FORNØYD FORSVARSMINISTER: Bjørn Arild Gram er fornøyd med at det er opprettet en ny master.

Nytt studieprogram i Trondheim: – Det finnes ingen lignende tilbud i Norge

Torsdag formiddag var forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) på besøk ved Luftkrigsskolen for å presentere den nye mastergraden.

Publisert Sist oppdatert

– Det er veldig flott at man har fått til dette samarbeidet mellom NTNU og Forsvaret, sa forsvarsministeren til forsamlingen.

STOR INTERESSE: Den nye mastergraden er et samarbeid mellom Forsvaret og NTNU.

Studieprogrammet har fått navnet «krig og samfunn», og er et nytt digitalt tilbud fra høsten. Graden er deltidsbasert, som skal gjøre det mulig å følge undervisningen ved siden av jobben.

– Vi trenger flere folk og mer kompetanse nå som vi må bygge opp Forsvaret. Vi må utdanne flere, være attraktive og skape et moderne forsvar som skal utvikles i årene fremover, fortsatte ministeren.

Gram, som selv har studert historie ved NTNU, fortalte videre at Norge står overfor en sikkerhetspolitisk situasjon med nye, sammensatte trusler som cyberangrep, manipulering og sabotasje.

– Ting som ikke kan defineres som et militært angrep kan ha store konsekvenser for samfunnet. Da må Forsvaret og det sivile samarbeide.

LES OGSÅ: Hvorfor er kommunevalg så usexy?

– Vi måtte spille på lag

Krig og samfunn er en mastergrad ved Institutt for moderne samfunnshistorie, der Karl Erik Haug er instituttleder. Ifølge Haug blir instituttet jevnlig utfordret til å skape tilbud det er behov for.

— Utgangspunktet for masteren var en kombinasjon av at vi måtte styrke økonomien vår, samtidig som at vi dekker et behov for kompetanse jeg vet trengs i Forsvaret, sier han.

Instituttet gikk derfor i dialog med Forsvarets høgskole for å finne ut om det var realistisk å opprette et nytt masterprogram.

– Vi kunne ikke havne i en situasjon der vi ble en direkte konkurrent til Forsvarets mastergrad. Vi måtte spille på lag.

Det er nemlig begrenset hvor mange Forsvaret kan tilby mastergrad. Derfor er det en del søkere som ikke får plass.

– Det er disse vi vil ha tak i. Her er det et stort marked, sier Haug.

DEKKER BEHOV: Karl Erik Haug mener mange vil ha interesse for «Krig og samfunn».

Digitalt fjernstudium

Det var ikke bare forsvarsministeren, dekaner og ledere som hadde møtt opp ved Luftkrigsskolen for å lansere masteren. I salen satt også tidenes første kull på programmet. Ifølge NTNU sine sider har programmet 30 studieplasser. Blant dem er det flere som tar det som et fjernstudium.

– Jeg jobber i Forsvaret, så jeg har utdanning derfra, sier Roar Størksen.

Størksen har jobbet med sanitet og beredskap i Forsvaret. Han holder til i både Bergen og Bodø, men er på besøk i Trondheim for å delta på den første samlingen.

– Studiet gir grundig innføring i norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk. Ikke minst studerer man sammenhengen mellom millitærmakt og samfunn, og hvordan de påvirker hverandre.

Prøver å lage kollokviegruppe

Han forklarer at Forsvaret jobber med å løse problemer, men at han selv sjeldent har sett på bakenforliggende årsaker.

FØRSTE KULL: Roar Størksen skal lære mer om norsk sikkerhets- og utenrikspolitikk.

– Det får jeg mulighet til nå.

I likhet med Størksen holder flere studenter til i andre byer enn Trondheim. Det krever at studentene blir nødt til å skape sosiale møtepunkter på egenhånd.

– I dag skal vi prøve å få laget en kollokviegruppe med studenter fra Bergen. Vi prøver å få muligheten til å møtes i helger og lignende, sier han.

LES OGSÅ: Norges beste studieby på tross av politikerne

Finnes ingen lignende tilbud

I tillegg til studenter fra militære studier, kan de med bachelorgrad fra NTNU søke opptak. Ifølge NTNU sine sider er bachelor i historie, statsvitenskap eller tilsvarende humanistisk eller samfunnsvitenskapelig bachelorgrad godkjent utdanning.

– Internasjonalt har man tilsvarende tilbud i Glasgow og ved Oxford, men her i Norge har vi ikke hatt noe lignende, sier Haug.

I tillegg til at det er mulig å ta mastergraden på deltid, kan man også ta enkeltemner som en del av en annen mastergrad ved NTNU. Haug mener mange studenter vil ha interesse av emnene som tilbys.

– Det vil være relevant for journalister, offentlig forvaltning og de som er opptatt av politikk for å nevne noe.

LES OGSÅ: Én måned igjen til Norges største kulturfestival

OPPSTART: Sjef for Luftkrigsskolen, Marianne Døhl, ønsket alle velkommen.
Powered by Labrador CMS