
Bli din egen sjef!
Å være gründer og student samtidig trenger absolutt ikke være noen ulempe.
Har du noensinne våknet opp med en glimrende idé, helt overbevist om at dette er noe verden trenger, men ikke visst hvordan du skal gå frem? Nestleder Eirik Nesje i Start NTNU forteller at dette er en problemstilling mange studenter opplever.
– Veldig mange studenter har en idé, men er usikre på om den i det hele tatt er god nok, og hvordan de eventuelt skal gå frem for å realisere den, sier han.
Nesje forklarer at det finnes en rekke tilbud som er myntet på nettopp dette.
– Man kan for eksempel delta på forretningsplankonkurransen Venture Cup, som også gir 7,5 studiepoeng. I tillegg tester både Entreprenørskolen og NTNU Technology Transfer studentenes ideer, sier han.
Spark i gang idéen
Han trekker også frem Spark, et nyopprettet initiativ, som nå testkjøres til det lanseres for fullt på nyåret.
– Spark er et samarbeid mellom NTNU, Trønder Energi, NTNU Technology Transfer og Start NTNU, og skal være en lavterskel rådgivningstjeneste for studenter med ideer, sier han.
Prosjektleder ved Spark og student ved NTNUs Entreprenørskole, Eirik Fischer, forteller at Spark er et kontaktpunkt for studenter med en idé.
– Her kan studenter komme, og i all fortrolighet fortelle om ideen sin til fadderne som har vært gjennom prosessen før. Fadderne kan igjen veilede dem i riktig retning, sier han.
Han forklarer at det også er mulig å søke om pengestøtte gjennom Spark i oppstartsfasen av prosjektet sitt.
– Studentene kan gjennom noe vi har kalt «pengesprøyten» søke om støtte til små ting som hjelper dem i gang. Det er snakk om alt fra utstyr og deler til forretningsreiser, sier han.
Unngå nybegynnerfeilene
NTNU Technology Transfer (TTO) jobber for at forskning og ideer fra NTNU, HiST, og Helse Midt-Norge skal bli virkelighetsgjort, og komme samfunnet til nytte. Key-Account Manager Anders Aune forteller at når studentene har fått grunnleggende starthjelp hos Spark, kan TTO hjelpe dem videre på veien.
– Mange av studentene blir for opphengt i teknologi og løsning, fremfor kundebehovet. De bruker mye tid og ressurser på produktet, men prater ikke med markedet og brukerne, sier han.
Han mener også at studentene har en tendens til å være litt for forsiktige.
– De fleste konkurrerer med idéen sin i global skala. Det vil si at de konkurrerer med millioner av andre studenter, som i tillegg kanskje har et større behov for å lykkes, sier han.
Fordel å være student
Nestleder Eirik Nesje i Start NTNU er opptatt av at flere studenter skal tørre å satse på nyskaping.
– Studentene ved NTNU får ofte høre at de er de smarteste hodene i Norge, men hvem skal satse nytt hvis ikke «de smarteste hodene i Norge» tør gjøre det, spør han.
Nesje tror ikke det er noen bakdel å skulle være student og gründer samtidig.
– Det flotte med å være student er at du har uendelig mange muligheter, med et stort sikkerhetsnett rundt deg. Risikoen er liten, og du kan alltids gå tilbake til utgangspunktet ditt dersom du ikke lykkes, sier han.
Anders Aune i TTO er enig i Nesjes resonnement.
– Det kan på mange måter være en fordel å være student. Du har ikke noe ansvar over en arbeidsgiver, og er vanligvis i en livssituasjon der du kan ta risiko uten at det går ut over for eksempel familie, sier han.
Aune vil likevel råde studenter til å få gjennomført studiet, før eller siden.
– Det er ikke sikkert du vil jobbe i samme bedrift resten av livet, så utdanning er en investering som er verdt å ta med videre, sier han.
NTNU har også et to-årig masterstudium innen entreprenørskap for studenter som vil kombinere utdanning og nyskaping kalt Entreprenørskolen.