Hull i undervisningen

Ex.phil skal dekke NTNU-studentenes behov for kunnskap om etikk og korrupsjon. – For fjernt fra de virkelige utfordringene man møter, sier foreleser på BI.

Publisert Sist oppdatert

– Det hender jeg møter ingeniører som mener etikk er juristenes og andres ansvar. Det er det overhodet ikke. Man kan ikke velge å ikke ta stilling til etiske problemstillinger, sier Ingebjørg Gravlien.

Fakta

Fakta i saken:

Korrupsjon og samfunnsansvar (CSR)

Korrupsjon dreier seg om personer i tillitsposisjoner som utnytter dette som byttemiddel for å oppnå personlige fordeler.

Straffen for korrupsjon er bøter eller fengsel i inntil tre år. Grov korrupsjon straffes med fengsel inntil 10 år.

Corporate Social Responsibility (CSR) innebærer at bedrifter bør opptre som gode borgere, og at kravene som stilles samfunnsansvarlige borgere også må gjelde for bedrifter.

Eksempler på korrupsjonssaker i Norge

I 2007 ble tidligere adm. direktør i Nedre Romerike Vannverk AS tiltalt for å ha grovt utnyttet sitt verv til å skaffe seg betydelige økonomiske fordeler, og for korrupsjon og grov økonomisk utroskap til verdier for til sammen 70 millioner kroner.

Tidligere adm. direktør Sintef Petroleumsforskning AS ble tiltalt for grov korrupsjon etter at Sintef sikret seg forskningsoppdrag for det statlige iranske oljeselskapet. Kontraktsverdien var ca. USD 6 millioner

I juli 2011 ble tre ansatte i Norconsult dømt til fengsel for korrupsjon etter at selskapet angivelig mottok tilsammen USD 172 700 i bestikkelser i forbindelse med en avtale med vann- og avløpsetaten i Dar Es Saleem, Tanzania.

Enkelte norske selskaper erkjenner at de løper en risiko for å bli involvert i korrupsjon og bestikkelser i forbindelse med virksomhet i flere av verdens mest korrupte land, som Russland, Kina, Indonesia, Angola, Nigeria og Aserbajdsjan.

Kilder: Antikorrupsjonsorganisasjonen Transparency International Norge og Økokrim

Gravlien er sivilingeniør i Det Norske Veritas (DNV) og medlem av teknologforeningen Teknas etiske råd. Hun peker på at ingeniørene ofte er de som møter på etiske utfordringer først.

– Teknologien er i front, jus og lovgivning kommer etter. Som ingeniør møter man stadig på nye problemstillinger man bør ha tenkt igjennom på forhånd. Det er definitivt viktig for oss at våre ansatte har kunnskap om etikk og korrupsjon, sier Gravlien.

Les også: — I løpet av mine fem år på NTNU har korrupsjon aldri blitt nevnt

Synder uten at de selv vet det

Transparency International (TI) er en global organisasjon som samarbeider med myndigheter, næringsliv og sivilsamfunn om å bekjempe korrupsjon. Generalsekretær Guro Slettemark i TI Norge mener det er svært relevant for ingeniørstudenter å lære mer om korrupsjon.

– Korrupsjon er et sammensatt problem, og alle har nytte av å skjønne hva det dreier seg om. Plutselig skal man inngå en avtale og signere en kontrakt, og da må man være forberedt på hvilke utfordringer man kan møte, sier Slettemark.

Ingeniør og leder Lasse Bjerke i NITO Studentene er enig i at det er et press fra næringslivet, myndighetene og samfunnet generelt om et større fokus på utfordringer innen etikk og korrupsjon.

– Norge er et lite land, og det skal ikke mye til før man gjør forretninger med bekjente. Det finnes mange gråsoner og fallgruver, og jeg tror mange synder uten at de selv vet det. Korrupsjon er absolutt en viktig del å ha med i studiene, sier Bjerke.

Pensum på BI

På BI i Oslo underviser førsteamanuensis Øyvind Kvalnes økonomistudenter i etikk.

– Jeg opplever at mange av studentene mine synes det er vanskelig å forestille seg hvor stort problem korrupsjon er, også i Norge, sier Kvalnes.

Han mener ingeniører har like stort utbytte av etikkundervisning som økonomistudentene, og at det er mange spørsmål man som ingeniør kan stille seg.

– Hvordan kan man begrunne de valgene man tar? Hvordan forholder man seg til situasjoner der man for eksempel sitter på mer informasjonen enn kunden sin, og kan utnytte overtaket til egen vinning? Studentene må være mer forberedt på det som møter dem i arbeidslivet, sier Kvalnes.

Førsteamanuensis Kvalnes opplever at etikkunnskaper er etterspurt i arbeidsmarkedet.

– Jeg møter ofte ingeniører som står i etiske dilemmaer på arbeidsplassen. Etikk har stor nytteverdi, og det tar vi på alvor på BI, sier Kvalnes.

Les mer: Oppfordrer unge til å kritisere

Ex.phil er nok

På NTNU i dag er det lite obligatorisk undervisning som omhandler etikk og korrupsjon for ingeniørstudentene. Emnet ”teknologiledelse” er obligatorisk for de fleste sivilingeniørstudenter på NTNU. Fagansvarlig Tim Torvatn sier etikk og korrupsjon ikke er noe tema for forelesningene i emnet.

– Vi antar at studentene har tilstrekkelige kunnskaper om dette fra ex.phil. Det kan hende vi berører temaet i diskusjoner i forelesningene, men utover det er det ikke noe vi underviser i, sier Torvatn.

Førsteamanuensis Kvalnes ved BI synes ex.phil blir for teoretisk og fjernt fra de virkelige utfordringene man møter.

– Ex.phil er ikke tilstrekkelig. Det er et krav om å alltid holde seg på den rette siden av de etiske grensene. Studentene trenger konkret, praktisk opplæring, sier Kvalnes.

Trenger ryggmargsrefleks

Slettemark i TI Norge roser forelesere som diskuterer temaet, men synes det er synd at studentenes kunnskaper avhenger av foreleserens engasjement.

– Det må bli en integrert del av utdannelsen, slik at det ikke bare når ut til studentene med foreleserne som synes korrupsjon er interessant. Det er viktig å etablere en ryggmarksrefleks, og det bør man etablere på universitetet, sier Slettemark.

Hun mener studentene må få en bedre mulighet til å tilegne seg kunnskap om korrupsjon.

– Dagens studenter er framtidens ledere, sier Slettemark.

Powered by Labrador CMS