Én milliard til studentene, men hva gjør vi når 600 millioner står ubrukt?

Regjeringen gir ikke konkrete svar på hva flere hundre millioner kroner øremerket til studentene skal brukes til.

Publisert Sist oppdatert

Tredje april satte Stortinget av én milliard kroner til stipend for studenter som mistet inntekt på grunn av koronakrisen. Nå, et halvt år senere, står 600 millioner av milliarden ubrukt.

Krisepakken ble oppfattet av flere studentpolitikere som en ulv i fåreklær. Stemningen var på topp da overskriftene kom, men dalte fort når man satte seg inn i saken. For mens organisasjoner og andre arbeidstakere fikk gode krisepakker, fikk studentene en krisepakke hvor de kunne søke om en støtte på 26 000 kroner, hvor 18 000 kroner var lån.

LES OGSÅ: Blod er den viktigste halvliteren du kan by på

For løsningen når man sliter økonomisk, det er å ta opp lån. Det har blitt argumentert for at dette var en god løsning, hovedsakelig fordi Lånekassen fikk ansvaret, ikke NAV. Dette argumentet faller på sin egen urimelighet. NAV var presset, og det var bra at studentene slapp å stå i timelange køer hos dem. Men dette rettferdiggjør ikke at studentene kun kan søke om å få dekket inntektstap gjennom et tilleggslån!

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim er tydelig på at de resterende 600 millionene ikke ligger i en skuff, noe som er skuffende. Asheim vil ikke love at midlene skal brukes på studenter som har mistet inntekt, men hinter til at det kan brukes på andre studenttiltak. Han mener at det virker som om de fleste studentene har en grei økonomi.

LES OGSÅ: Som å komme hjem til et helrenovert hus

Her burde Asheim reflektere om hvorfor flere ikke har søkt på krisepakken. Ville han selv tatt opp lån om han mistet inntekt? Lån i Lånekassen er et av de beste lånene man kan ha, men det er fortsatt et lån, noe som medfører konsekvenser.

Det har blitt sendt ut et tydelig signal om at studenter ikke er like mye verdt som andre arbeidstakere. Som studenter har vi en ordinær støtteordning gjennom Lånekassen som tvinger studentene til å ha en deltidsjobb for å kunne ha en overkommelig hverdag. 72 prosent av norske studenter har en jobb ved siden av studiet. Fortjener ikke vi de samme rettighetene som andre arbeidstakere?

LES OGSÅ: En ny student har testet positivt for korona

De resterende 600 millionene ligger kanskje ikke i en skuff, men de slutter ikke å eksistere bare fordi de ikke har blitt delt ut. Nå burde regjeringen ta et skikkelig grep og bruke disse pengene på tiltak som kommer studenter som har tapt inntekter til gode. Slik intensjonen med milliarden var – økonomisk støtte til studentene. Et raskt regnestykke viser at disse 600 millionene kan brukes til å dekke nesten hele ekstralånet til studentene som har fått stipendet. Kan ikke dette være et godt tiltak?

Powered by Labrador CMS