Dra på konsert!

Musikkmiljøet har slitt under pandemien, men det kan vi nå gjøre noe med.

Publisert

At det siste halvannet året har vært vanskelig for mange, er en påstand så åpenbar og ofte gjentatt at den til slutt mister sin mening. De fleste har blitt påvirket negativt av pandemien, og det er knapt nyhetsverdig lenger å høre om slitet folk har måtte gå gjennom på grunn av den. Jeg vil likevel dedikere litt tid til å snakke om en gruppe som er rammet hakket hardere av viruset enn mange andre: artistene.

Pandemien gjorde det i veldig lang tid umulig å dra på konserter for å oppleve livemusikk. Med dette forsvant mye annet samtidig. Turnéer ble avlyst, måneder med albumpromotering forsvant, og det som ellers hadde gitt store inntekter måtte strykes fullstendig.

Her mener jeg ikke listetoppene. Artister som Billie Eilish, BTS og TIX, alle med støtte fra radio, streaming­plattformer og enorme plateselskap, har klart seg gjennom pandemien uten nevneverdige problemer.

Jeg snakker om artistene som ikke har denne støtten, om våre lokale og uavhengige artister som ikke har én million månedlige lyttere på Spotify. For dem var konserter og turnéer den desidert største inntektskilden. Og plutselig var den borte, i nesten ett og et halvt år.

LES OGSÅ: Beklager vaksinekritikk

Hvor skal inntektene komme fra? Ikke fra streaming, fordi streaming­plattformer suger til seg mye av pengene derfra, og folk flest kjøper ikke album lenger på grunn av nevnte streamingplattformer. Ikke alle får kulturstøtte fra staten heller. Hva sitter man igjen med da?

Veldig lite. Men samfunnet er, bank i bordet, på vei tilbake. Det begynner så smått å bli trygt å bevege seg utendørs. Vaksineutrulling er i gang og konsertlokaler våkner til live. Musikkmiljøer har mulighet til å stable seg på beina, men det klarer de ikke alene.

Derfor vil jeg komme med en opp­fordring til alle som har råd: Dra på konserter! Musikk var alltid ment å oppleves live. Gjør deg selv en tjeneste, og kom deg ut. Finn en lokal scene som har åpnet opp, og nyt livemusikk så lenge vi har det (du vet, til neste pandemi inntreffer).

På denne måten er du med på å støtte ditt lokale musikkmiljø. Artistene og lokalene trenger inntekter de har gått glipp av i lang tid. Det kan vi hjelpe dem med, og få en god opplevelse i samme slengen! Høres ut som vinn-vinn for meg.

LES OGSÅ: TIX til UKEkonsert i Trondheim Spektrum

Powered by Labrador CMS