ARBEIDSRETT : Du har krav på visse ting som deltidsansatt. Les deg opp før du begynner å lete etter jobb

Dette har du krav på i deltidsjobben

Er du en av de mange studentene som er nødt til å jobbe ved siden av studiene? Da kan det være en fordel å vite hvilke rettigheter du har.

Publisert Sist oppdatert

Mange unge arbeidstakere er ikke klar over at de for eksempel har krav på en halvtimes pause der de kan gjøre hva de vil. Ungdomssekretær Pål Henriksen Spjelkavik i LO forteller hvilke rettigheter du har som arbeidstaker, samt hvilke fallgruver du bør passe deg for.

Husk arbeidskontrakt

— Arbeidskontrakten er det viktigste som må være på plass når du skal få jobb. Den er beviset på at du jobber der du jobber. Har du ikke arbeidskontrakt, har du heller ikke noe å vise fram hvis du for eksempel ikke får lønn, sier han.

Du har én måned på å skaffe arbeidskontrakt hvis du skal jobbe på arbeidsplassen i mer enn en måned. Hvis du kun skal jobbe på et sted i én måned, så må den være på plass fra dag én. Ifølge Spjelkavik bør dessuten arbeidskontrakten inneholde hvem, hva, hvor og når.

— Hvem er du, og hvem er arbeidsgiver? Hva skal du gjøre? Hvor er arbeidsstedet ditt? Arbeider du i en tidsbegrenset periode? Når starter du, og når slutter du?

Overtid, pauser og skiftliste

Sett deg inn i overtidsreglementet på arbeidsplassen din. Blir du pålagt å jobbe utenfor normal arbeidstid, skal du ha overtidstillegg. Jobber du dessuten mer enn ni timer i løpet av en dag, eller mer enn førti timer i løpet av en uke, skal du ha 40 prosent overtidstillegg.

— Får du ikke overtidstillegg, er dette et lovbrudd, sier Spjelkavik.

I tillegg har du krav på en halvtimes pause hvis du arbeider åtte timer på én dag, og i denne pausen skal du kunne gjøre hva du vil.

— Hvis du må være på arbeidsplassen, være tilgjengelig for kunden, eller måtte avfinne deg med ett eller annet, skal du få betalt pause. Blir du satt opp på vakter, har du i tillegg krav på å få utdelt skiftliste minst to uker i forveien.

Sykepenger

For å få krav på sykepenger, må du ha jobbet i den samme virksomheten i mer enn fire uker. For å kunne levere egenmelding, må du ha jobbet i den samme virksomheten i mer enn åtte uker. Er du tilkallingsvikar og blir syk, skal du få betalt for de vaktene du er satt opp på.

— Hvis du derimot ikke er satt opp på noen vakter, har du ikke krav på lønn. Jeg anbefaler derfor studenter å skaffe en prosentstilling, sier Spjelkavik.

Oppsigelse

Du vil finne oppsigelsestiden din i arbeidskontrakten. Oppsigelsestiden er på minimum én måned hvis du er ferdig med prøvetid. Den er gjensidig, som betyr at arbeidsgiver kan kreve at du jobber ut oppsigelsestiden dersom du sier opp. Blir du sagt opp, har du også rett til å jobbe ut oppsigelsestiden. Du skal dessuten ha full lønn i oppsigelsestiden, og du har krav på lønn ut oppsigelsestiden dersom firmaet du jobber for har gått konkurs. Det er også viktig å være klar over når oppsigelsestiden faktisk starter.

— Oppsigelsestiden starter fra du har mottatt skriftlig oppsigelse, eller fra arbeidsgiver har fått skriftlig beskjed om at du slutter, sier Spjelkavik.

Si nei til prøvejobbing

Prøvejobbing er en av fellene mange studenter havner i. Dette går ut på at man for eksempel blir ansatt i en måned på prøvejobbing der man jobber gratis.

— Etter en måned får man beskjed om at man må finne seg noe annet å gjøre. Så tar de inn noen andre. Gjør de dette tolv ganger på rad, har de gratis arbeidskraft gjennom året, sier Spjelkavik.

Spjelkavik understreker at du alltid skal ha full lønn hvis du er på jobb.

— Dette går også på opplæring. Er du på opplæring, så er du på jobb. I arbeidsrettslig forstand er det ingenting som heter prøvejobbing.

Powered by Labrador CMS