Tror på mer åpenhet

Matri Abroud mener en sentrumsbeliggende moské vil gi Trondheim en ny øyensten og muslimene mer aksept fra resten av samfunnet.

Publisert Sist oppdatert

LES OGSÅ: By søker moské

I forrige Under Dusken skrev vi om arkitektstudenten Johannes Schlenker-Bøs arkitektidé om en ny moské i sentrum av Trondheim. Tidligere leder Matri Abroud i det Muslimske Samfunnet i Trondheim (MST) ser positivt på prosjektideen. Han mener muslimene trenger et moderne sted å være, og ikke minst et bygg som er designet til å være en moské.

Behov for egnede lokaler

De nåværende lokalene hvor MST holder til er langt fra ideelle.

– Vi trenger en ny moské som er bygget etter våre behov. I dagens lokaler er vi delt i to forskjellige rom etter kjønn. Vi trenger et sted der det er plass til alle i samme rom, med mennene foran og kvinnene bak i rommet, forteller Abroud.

Adskilte toaletter og rituell vask for menn og kvinner er viktig for muslimene. På denne måten vil de ikke behøve å gå i hverandres soner i bønnerommet. Likevel er det viktig at de får et fellesrom, slik at alle kan se imamen til samme tid under bønn.

– Designmessig er det viktig at bygget har arkitektur som en moské. En ordentlig moské skal ha to innganger, en for mennene og en for kvinnene, sier Abroud.

Han forteller at det også er viktig at bygget er orientert mot Mekka, noe man finner håp for allerede i tittelen på prosjektet, «141 grader sør».

En del av bysamfunnet

Abroud mener en sentral moské vil skape et flerkulturelt Trondheim sentrum. Når det gjelder å ha en utgående bønn forteller han at dette ikke er førsteprioritet.

– Vi ønsker ikke noen konflikt med resten av samfunnet, og tenker at bønneropene kan være innendørs enn så lenge, sier han.

Da bønnene er fem ganger daglig kan bønnerop på høytalere ut i gata bli dårlig motatt. Abroud tilføyer at en moské i Stockholm har tillatelse til å la bønnen høres utendørs.

At lokalene Schlenker-Bø har sett seg ut ligger vegg-i-vegg med både synagogen og Baptistkirken ser Abroud på som en bra ting. Abroud er nå leder for den muslimske delen av en dialoggruppe mellom MST og den norske kirke. De feiret i januar ti år med dialog mellom religionene. Ellers drives det dialogforum på landsbasis med forskjellige religiøse og humanetiske grupper.

Frykter hærverk

Schlenker-Bøs foreslo å ha gjennomgående bruk av glass i bygningen. Dette ble godt tatt imot, til tross for noe skepsis.

– Jeg synes glassideen er en god idé, men hvordan den vil beskytte mot hærverk og kasting av steiner er verre, mener Matri Abroud.

Han har opplevd hærverk før, både på den nåværende moskeen og på butikken han eier. Men en åpen holdning har han likevel.

– Hvis det blir en moderne moské er det viktig at man kan komme og se hva vi gjør. Vi tenker mye på hvordan vi kan være mer åpne mot resten av samfunnet, så samfunnet forstår og aksepterer oss, forteller han.

Powered by Labrador CMS