Nestleder Marte Øien i Studenttinget er glad for at deres bekymringer angående kutt i tjenester ble hørt

– Effektiviseringen skal ikke gå utover studentene

Det første forslaget til nedbemanning ble ikke godt mottatt av Studenttinget. Nå har NTNU prøvd å rette det opp.

Publisert Sist oppdatert

Som konsekvens av fusjonen mellom NTNU og høyskolene i Sør-Trøndelag, Gjøvik, og Ålesund, ble det tidligere i år vedtatt en effektiviseringsplan. Det ble fastslått at administrativ kapasitet skulle innspares med fem prosent i første omgang, og ytterligere fem prosent i løpet av de neste tre årene.

Studenttinget bekymret

I vedtaket sto det også at primærvirksomheten, altså forskning, undervisning, innovasjon, og formidling, skulle bli opprettholdt. Men da den første bemanningsplanen ble foreslått i oktober, reagerte Studenttinget kraftig. Der ble det foreslått å kutte tre årsverk i Karriere, en avdeling som hjelper studentene med studie- og eksamensteknikker, karriere- veiledning, og presentasjonsteknikk, og et årsverk i tilrettelegging for toppidrettsutøvere.

– Det har blitt vedtatt at det skal effektiviseres, ikke at det skal kuttes i tjenester. Vi har blitt lovet at effektiviseringen skal gå på dupliserte arbeidsoppgaver, og at dette ikke skal gå utover studentene. Derfor reagerte vi på bemanningsplanen og sendte ut en bekymringsmelding, sier nestleder Marte Øien i Studenttinget.

Forslag revurdert

Et av argumentene for at de tre årsverkene i Karriere kunne kuttes var at Sit har lignende tjenester og at arbeidsoppgavene da ble dupliserte. Men Øien og Studenttinget syntes dette var bekymringsfullt ettersom de ansatte i Sit ikke har samme ekspertise som de i Karriere, og mener tjenestene heller er komplimentære. De la derfor fram en bekymringsmelding som førte til en revurdering av bemanningsplanen.

– Den endelige beslutningen ble at kun ett årsverk i Karriere skal kuttes, og at årsverket i toppidrett skal bevares. Vi føler her at vi har fått fortalt hva vi mener og har blitt hørt, og det er absolutt tilfredsstillende, sier Øien.

NTNU innrømmer dårlig balanse

Seniorrådgiver Trond Singsaas leder sekretariatet som arbeider med effektiviseringen, og sier at de har prøvd å rette seg opp etter den første bemanningsplanen.

– Det er en hårfin balansegang å effektivisere uten å kutte i tjenester, men vi føler vi har bedre balanse på det nå enn for noen uker sider. Vi så i første sving at det ble kutt i tjenester, og dette har vi prøvd å rette på, sier Singsaas.

Øien og Studenttinget er fornøyde med prosessen så langt siden deres bekymringer ble tatt alvorlig, og håper den fortsetter på samme måte.

– Jeg tror på at det hele tiden har vært en ambisjon at effektiviseringen ikke skal gå utover kvaliteten på tjenestene til NTNU. Men når man skal effektivisere er det vanskelig å spå utfallet av det man foreslår, sier hun.

Uro blant ansatte

Øien ytrer en bekymring for at det ikke ligger en god nok framgangsplan i bunnen av avgjørelsene.

– Man kan ikke effektivisere noe uten å starte med en plan, og det er viktig at man har de ansatte med på laget. Om de ansatte er usikre på hva som skal skje og derfor viser noen form for misnøye med prosessen, blir også studentene påvirket, sier Øien.

Tirsdag 8. november blir et nytt forslag til effektivisering klart. Dette går på stillinger blant de administrative ansatte, og Singsaas føler seg trygg på at forslaget vil bli godt mottatt.

– Vi har prøvd å få til en bedre balanse i dette forslaget, og jeg har vanskelig for å tro at Studenttinget eller de ansatte skal ha noen større misnøye med det. Det vil nødvendigvis være noe uro blant ansatte i slike situasjoner, men det tror vi går over i løpet av de neste ukene når de blir kjent med den nye planen, sier Singsaas.

Powered by Labrador CMS