Luke 22: Juleinnspurten med Thor Hushovd

Sykkelstjerna har tatt et standpunkt i en vanskelig debatt. Drikker han brun eller rød julebrus?

Publisert

I den moderne verden, er ikke den tidligere verdensmesteren i landeveissykling lengre enn en insta-dm unna. En tilfeldig mandag i november tok Thor Hushovd telefonen fra en flyplass i Frankfurt.

4 kjappe

Pinnekjøtt eller ribbe?

– Varierer fra år til år egentlig. Det kommer an på om vi feirer jul med svigers eller med mine foreldre.

Plastikktre eller edelgran?

– Det må være edelgran.

Rød eller brun julebrus?

– Brun.

Handle gaver i god tid eller på lille julaften?

– Skulle ønske det skjedde i god tid før, men det blir ofte på lille julaften.

– Hei, det er Thor!

Også var plutselig samtalen med en av verdens beste syklister gjennom tidene i gang.

Først og fremst må jeg bare få det ut av veien. Feirer du jul i Norge?

– Ja, hver jul. Jeg, kona og barna mine bor i utlandet, men vi drar alltid hjem til Norge i juletidene. Hvert år feirer vi med familien. Annethvert år på Sørlandet og i Grimstad. Det er veldig viktig for oss å feire jul slik, spesielt fordi vi vil gi barna en god opplevelse hver jul. Selve juletida betyr familietid. Det er den tida av året der alt er rolig og man faktisk har ordentlig tid til å roe ned. Man får tid til å henge med alle.

Folk støyer og roper i bakgrunnen og oksen fra Grimstad må stoppe opp litt – han sitter jo tross alt på en flyplass. Når bråket legger seg, fortsetter han.

– Det som betyr noe er å gi barna en god juleopplevelse. Også er det veldig fint å komme hjem til jul og treffe alle venner og slektninger, spesielt siden vi bor i utlandet resten av året. Alt er så hyggelig og koselig.

LES OGSÅ: La det SWINGE på tross av smittekontroll

Du la opp i 2014, stemmer det? Hvordan skiller jula seg nå fra tida som toppidrettsutøver?

– Stemmer det, ja. Juletida nå er egentlig ganske annerledes, fordi fokuset ikke er det samme. Før jeg la opp var det et evig fokus på det med riktig kosthold og å spise helt riktig. Det med vekt og nok trening var en helt annen prioritering. Jeg måtte velge om jeg ville ha fri enten julaften eller 1. juledag. Nå kan jeg spise hva jeg vil og bare fokusere på å hygge meg med familien.

Julehopp i havet

Har du noen tradisjoner som du ikke kan være foruten for å få julestemninga?

– Jeg må alltid spise riskrem. Det er ikke jul uten riskrem.

Han stopper opp og tenker litt.

– Ellers gjør jeg som de aller fleste andre, egentlig. Vi bruker å sette på de vanlige, kjente programmene som går på julemorgen og spise julekaker. Jeg liker også veldig godt å gå i kirka. Kirka på julaften synes jeg er skikkelig julestemning.

Har du laga noen nye tradisjoner nå som du har blitt pensjonist og pappa?

– For noen år siden bestemte jeg meg faktisk for å begynne en ny tradisjon sammen med ungene. Hver desember, for å skikkelig innvie juletida, hopper vi i havet.

LES OGSÅ: Et viktig stykke norsk musikkhistorie

Dere hopper altså i havet? I desember?

– Ja, vi hopper i det iskalde vannet. Det har jeg og barna gjort de siste årene nå, bare for å være litt tøffe, samtidig som vi lager en fin tradisjon sammen.

Helt til slutt, hva er den aller verste julegaven du noensinne har fått?

– Vanskelig å komme på noe fra voksen alder i farta. Jeg husker fortsatt veldig godt hver gang jeg fikk ullsokker av mormor i gave. Det var skikkelig kjedelig som barn, man vil jo gjerne ha leker og kule julegaver. Det har forandra seg i voksen alder, ullsokker er faktisk en skikkelig ålreit gave.

Powered by Labrador CMS