
Anklager NTNU for plagiat
En amerikansk forsker vil saksøke NTNU og en professor ved universitetet for det han mener er uredelig bruk av hans navn og forskning.
Den amerikanske forskeren Scott Lynn utvekslet til Norge og NTNU ved hjelp av et stipend fra Fulbright-organisasjonen i januar i fjor. Stipendet ble støttet av professor Augustine Arukwe ved biologisk institutt som også var leder for prosjektet Lynn deltok i.
Lynn anklager Arukwe og NTNU for plagiat og planlegger nå søksmål. Han mener Arukwe har kopiert deler av Fulbright-søknaden hans og brukt dette materialet i to andre søknader. Den ene var en søknad til Forskningsrådet om penger til et forlenget NTNU-opphold for Lynn.
– Arukwe brukte hele avsnitt fra min Fulbright-søknad uten min tillatelse og viten. Jeg ble ikke informert om noen av disse søknadene, forteller han.
Avsluttet samarbeidet
Arukwe mener derimot at Lynn kommer med usanne anklager, og at han bidro like mye i Fulbright-søknaden som Lynn.
– Jeg kan jo ikke plagiere meg selv. Søknaden inneholder materiale jeg har holdt på med i hele min vitenskapelige karriere, sier han.
Ifølge Arukwe var Lynn fullt klar at de to søknadene ble sendt til Forskningsrådet, og de ble til og med utformet etter hans eget ønske. Arukwe hevder han handlet etter beste mening, og at han gjorde dette for å hjelpe Lynn videre i sin karriere.
Samarbeidet med Lynn ble avsluttet i august i fjor, over ett år før gjesteforskerstipendet gikk ut.
– Lynn respekterte ikke reglene på laboratoriet og NTNU. Hver gang jeg spurte ham om resultater fra prosjektene han arbeidet med ville han ikke vise meg noe som helst. Da jeg fant ut at han hadde gått bak min rygg og kontaktet Forskningsrådet framfor å henvende seg rett til meg mistet jeg tålmodigheten, sier han.
Personlig konflikt
Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi (NENT) og en granskingskomité av eksterne forskere oppnevnt av NTNU utarbeidet en rapport der de konkluderte med at det ikke er snakk om plagiering. Dette er på grunnlag av at Arukwe har bidratt i utformingen av Fulbright-søknaden og at det derfor kan kalles et felles produkt. De fastslår også at det ikke finnes noe bevis på at Arukwe brukte Fulbright-søknaden til noe annet formål enn å finansiere et lengre opphold for Lynn i Trondheim.
Komitèen påpeker imidlertid at kommunikasjonen mellom partene kunne vært bedre. De kritiserer Arukwe for å ikke ha gitt Lynn tydelig nok informasjon om søknadene. I tillegg trekkes det frem at mange av påstandene Lynn og Arukwe kommer med er irrelevant for saken og bærer preg av en klar personlig konflikt mellom de to.
Kritiserer saksbehandling
Lynn anklager også NTNU og Forskningsrådet for ikke å ha behandlet saken på en riktig måte. Det ble holdt et møte mellom leder Bjørn Munro Jenssen ved Biologisk institutt, Nina Hedlund fra Forskningsrådet og Arukwe.
– Dette var et privat møte for å dysse ned saken. Den burde blitt videreført til NTNU sentralt, mener Lynn.
Rapporten som ble utarbeidet mener han inneholder mange feil, og at saken derfor skulle blitt vurdert på nytt av det nasjonale Granskningsutvalget.
Dette avviser instituttleder Jenssen.
– Vi har fulgt de riktige prosedyrene i saken, sier han.
Han forteller at ledelsen i NTNU ble varslet med en gang instituttet fikk vite om saken fra Forskningsrådet. Saken ble fulgt opp internt med et møte med Hedlund og Arukwe. Deretter ble den overtatt av NTNU sentralt.
– Møtet mellom meg og Hedlund var ikke privat, men et møte mellom instituttet og Forskningsrådet. Arukwe var tilstede under en liten del av møtet for å fortelle sin versjon av saken ettersom Forskningsrådet allerede hadde fått synspunktene til Lynn, sier han.
Tar plagiatsaker på alvor
Spesialrådgiver Nina Hedlund i Forskningsrådet kan fortelle at de tar saker om plagiat og forskerjuks svært alvorlig.
– Forskningsrådet fikk en henvendelse fra Lynn og den ble besvart fra vår side. Han fikk oversendt søknaden som Arukwe hadde sendt Forskningsrådet og han ble bedt om å kontakte NTNU, sier Hedlund.
Hun kan fortelle at Lynn henvendte seg til Kunnskapsdepartementet for å klage på Forskningsrådets behandling av saken. Konklusjonen var imidlertid at Forskningsrådet har fulgt retningslinjene.
Stor belastning
Lynn sendte en e-post til et hundretalls forskere i Norge og resten av verden hvor han la fram anklagene mot Arukwe og NTNU. Arukwe forteller at denne e-posten har vært en stor belastning for ham. Han har fått meldinger fra venner og kollegaer over hele verden som lurer på hva som har skjedd. I tillegg har han ingen anelse om hvem som har mottat denne mailen.
– Dette er tilnærmet kriminelt. Jeg trodde det først var en spøk, sier Arukwe.
Lynn konstaterer at han også inkluderte rapporten fra granskingskomiteén i mailen, og at Arukwe derfor bør være glad for at han ikke holdt tilbake informasjon.
– Jeg kontaktet alle akademiske og statlige kanaler. Mitt eneste håp var derfor å sende ut denne e-posten, sier han.