Fyldig humlekarakter eller lett å styrte?

Usikker på hva du skal velge av Daglighallens enorme utvalg? Vi geleider deg gjennom tre av mikrobryggeriets øl, både for den spesielt interesserte og tilpasset den gjengse student.

Tekst: Svein Amund Åstebøl Hansen og Maren Kronlund

Bohemen

ØLTYPE: Tsjekkisk pilsner 5,3 % PRIS: Medlem/Ikke-medlem: 59,- / 69,-

Svein Amund:

Tsjekkisk pilsner kjennetegnes av den store maltfylden og Saaz-humlen, som dyrkes i området rundt byen Saaz i Tsjekkia. Ølet har en aroma med hint av krydder som må være fra humlen. Lukt av sitrusskall og lyst brød. Pilsen har en strågul, gylden farge. Et vakkert og kraftig eggehvitt skum som holder lenge. Det ser meget innbydende ut. Maltfylden er fraværende, men sødmefull. Humlekarakteren løfter det hele, mens finishen er kort og bitter. Ølets kropp er medium og pilsen har et lavt kullsyrenivå. Dette bidrar til en god munnfølelse. Denne pilsen anbefales, og er et spennende valg for den som våger seg vekk fra industriølet.

Aroma: Krydder, sitrusskall og lyst brød. Utseende: Strågul og gylden. Smak: Sødmefull, kort og bitter finish.

Maren:

Jeg velger å kalle denne for «det lyse ølet» i testen. Dette er et øl som er lett å drikke, så om du er glad i Dahls kan dette være en god erstatning hvis du vil virke mer sofistikert på byen og imponere vennene dine. Jeg er litt usikker på aromaen, det lukter egentlig bare øl. Enig i at den har en strågul, gylden farge, men med et preg av urin. Fungerer godt å helle over i et plastglass, så et perfekt øl om du skal videre på konsert. Den smaker til og med greit når det nesten bare er skum igjen i glasset.

Aroma: God. Utseende: Urin. Smak: Øl. Styrtepotensial fra 1-5: 5.

Glasgow Kiss

Svein Amund:

ØLTYPE: Scottish Heavy wee ale 7,8 %, PRIS: Medlem/Ikke-medlem 69,- / 79,-

Skotsk Wee Heavy er en søtere, mer vinøs og kraftigere versjon av den skotske alen, som ifølge tradisjonen er mindre humlet og mer maltet enn en engelsk ale. Maltduften er til stede, men ikke markant. Jeg kjenner hint av karamell og svisker. Aromaen trekker deg langsomt mot glasset, samtidig som det relativt høye alkoholnivået preger lukten. Det beige skummet holder lenge. Ølet er nøttebrunt og kobberfarget, tåkete. Maltet preger smaken. Hint av brent sukker og brød kommer tydeligere fram mot slutten. Det er brukt seks typer malt og tre typer whisky i dette brygget. Likevel får jeg assosiasjoner av solbær inn mot finishen. Den er forøvrig kort og tørr, mest sannsynlig preget av ristet malt. Ølet har en fyldig kropp, et svakt kullsyrenivå, og en tilfredsstillende munnfølelse. Daglighallen mikrobryggeri bør være stolt over sin Glasgow Kiss.

Aroma: Karamell og svisker, noe maltduft. Utseende: Tåkete, nøttebrunt og kobberfarget. Smak: Maltpreg, brent sukker og brød.

Maren:

Jeg velger å kalle denne for «det litt mørkere ølet» i testen. Utseendet på dette ølet minner meg om toalettet dagen derpå. Det lukter litt sånn også, mulig på grunn av alkoholnivået. Ølet har et særdeles fascinerende regnbueskum. Enten er det brygget med kjærlighet, eller så har alkoholen i denne ekstremt god effekt. Hvis målet ditt i løpet av kvelden er å få kline anbefales ikke dette ølet, da ettersmaken minner om røkt pølse. Men med ølet følger en kul whiskyhistorie som du kan imponere med hvis du liker menn med skjegg. Sist, men ikke minst, dette ølet er ikke så bra å helle over i plastglass, for det blir mye skum. Men smaken forsvinner litt, så det er positivt hvis du ikke kan fordra whisky. Det kan godt hende at det var fordi jeg helte den over i samme glass som Bohemen var i tidligere. Så dette ølet er tydeligvis ganske godt å blande med et lysere øl. Kanskje blir den lettere å styrte også.

Aroma: Dagen derpå. Utseende: Assosiasjoner til toalett og sjokolade. Smak: Whisky og pølse. Styrtepotensial fra 1-5: 1.

Edgars Kaffeporter

ØLTYPE: Porter 5,3 %, PRIS: Medlem/Ikke-medlem: 59,- / 69,-

Svein Amund:

Porter er et mørkt, overgjæret øl. Ølet skal ha fått navnet sitt etter det engelske ordet «bærere», som visstnok skal ha likt porteren. Samtidig var ølet enkelt og billig å brygge, noe som gjorde det til et ettertraktet øl å produsere. Ølet har en tydelig aroma av kaffe, ristet malt, og mørk sjokolade. Skummet er mørkt beige, lett kremfarget og forsvinner dessverre fort. Porteren er klar og ikke tåkete. Kroppen er medium, mens karboneringen er middels. Personlig foretrekker jeg lavere kullsyrenivå. Det ristede maltet dominerer, kanskje litt for mye. Kakaoen og kaffen forsvinner fullstendig, mens hint av lakris får lov til å overta. Humlebitterheten like før finishen blir også for mye av det gode. Finishen er kort, bitter, og preget av det mørke maltet.

Aroma: Kaffe, ristet malt, og mørk sjokolade Utseende: Klar, med mørkt beige skum Smak: Dominerende malt, hint av lakris

Maren:

Jeg velger å kalle denne for «det mørkeste ølet» i testen. Det lover bra: det ser ut som kaffe, det lukter som kaffe og det smaker som kaffe, men det er alkohol i den. Det har et nattlig utseende, og skummet minner om skyer på nattehimmelen. Bare glem kaffe med Baileys, kaffeøl er det nye, kule og hippe. Alle som liker kaffe må like denne. Det er i tillegg brygget med 100 prosent ren kakao, så dette er praktisk talt et øl som inneholder haugevis med endorfiner og ender med å gjøre deg lykkelig. Dessuten kan det fint helles over i en kopp og tas med på forelesning uten at noen mistenker at du drikker alkohol. Det kan styrtes, og det at du klarer å styrte en øl uten å lage grimaser imponerer folk. Et perfekt øl å kjøpe på første tinderdate: du lurer vedkommende til å tro at hun/han drikker kaffe, det inneholder alkohol, og endorfiner, kvelden er reddet.

Aroma: Kaffe Utseende: Kaffe Smak: Kaffe Styrtepotensial fra 1-5: 4

Powered by Labrador CMS