Hjelper det å snakke om vekt?

Norge og verden sliter med en fedmeepidemi. Temaet er viktig å skinne lys på, men begynner lyset å bli for sterkt?

Publisert Sist oppdatert

Samtaler om vekt og kropp kan føre til at enkeltmennesker fokuserer mer på sin egen kropp. Det er viktig å holde seg sunn, men kan kroppsfokuset gi usunne vaner?

Det «enkle» valg?

Psykolog Gunvor Dyrdal er opptatt av lykke, glede og tilstedeværelse. Hun mener at fedme ikke kun handler om enkeltpersoners matvalg.

– Det er en realitet at den usunne maten er billigere enn den sunne, sier Dyrdal.

KROPPSSFOKUS: Psykolog Gunvor Dyrdal mener man bør være bevisst på når fokuset på kropp blir for stort.

Det er derfor vanskelig å ta de «rette» mat-valgene, når det usunne er lettest. De høye matprisene kan altså gjøre det vanskeligere å ta sunne valg.

– Folk kan gå med kroppsskam, men det er vanskelig å bære alt ansvaret selv. Ikke alle har økonomien eller kunnskapen til å klare og leve et sunt liv, mener Dyrdal.

Fedmeepidemien

Likevel fremstilles vekt, kropp og livsstil som en personlig oppgave å opprettholde. Det er derfor viktig å belyse at fedmeepidemien kan skyldes samfunnet og matprisene. Andre årsaker til fedme kan være gener, psykisk helse og bivirkninger av legemidler. I tillegg mener FHI at det er miljøet som er årsaken til økningen de siste tiårene.

Årsakene til fedmeepidemien er altså mange, og fysisk aktivitet og kosthold er kun en liten del av det.

LES OGSÅ: Lompelasagne for deg med studentbudsjett

Sommerkroppen

Ukene før sommeren tar «How to get abs in 2 weeks»-videoer av på sosiale medier. Selv om dette ikke er noe du søker, blir feed-en på Instagram og Tiktok bombardert med slikt innhold.

– Det er sånn det er, forklarer Dyrdal.

Det i seg selv er ikke så farlig hvis vi står stødig i oss selv. For de som er mer usikre, blir det mer problematisk.

Hvis sommerkroppen-jaget er en negativ påvirkning på dem som er usikre på egen kropp, lurer Dyrdal på om vi som samfunn burde gripe inn og gjøre noe med det.

– Eller så kan vi jobbe for hvordan de kan finne en verdi i seg selv, som handler om mer enn kropp og utseende, foreslår Dyrdal.

Hun tenker da at et økende fokus på varierende kropper hos modeller kan hjelpe med en realitetsorientering og en større toleranse for forskjeller. Samtidig rettes fokuset på kropp, et fokus man også kan rette på sin egen.

– Hvis noen har en usikkerhet i bunnen, kan fokuset på kropp spille inn både positivt og negativt.

Når blir kroppsfokus et problem?

Derfor er det viktig å stille seg selv noen vanskelige, men viktige spørsmål.

– Når blir kroppen et problem? Er din egen verdi knyttet opp til din egen kropp?

Alt i alt handler det om hva som er et samfunnsproblem og hva som er et personlig problem.

– Vi har jo alltid vært opptatt av å se bra ut og pynte oss, sier Dyrdal.

Derfor vil jaget etter den perfekte kroppen sannsynligvis alltid være til stede i samfunnet, i stor eller liten grad.

– Men det kan være greit å ha en bevissthet på når det fokuset tar over, forklarer Dyrdal.

Evig ond sirkel

Under korona-pandemien var mat en av de få tingene man kunne kontrollere. Dette kan være en årsak til økningen i spiseforstyrrelser.

Samtidig har samtalen om kropp fordoblet seg. Man blir fremdeles utsatt for bilder, filmer og videoer med perfekte kvinner og menn med de «riktige» kroppene. Samtidig skal vi like vår egen kropp, uansett størrelse og fasong.

Midt oppi dette kommer fedmeepidemien. Det er viktig med forskjellige kropper og former, men du må ikke bli usunn. Serier som Helsekost Furuseth og 16 ukers helvete viser kjente og ukjente som må gå ned i vekt.

Samtalen om kropp kan være vanskelig å holde styr på. Elsk kroppen din som den er, men ikke bli for stor. Gå ned i vekt, men ikke få en spiseforstyrrelse. Det er en evig ond sirkel.

Dyrdal mener at de som er usikre på seg selv blir påvirket av dette. Men om noe blir påpekt nok ganger, så kan det vel bli en usikkerhet hos hvem som helst.

– Dette er nok uansett for stort og ukontrollerbart til at samfunnet kan ta tak i det. Så vi må kanskje heller leve med usikkerheten og oppsøke hjelp hvis den tar over.

LES OGSÅ: Møt ordførerkandidatene før valget

Powered by Labrador CMS