
Skvises ut av Arbeidsutvalget
Representanter fra NTNU i Ålesund og Gjøvik tror ikke Studenttinget ser konsekvensene av nytt vedtak.
Som følge av Studenttingets nye organisering vil det ikke lenger være reservert plasser i Arbeidsutvalget til representanter fra NTNU i Ålesund og Gjøvik. Det ble vedtatt på Studenttingsmøtet på onsdag. Dagens representanter fra Ålesund og Gjøvik mener det er problematisk, da studentene i Ålesund og Gjøvik vil få en svakere stemme.
– Det er veldig uheldig, da det utelukker en stor del av studentmassen. Hvis vi ikke har en plass i Arbeidsutvalget, kan vi heller ikke påvirke saksbehandlingen i forkant av møtene, sier stedlig leder Gjermund Kvernmo Langset ved Studenttinget i Ålesund.
Langset mener NTNUs avdelinger utenfor Trondheim blir skvist ut. Han er bekymret for at Studenttinget i framtiden kun vil tale Trondheimstudentenes sak. Stedlig leder Ole-Jacob Oosterhof fra NTNU i Gjøvik tolker også vedtaket som at Ålesund og Gjøvik er ute av Arbeidsutvalget og ledergruppen.

– Vi er nå tilbake til der vi var før fusjonen, sier Oosterhof.
NTNU-fusjon og demokratisk fisjon
Studenter fra NTNU Ålesund og Gjøvik vil fortsatt kunne velges inn i arbeidsutvalget, men den nye organiseringen gjør at representasjon fra alle campus ikke lenger er et krav.
Dersom ikke Ålesund og Gjøvik er representert i Arbeidsutvalget, vil den eneste formelle kontakten mellom studentdemokratiene være på møter hver tredje uke.
– I praksis har NTNU fusjonert, men studentene og studentdemokratiet er fisjonert, sier Langset.
Både Langset og Oosterhof mener det kan føre til store forskjeller i studentpolitikken. Studentdemokratiene kan potensielt ende med å dra i forskjellige retninger, noe de mener går hardest utover NTNUs studenter i Ålesund og Gjøvik.
Unødvendig med representativitet i alle ledd
Leder Jone Trovåg i Studenttinget i Trondheim understreker at flertallet i Studenttinget mente at et representativt Arbeidsutvalg ikke er nødvendig, så lenge man har et representativt Studentting.
– Ålesund og Gjøviks stemmer er ivaretatt ved at de er representert i tinget. Arbeidsutvalgets innstillinger er bare veiledende, det er i Studenttinget at avgjørelsene tas, sier han.
Trovåg mener ikke vedtaket er problematisk for studentene i Ålesund og Gjøvik.
– Representanter fra Ålesund og Gjøvik vil fortsatt delta på møter og ha forslagsrett. Representantene i tinget kan stemme akkurat slik de vil, sier han.
Tror ikke Studenttinget skjønner konsekvensene
Stillingene i arbeidsutvalget vil få endrede valgperioder dersom vedtaket blir stemt fram. Det vil føre til at representanter sitter fra januar til januar. Gjermund Langset mener dette gjør at det i realiteten ikke blir mulig for studenter fra Ålesund og Gjøvik å stille.
– De fleste studiene ved NTNU Ålesund og Gjøvik er treårige rammestudier og profesjonsstudier. De har fag som gjør det veldig vanskelig å bryte opp midt i studieåret, sier han.
Langset understreker at studentene fra NTNU Ålesund og Gjøvik realistisk sett ikke har mulighet til å delta i arbeidsutvalget. Han tror ikke Studenttinget har skjønt hvor store konsekvensene blir hvis studenter fra andre studiebyer blir skvist ut på denne måten.
– Man velger sentralisering og effektivisering, framfor å prioritere mangfoldet i studentmassen, sier Langset.