem til at ulike strikkeprosjekter setter ulike konsekvenser for omstendighetene når man strikker. Man bør nemlig ha ett prosjekt som krever full konsentrasjon. Dette er gjerne det vanskeligste du gjør, slik at du ikke begår noen feil.
LES OGSÅ: UKA i gang med studentersang
Så bør man ha noe litt enklere, noe man kan strikke på mens man ser på TV og ikke egentlig trenger å følge med på selve strikkingen. Et siste prosjekt som er lurt å ha er et litt mindre et som man kan strikke på når man reiser. Gjerne noe som ikke krever flere garn eller mye utstyr, noe lett og lite.
Eilen Rye Langmo er enig med damene og deler at hun selv begynte å strikke av egen nødvendighet.
– Jeg fant ikke skjerfet jeg ville ha i de riktige fargene, så da måtte jeg strikke det selv, forteller Langmo.
Langmo har strikket i rundt 6 år, og sier at hun strikker mest til søskene sine.
– Sjalet jeg strikker nå fikk jeg oppdrag om å lage av søsteren min, så såklart er jeg i gang!
Midtbyen Husflidlag var også til stede, og frydet seg over engasjementet til de unge strikkerne.
– Vi vil jo så gjerne koble oss på studentene, men vi er nok ikke så aktive på samme platformer som de, forteller nettansvarlig for Midtbyen Hudflidslag Thea Bruun-Olsen Celga.
Cegla forteller videre at husflidlaget har månedlige medlemsmøtermøter og flere strikke- og broderiklubber. Møtene er åpne for alle, og arrangeres første mandag i måneden.