ENTUSIASTISK DEMONSTRASJON: Daniel Bjerkehagens hikketips er å drikke vann opp ned.

Kjerringråd til studenter

Vi har snakket med kjerringrådekspert Miriam Wicklund for å samle inn noen av de beste rådene for studenter. – Det finnes et kjerringråd for nesten alt, forteller hun.

Publisert

Miriam Wicklund har lang karriere i NRK, hvor hun har jobbet som radiojournalist i over 30 år. Hun har ledet mange ulike radioprogrammer, deriblant programmet Kjerringråd i mange år, hvor programmets lyttere sendte inn sine kjerringråd. På det sistnevnte er hun blitt en slags ekspert på området, og har skrevet flere bøker om temaet. Et av mine første spørsmål er hva et kjerringråd egentlig er.

– Kjerringråd er vel egentlig et naturråd, eller naturmedisin. Rådene tar utgangspunkt i det man har på kjøkkenet eller finner i naturen for å fikse alt fra enkle problemer til større eller mindre plager, forteller Wicklund.

Wicklund tror det heter kjerringråd på grunn av den tradisjonelle kjønnsrollefordelingen før i tiden, hvor det var kjerringa som tok seg av det som skjedde hjemme, mens mannen gjorde grovarbeidet utenfor huset eller på gården.

Enkelt middel mot forkjølelse

Det første kjerringrådet Wicklund vil gi handler om forkjølelse, som hun sverger å ha funnet en forebyggende kur mot.

– Et populært kjerringråd mot forkjølelse er å svelge 20 hele pepperkorn med et glass vann med én gang du begynner å kjenne forkjølelsen komme. Dette vil drive en tidlig forkjølelse bort. Rådet virker ikke hvis du først er blitt syk, så vær tidlig ute. Har du magesår, bør du unngå dette rådet.

Et annet tips er ingefær.

– Pakk noen skiver fersk ingefær i plastfolie, og ha dem med deg gjennom dagen. Dem kan du spise eller legge under tunga. Det tar bort sår hals, og kan hjelpe med å holde smitte på avstand.

LES OGSÅ: Ny leder av Studenttinget NTNU er valgt

Alltid lege i studio

Den store bekymringen i Kjerringrådets oppstartsfase var å få tak i nok kjerringråd. Løsningen kom da de sendte inn en notis til en avis.

– Etter avisnotisen fikk vi nok brev til første sending. Etter dette strømmet telefonene på. Det endte med at sentralbordet ble helt sprengt, sier Wicklund, og ler.

Imidlertid er ikke alle kjerringrådene like gode, eller trygge. Da de gjennomførte sendingene, hadde de alltid lege med i studio, som et slags medisinsk alibi.

NORGES KJERRINGRÅDSEKSPERT: Miriam Wicklund har skrevet mange bøker om kjerringråd

– Det hendte jo at ikke alle tipsene vi fikk inn var like trygge. Også legen vår påsto at han lærte masse han ikke visste fra før. Én gang kom han tilbake etter å ha prøvd en cocktail av varm melk, pepper, hvitløk og sitron, og han var helt overbevist om at det kjempet bort forkjølelsen.

Wicklunds beste kjerringråd for studenter

Kvalme: En enkel måte å bli kvitt kvalme på er ingefær. Bland 0,25 teskje ingefærkrydder i litt vann, og drikk. Kvalmen gir seg etter 10-15 minutter.

Diaré: Et velutprøvd råd mot akutt diaré er å løse opp to til tre teskjeer potetmel i litt vann og drikke det. Ofte vil du merke virkning i løpet av kort tid

Tømmermenn: Tømmermenn er en folkelig betegnelse på bakrus, spesifikt hodepine. Wicklund forteller om en festglad herre som fortalte at inntak av B-vitaminer hjelper når tømmermennene blir for plagsomme.

Kviser: I boken Kjerringråd for små og store plager skriver Wicklund at man kan pudre kvisene med potetmel, og de vil etter få dager tørke inn.

Søvnproblemer: Mot søvnproblemer finnes det en rekke kjerringråd som kan hjelpe. Et råd er å innta kamillete på kveldstid, som skal virke krampeløsende og beroligende. Dette er blitt brukt i mange år for å hjelpe folk med å sove. Et annet råd er såkalt selvsuggesjon. Det går ut på at man skal legge seg godt til rette i sengen, lukke øynene og se på nesetippen med sitt indre blikk. Deretter skal man gjenta for seg selv «nå skal jeg sove». Andre mener man like godt kan si: «Nå skal jeg ikke sove». Gjenta dette helt til du virkelig sovner.

Om man plages av tanker som man ikke klarer å skyve vekk, kan det hjelpe å tenke på en kommode med mange åpne skuffer. Tankene skal du så forestille deg at du legger i hver sin skuff, før du lukker skuffen godt igjen. Lykkes du ikke på første forsøk, skal du åpne skuffen igjen, og forsøke å stappe det bedre ned igjen. Lukk så skuffen grundig nok en gang.

Tørr hud og psoriasis: Et mye brukt middel mot for eksempel tørr hud er olivenolje, som også har blitt brukt i folkemedisin i all tid, og er en av de sunneste planteoljene som finnes. Enkelte hevder at det kan være gunstig å spise én spiseskje olivenolje to til tre ganger om dagen hvis man plages av tørr hud. Det vanligste er imidlertid å smøre litt olivenolje på huden som er tørr.

LES OGSÅ: «Ingrid» tok ritalin for å prestere på studiet – overlege mener det er farlig

Studentenes beste kjerringråd

Daniel Bjerkehagen studerer kybernetikk og robotikk ved NTNU. Bjerkehagen har et spesielt forhold til kjerringråd.

FÆRRE RÅD: Bjerkehagen hørte flere kjerringråd da han var yngre.

– Jeg hørte litt kjerringråd da jeg var yngre, men jo eldre jeg har blitt, desto færre råd får jeg høre.

Han har imidlertid et kjerringråd for å bli kvitt hikke.

– Ved hikke hjelper det å drikke vann opp ned.

Signe Salanson Jensen-Smidt kommer fra Danmark og studerer idrettsvitenskap ved NTNU. Jensen-Smidt forteller at hun har et hyggelig forhold til husmorsråd, som er dansk for kjerringråd.

HUSMORSRÅD: Jensen-Smidt er dansk og kan opplyse at det heter husmorråd på dansk.

– Jeg synes det er koselig å få hjelp av de eldre som har husmorsråd. Mitt beste råd handler om makrell i tomatflekker. Da må du ta oppvasksåpe på tøyet med én gang, og gni det inn. La tøyet så ligge i pose over natten, før du vasker det som vanlig.

Jensen-Smidt opplyser at denne teknikken for øvrig også virker på rødvinsflekker.

Powered by Labrador CMS