
Trening gir bedre konsentrasjon
Eksamenstid betyr lave besøkstall ved treningssentrene til SiT, men det er nettopp da det er viktig å trene, mener professor Hermundur Sigmundsson.
Tall fra SiT viser at det i eksamensperioden er en markant nedgang i antall besøkende til treningssentrene deres. I høysesongen, tidlig i mars, ble det over en to ukers periode i år registrert i overkant av 32.000 besøk ved de tre sentrene, mens tilsvarende tall for eksamensperioden i mai var på 15.600.
Når lesesalen blir et vant oppholdssted går altså treningshyppigheten ned blant studentene. Professor Hermundur Sigmundsson ved psykologisk institutt på NTNU mener nettopp det motsatte bør være tilfelle.
- Trening bra for læring
– Fysisk aktivitet kan påvirke psykisk velvære, gi overskudd og bedre selvtillit. Det å koble av med en joggetur kan gjøre deg mer opplagt, og er vel så bra for det mentale som det fysiske, sier han.
Sigmundsson har forsket på hvordan trening henger sammen med læring og psykisk helse, og oppfordrer alle studenter til å røre på seg i eksamensperioden.
– Det er ikke tvil om at trening er bra med tanke på læring, konsentrasjon, og det å få ro i kroppen, sier han.
Tren med oksygen
Psykologiprofessoren anbefaler å lese i korte økter og ta mange pauser fra den til tider dårlige luften på lesesalene.
– Frisk luft er viktig når man sitter mye inne, og inneklimaet kan påvirke deg, spesielt når det er mange i samme lesesal. Ta deg en tur ut, ro ned og ha det bra ute i naturen, oppfordrer han.
Professoren glir over i fagterminologi og nevner treningens metabolske effekter og de gode hormonene den kan fremme. Han påpeker at det i forskermiljøet er en pågående diskusjon rundt hva slags trening som gir størst gevinst med tanke på læring, men selv vil Sigmundsson anbefale såkalt aerob trening etter lange, stillesittende dager på lesesalen.
– Det viktigste er at man får opp pulsen og kobler av litt. Jeg vil anbefale litt lengre økter, hvor man lar kroppen få nok oksygen og ikke sliter seg helt ut. Å gå eller jogge i tre kvarter til en times tid har positive effekter på hele kroppen, sier han.
Konsentrert avkobling
Regelmessig fysisk aktivitet er gunstig for blodfettet, blodtrykket, insulinfølsomhet og overvekt, og jo mer man er i aktivitet, desto mer helsegevinst oppnås, utdyper Sigmundsson.
Professoren påpeker igjen treningens psykiske gevinster, og trekker frem en undersøkelse som viser at barn med AD/HD konsentrerer seg bedre etter en tjue minutters spasertur. Han sier at det samme prinsippet er gjeldene for studenter som ofte har lange, stillesittende dager på lesesalen.
– Etter en god treningsøkt er man i bedre stand til å konsentrere seg, og en økt midt på dagen er veldig bra for å roe seg ned. Det tar vekk litt av den rastløsheten og uroen i kroppen, avslutter Sigmundsson.