Fremtidens boligdrøm?

Kjemper mot tysk teknologiekspertise i kampen om verdens beste miljøhus.

Publisert Sist oppdatert

«Omringet av norsk natur og med et høyteknologisk hus, ligger alt tilrette for at dette blir din fremtidige boligdrøm»

NTNU er ett av totalt 20 universiteter fra 15 land som er med i konkurransen om å lage et hus som har potensialet til å bli verdens beste miljøhus.

Studentene på NTNU kommer hovedsaklig fra MSc i Bærekraftig Arkitektur, men senere skal studenter fra IKT, IVT og HF også være med å bidra i prosjektet. Studentene samarbeider med blant annet Trondheim kommune og deres nullutslippsområde på Brøset, Grønne Trøndelag og FME - senteret Zero Emisson Buildings i tillegg til Norsk industri.

Huset skal kunne brukes til «alt»

Huset det dreier seg om er en bolig som skal kunne produsere sin egen energi og slippe ut tilnærmet ingen klimagasser. Ekspertene kaller dette en såkalt ZE+hytte, en avansert hytte på ca 75 kvadratmeter. Førsteamanuensis Annemie Wyckmans ved institutt for byggekunst, historie og teknologi har stor tro på prosjektet.

– Huset eller hytten vi bygger skal være rimelig å produsere samtidig som den skal kunne tas fra hverandre og flyttes uten synlige spor, forteller Wyckmans.

Hytta som er med i konkurransen faller inn under mange fagfelt og har som mål å drive gjenbruk av materialer. Det at huset kan produsere sin egen energi betyr at det blant annet skal kunne skaffe nok energi til matlaging, hvitevarer, TV, databruk og middagsselskaper.

Tøff konkurranse

Mellom 15 og 20 eksperter fra NTNU er med for å veilede studentene. Konkurransen er tøff og industristøtten er utslagsgivende for hvor godt NTNU og Norge kommer til å gjøre det i konkurransen.

– Tidligere har Tyskland stukket av med seieren med dyre prosjekter og de har et stort fortrinn innen industri og teknologi, men vi ønsker jo å bite godt fra oss, forteller Wyckmans.

Fremtidens boligdrøm

Hytta skal etter planen kunne produseres og selges på det norske markedet etter konkurransen. Den har store ekspansjonsmuligheter og krydret med gode løsninger.

– Hytta kommer til å passe for eldre som ikke trenger mer enn 75 kvadratmeter sågodt som studenter. Ikke minst kommer den til å passe for nyetablerte da den kan bygges ut med flere rom og interessante løsninger, forteller Wyckmans.

Mye ligger dermed til rette for at huset kan bli fremtidens boligdrøm for mange.

– Livsstilen til folk er viktig og mange trenger faktisk ikke store hus. Det folk trenger er et hus som har unike muligheter og en romfordeling som skaper helhet. I tillegg bør det ikke være dyrt å kjøpe, forteller Wyckmans.

Konkuransen går av stabelen sommeren 2012 i Madrid. Etter konkurransen skal hytta settes opp som forsøkshus i Trondheim.

Powered by Labrador CMS