– Alle kan gå på en smell

Fra tid til annen opplever alle studenter at det blir for mye. Ikke alle vet at SiT tilbyr kurs som hjelper med studiemestring.

Tekst: Kristine Skårberg Aarnes og Marianne Christiansen

Fakta

SiTs 10 tips til tidsplanlegging:

  1. Få oversikt over alle gjøremål.
  2. Prioriter hva som er viktig, mindre viktig og hva du kan kutte.
  3. Sett opp en topp tre-liste over de viktigste gjøremålene.
  4. Jobb med én ting av gangen.
  5. Ta fatt på de mest vanskelige oppgavene når du er mest opplagt.
  6. Vanskelig å komme i gang? Start med en enkel og liten oppgave!
  7. Ting tar tid! Legg buffertid i planene.
  8. Planlegg fritid med god samvittighet. Husk at hjernen trenger pauser for å fungere.
  9. Belønn deg selv når du har fullført det du har planlagt.
  10. Evaluer underveis; hva fikk jeg gjort, hva gjorde jeg isteden, og hva kunne ha hjulpet? Gjør mer av det som fungerer for deg!

Hver høst arrangerer SiT Råd mestringskurs for studenter. Kursene tar alle utgangspunkt i Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (ShoT), og er derfor rettet mot studentenes reelle behov. Kursene er for alle studenter, og rådgiver Marit Rønning Lund i SiT Råd forteller at det er deltagere fra alle årstrinn.

– Vi arrangerer blant annet kurs i tidsplanlegging, da det å kartlegge sin egen hverdag kan være en utfordring uavhengig av hvor langt man har kommet i studiet.

Nesten Helg 29.08.2014
Intervju med Marit Rønning Lund fra SiT

HØR MER: Helgeprogrammet Nesten Helg har intervjuet Marit Lønning Lund om mestringskursene SiT tilbyr.

Ifølge Rønning Lund, handler det mye om å disponere tiden sin og finne ut hvor energien går.

– Både den hyperstressa og den bedagelige studenten kan trenge veiledning for å strukturere tiden sin. Den hyperstressa må bruke energien på de riktige stedene, mens den bedagelige ofte trenger hjelp for å komme skikkelig igang.

Hjelper de sjenerte

Kurset i tidsplanlegging er spesielt populært ved semesterstart, men også kurset «Sjenert?» har fulle deltakerlister. Kurset tar blant annet for seg hvordan man kan starte en samtale, og ikke minst holde den i gang.

– Ofte får eller påtar man seg rollen som sjenert, og dermed blir det en form for selvoppfyllende profeti. På dette kurset er imidlertid alle sjenerte, og da får man ikke den normale dra-hjelpen som er tilstede i møtet med alle typer mennesker. Da blir man nødt til å tenke nytt, sier Rønning Lund.

– Små, bevisste grep hjelper

Alle kursene SiT Råd arrangerer er populære, og Rønning Lund forteller at kursene har stor virkning på studentene som deltar.

– Vi har møtt masterstudenter som har vurdert å hoppe av hele studiet fordi de gruer seg til muntlig forsvaring av oppgaven sin. Det er imidlertid små, men bevisste grep som skal til for å føle seg trygg i en slik situasjon.

SiT Råd arrangerer mestringskurs gjennom hele semesteret. Mer informasjon om dette finnes på deres hjemmesider.

Powered by Labrador CMS